• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.41

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.41
  vizualizări
  18 februarie 2019 | 07:35

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală.

  Circumscripția uninominală nr. 41 include 17 localități din raionul Cantemir și 15 localități din raionul Leova. Pretind la un fotoliu de deputat în această circumscripție șase candidați: Efrosinia Grețu, (PDM), Aliona Briceag (PSRM),  Andrei Trandafir (Partidul „Șor”),  Alexandru Bujorean (candidat independent), Sergiu Butuc (Partidul Nostru) și Vladimir Putregai (blocul electoral ACUM).

  Efrosinia Grețu, PDM

  Foto: ipn.md

  Efrosinia Grețu este președinta Organizației Teritoriale Leova a PDM. Între 2011-2015, a fost președintă a raionului Leova din partea PDM, după ce anterior a deținut funcțiile de președintă a Consiliului Sindicatului Educației din raion și de vicepreședintă a raionului. Pedagog de profesie, aceasta a activat circa 30 de ani ca directoare a Centrului de Creație a Elevilor din raionul Leova.

  Portalul Moldova Curată scrie că într-un raport al Curții de Conturi făcut public în anul 2014 este vizată atât conducerea raionului Leova de atunci, cât și autoritățile publice locale de nivelul I din raion în care se menționează că nu ar fi gestionat corect banii publici.

  Înainte de acele alegeri parlamentare din 30 noiembrie 2014, scrie aceeași sursă, când a candidat la un fotoliu de deputat, Efrosinia Grețu a fost vizată într-o altă anchetă jurnalistică. În an electoral, Consiliul Raional Leova a plătit  6 mii de lei publicaţiei „Literatura şi Arta” pentru un articol în care i-au fost aduse laude preşedintei raionului, Efrosinia Greţu, membră de partid.

  Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017-2018, Efrosian Grețu a avut venituri de peste 247 de mii de lei din pensie, indemnizație de la Consiliul raional Leova și dobândă la bancă și prestarea serviciilor de instruire în cadrul unei asociații obștești. Familia acesteia deține patru terenuri, o casă de 127 m2 și un apartament de 51,7 m2. Efrosinia Grețu deține un depozit bancare cu 250 de mii de lei în cont.

  Foto: moldova.org

  Aliona Briceag, PSRM

  Aliona Briceag este profesoară de biologie la LT „M. Eminescu” din orașul Leova, președintă a organizației teritoriale a PSRM și consilieră raională.

  Conform actului de avere și interese pentru ultimii doi ani, prezentat la CEC, Aliona Briceag a avut un salariu de pedagog de aproape 177 de mii de lei și a primit o indemnizație de puțin peste trei mii de lei de la Consiliul raional Leova. Aceasta indică pentru această perioadă și o donație de 500 de mii de ruble. Candidata PSRM are în proprietate, din 2009, un apartament de 30 m2.

  Foto: facebook.com/Andrei-Trandafir

  Andrei Trandafir, (Partidul „Șor”)

  Electrogazosudor de profesie, Andrei Trandafir este în prezent pensionar, după ce a activat în sistemul penitenciar. Din 2015, este consilier în cadrul Consiliului Raional Leova.

  Conform declarației de avere și interese pentru 2017-2018, acesta a avut o pensie de 81 600 de lei și o indemnizație de consilier de 5 560 de lei. Trandafir susține că nici el, nici soția sa nu dețin în proprietate vreo avere imobilă sau automobil.

  Alexandru Bujorean, candidat independent

  Foto: facebook.com/alexandru.bujorean

  Vicepreședinte al PLDM pânî la sfârșit de 2018, Alexandru Bujorean s-a lansat în cursa pentru un fotoliu de deputat drept candidat independent. Susținerea pentru Bujorean și-a anunțat Partidul Liberal, care a anunțat că nu-și înaintează o candidatură pe circumscripția nr. 41.

  Jurist de profesie, Bujorean este în prezent administrator al firmei „SUDAGROSCUT” SRL. Anterior, acesta a exercitat funcțiile de șef-adjunct al Oficiului Teritorial Hâncești la Cancelaria de Stat și de preşedinte aș Uniunii Teritoriale Leova a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „AGROINDSIND”.

  Conform declarației de avere și interese pentru ultimii doi ani, acesta a avut un salariu de 55 200 de lei la SRL-ul pe care îl administrează și dividente de peste 118 mii de lei. Bujorean declară dividente de aproape 32 de mii de lei și de la „Valnon Service” SRL, o altă firmă care-i aparține și care are activități în sfera turismului. Acesta susține că familia sa nu are în proprietate vreun imobil. În 2018, Bujorean a devenit proprietarul a două automobile: Skoda Superb, fabricat în 2003, și Volvo XC 90, fabricat în 2004. Candidatul a contractat în ultimii doi ani trei datorii cu o valoare totală de aproape 280 de mii de lei.

  Sergiu Butuc, Partidul Nostru

  Foto: facebook.com/sergiu.butuc.98

  Sergiu Butuc este vicepreședinte al raionului Cantemir. Acesta a acces în funcția respectivă în 2015, drept reprezentant al partidului Comuniștilor din R. Moldova.

  Conform actului de avere și interese pentru 2017-2018, în funcția de vicepreședinte al raionului, Sergiu Butuc a fost remunerat cu 221 de mii de lei.  Familia acestuia a avut venituri de 60 de mii de lei din darea în arendă a unor terenuri agricole. Familia deține în proprietate 11 terenuri. Alte 20 de mii de lei, Sergiu Butuc le-a obținut din vânzarea unui autoturism. Din 2004, printr-o decizie a consiliului local, Sergiu Butuc este proprietarul unui apartament de 38m2. Familia sa mai deține o casă de locuit  de 60 m2 și un apartament de 33 m2.

  Sergiu Butuc conduce din 2015 o mașină de model Skoda Fabia, produsă în 2005 și despre care afirmă că valorează 20 de mii de lei.

  Vladimir Putregai, Blocul Electoral ACUM

  Foto: acum.md

  Este primar al localității Cociulia din raionul Cantemir timp de 12 ani. A fost ales pe listele PLDM la alegerile din 2015. În 2018, satul Cociulia a adoptat Declarația de Unire cu România.

  Conforma declarației de avere și interese pentru anii 2016-2017, Vladimir Putregai a fost remunerat cu peste 83 de mii de lei în funcția de primar. Acesta indică că este proprietarul a patru terenuri agricole și a unui automobil de model Volkswagen fabricat în 1985.

   

   

   

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 41

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Piețele din capitală se redeschid la 1 iunie. Măsurile sanitare care sunt obligatorii pentru cumpărători și vânzători

  Începând cu 1 iunie autoritățile au permis redeschiderea piețelor din municipiul Chișinău. Primăria municipiului Chișinău precizează însă că activitatea piețelor este reluată cu respectarea mai multor condiții…
  Piețele din capitală se redeschid la 1 iunie. Măsurile sanitare care sunt obligatorii pentru cumpărători și vânzători

  Chicu se pronunță împotriva Legii cu privire la organizațiile necomerciale: Sper că Parlamentul nu va admite votarea acestei legi

  În timp ce opoziția parlamentară cere întrunirea în ședință pentru votarea în cea de-a doua lectură a Legii cu privire la organizațiile necomerciale, una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din as…
  Chicu se pronunță împotriva Legii cu privire la organizațiile necomerciale: Sper că Parlamentul nu va admite votarea acestei legi

  În timp ce părinții cer redeschiderea grădinițelor, premierul spune că nu știe când va fi posibil acest lucru

  Premierul Ion Chicu spune că nu cunoaște când vor fi redeschise grădinițele, în pofida faptului că mai mulți părinți au venit cu o petiție publică în acest sens. „Grădinițele, ca și ale obiective importante, se…
  În timp ce părinții cer redeschiderea grădinițelor, premierul spune că nu știe când va fi posibil acest lucru

  Părinții cer redeschiderea grădinițelor: „Statul a plasat familiile cu copii preșcolari într-un cadru de risc extrem”

  Asociația obștească (AO) Părinți Solidari a inițiat o petiție publică adresată premierului Ion Chicu, ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, ministrului Educației, Igor Șarov, dar și Avocatului Copilului, Ma…
  Părinții cer redeschiderea grădinițelor: „Statul a plasat familiile cu copii preșcolari într-un cadru de risc extrem”

  Instanța a emis mandate de arest pe numele brokerilor vizați în dosarul coruperii active de la Postul vamal intern Petricani

  Cinci brokeri vamali au fost reținuți la 26 mai după ce ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat mai multe percheziții la Postul vamal intern Petricani. Fiind vizați într-un dosar de corupere…
  Instanța a emis mandate de arest pe numele brokerilor vizați în dosarul coruperii active de la Postul vamal intern Petricani

  VIDEO/ Familia băiatului de Hâncești, găsit mort după ce a dispărut acum două zile, cere ajutor pentru înmormântarea copilului

  Familia și rudele lui Beniamin Osipciuc, băiatul în vârstă de șase ani, care a fost găsit fără suflare în veceul din curtea casei după ce a dispărut acum două zile, cer ajutor pentru înmormântarea copilului. Ac…
  VIDEO/ Familia băiatului de Hâncești, găsit mort după ce a dispărut acum două zile, cere ajutor pentru înmormântarea copilului