Șefa statului a avut o convorbire telefonică cu președintele Lituaniei. Președinția: „Au discutat despre recomandarea Comisiei Europene de a acorda R. Moldova statutul de țară candidată la UE”
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut miercuri, 22 iunie, o convorbire telefonică cu președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda. Cei doi șefi de stat au discutat despre recomandarea Comisiei Europene (CE) de a acorda R. Moldova statutul de țară candidată la UE și despre parcursul european al țării noastre.
Președintele Nauseda a confirmat sprijinul Lituaniei pentru aspirațiile noastre europene, inclusiv pentru oferirea statutului de țară candidată la UE în cadrul Consiliului European din 23-24 iunie.
Conform unei note informative a Președinției, „președinta Maia Sandu i-a mulțumit președintelui Gitanas Nauseda pentru susținerea politică la nivelul Uniunii Europene, dar și pentru asistența oferită țării noastre de Lituania de-a lungul timpului, și și-a exprimat speranța în avansarea cooperării bilaterale”.
Pe 23-24 iunie, Consiliul European va decide dacă oferă R. Moldova statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.
Recent, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că va invita cele 27 de state membre ale UE, în cadrul summitului care va avea loc joi și vineri, 23-24 iunie, să acorde R. Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate pentru aderarea la UE.
Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să confirme perspectiva R. Moldova, Ucrainei și Georgiei de a deveni membre ale UE și și-a oferit avizul cu privire la acordarea statutului de candidat. O notă în acest sens a fost publicată vineri, 17 iunie, pe site-ul oficial al Comisei Europene.
Vineri, Comisia Europeană și-a prezentat Avizele cu privire la cererea de aderare la UE depusă de Ucraina, Georgia și R. Moldova, la invitația Consiliului European. Opiniile de astăzi se bazează pe evaluarea Comisiei în lumina celor trei seturi de criterii de aderare la UE convenite de Consiliul European: criterii politice, criterii economice și capacitatea țării de a-și asuma obligațiile de aderare la UE (acquis-ul UE).
Opiniile iau în considerare, de asemenea, eforturile R. Moldovei, Ucrainei și Georgiei în implementarea obligațiilor care le revin în temeiul Acordurilor de Asociere (AA), inclusiv a zonelor de liber schimb profunde și cuprinzătoare (ZLSAC), care acoperă părți semnificative din acquis-ul UE.
În ceea ce privește R. Moldova, Comisia Europeană a concluzionat că țara are o bază solidă pentru a ajunge la stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților. Politicile macroeconomice au fost rezonabil de solide și s-au înregistrat progrese în consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar reformele economice cheie rămân de întreprins. Țara a stabilit o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE. În acest sens, Comisia a recomandat ca R. Moldova să aibă perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care se fac pași într-o serie de domenii.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.