Principală  —  IMPORTANTE   —   Rusia vrea să păstreze R.…

Rusia vrea să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, la fel ca pe Ucraina, afirmă secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană

Sursa foto: Mircea Geoană/ Facebook

R. Moldova încearcă să iasă din sfera de influență a Federației Ruse, iar NATO, UE și Bucureștiul o vor ajuta în acest demers, a declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO, într-un interviu pentru Digi 24.

În viitorul imediat apropiat, Mircea Geoană a anunțat că va face o vizită la Chișinău, împreună cu un Comisar al Uniunii Europene, tocmai pentru a reitera sprijinul NATO și UE pentru demersurile R. Moldova de a părăsi zona de influență a Federației Ruse. 

(…) Nu sunt indicii de capacitate militară că Federația Rusă să poată să ajungă să facă joncțiunea Odesa-Transnistria. Este o operațiune militară care astăzi nu este în capacitatea Rusiei, dar strategic, așa cum Federația Rusă vrea să păstreze Ucraina în sfera sa de influență, este clar că și pe R. Moldova dorește să o păstreze. Poate să o păstreze? Depinde de noi și moldoveni (…)”, a declarat Mircea Geoană.

Joi, 19 ianuarie, într-un interviu pentru agenția britanică de știri Reuters, președinta Maia Sandu a declarat că R. Moldova a cerut partenerilor săi externi ajutor pentru întărirea capacităților sale de apărare aeriană în contextul războiului din Ucraina.

„Am solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană”, a declarat Sandu pentru Reuters într-un interviu acordat în marja Forumului Economic Mondial de la Davos. „Înțelegem că Ucraina este o prioritate, dar sperăm să primim și noi unele”, a mai spus ea.

Sandu a menționat că bugetul militar al țării a fost majorat și că guvernul discută cu UE despre sistemele de apărare aeriană, dar și cu alte state pe bază bilaterală. Ea a declarat că se simte în siguranță, având în vedere rezistența Ucrainei față de Rusia.

Președinta Maia Sandu a cerut apărare aeriană pentru R. Moldova și spune că Rusia încearcă să destabilizeze țara