Principală  —  IMPORTANTE   —   Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că…

Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că negocierile cu Rusia în vederea prelungirii contractului de furnizare a gazelor naturale se duc pe dimensiunea economică

Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, afirmă că negocierile cu Federația Rusă în vederea prelungirii contractului de furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” se duc pe dimensiunea economică. Aceasta susține că nu poate oferi detalii despre condițiile puse de partea rusă pe marginea contractului, întrucât „poate influența procesul de negocieri”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul de televiziune Moldova 1.

„Din cauza faptului că noi încă suntem în procesul de negocieri, în această perioadă am decis să nu oferim prea multe detalii pentru a nu influența procesul de negocieri. Ceea ce este important, este faptul că insistăm să fie menținută discuția și negocierea pe dimensiunea economică”, a declarat prim-ministra.

Întrebată dacă, în negocieri, Rusia solicită ceva din partea R. Moldova, Natalia Gavrilița a răspuns „evident. Orice negociere este o înțelegere în privința unor volume, prețuri, condiții. Noi păstrăm această discuție pe dimensiunea economică: câte datorii avem, ce trebuie să plătim, când trebuie să plătim, care este prețul. Astea sunt discuțiile la moment”.

În contextul în care R. Moldova a intrat în stare de urgență din cauza deficitului de gaze naturale, prim-ministra Natalia Gavrilița afirmă că „cetățeanul simplu nu ar trebui să resimtă starea de urgență”.

„Ea este introdusă anume pentru a evita scenarii în care cetățenii ar resimți un deficit de gaze, dimpotrivă, am creat această comisie și am instituit stare de urgență ca să putem rapid accesa din alte surse gaze naturale să le aducem în sistem și să ne asigurăm că toată lumea are acces la volumele necesare (…). Sunt chestii tehnice care permit decizii rapide care uneori derogă de la anumite prevederi ale legislației, care ar lua ceva timp să le schimbăm”, a declarat Gavrilița.

Începând de vineri, 22 octombrie, în R. Moldova este declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Ulterior, Hotărârea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgență în R. Moldova în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale a fost publicată în Monitorul Oficial (MO).

Documentul aprobat prevede și instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite. Astfel, parlamentarii au introdus un amendament potrivit căruia, prezenta stare de urgență nu afectează desfășurarea alegerilor locale noi din 21 noiembrie.

Potrivit ministrului Justiției, restricțiile și împuternicirile prevăzute în Hotărârea cu privire la instituirea stării de urgență se vor aplica exclusiv în domeniul energetic și doar pentru depășirea crizei de gaze naturale. Astfel, potrivit documentului, restricțiile nu vor afecta cetățenii R. Moldova. Aceasta este a treia stare de urgență instituită în R. Moldova. Anterior în R. Moldova a fost instituită stare de urgență în legătură cu pandemia de COVID-19.