Principală  —  IMPORTANTE   —   Președintele României Klaus Iohannis: „Ne…

Președintele României Klaus Iohannis: „Ne vom implica să ajutăm R. Moldova pentru ca într-un termen rezonabil să fim împreună în UE”

Sursa foto: Maia Sandu/ Facebook

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi seara, 23 iunie, la Bruxelles, că România se va implica să ajute R. Moldova pentru ca într-un termen rezonabil să se regăsească împreună în Uniunea Europeană. Declarația președintelui român vine după ce Consiliul European a acordat statutul de canditate la aderarea la UE pentru R. Moldova și Ucraina, precum și perspectiva europeană pentru Georgia.

„Cred că, prin acest pas, putem să spunem că s-a schimbat paradigma lărgirii Uniunii Europene, politica de extindere a primit un nou impuls. Cred că Ucraina, Moldova și Georgia, la rândul lor, au primit un nou impuls, și sunt convins că toată lumea se va pune foarte serios pe treabă pentru a pune în practică reformele, procedurile și proiectele care, sigur, sunt încă necesare pentru a face apoi următorul pas. Îi felicit și îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun și încununat de succes”, a afirmat Klaus Iohannis, transmite G4media.ro.

Președintele României a precizat că sunt multe chestiuni care mai trebuie discutate și multe probleme de rezolvat în urma acordării pentru R. Moldova a statutului de țară candidată la UE. Potrivit rusei citate, Iohannis a menționat chestiunea transnistreană, care este deosebit de complexă.

„În România suntem implicați, oricum, de multă vreme în sprijinirea Moldovei. Acum sunt convins că multi alții se vor mai implica (…) S-a văzut și prin numărul mare de vizite care au au avut loc la Chișinău în ultima perioadă”, spune Iohannis.

De asemenea, și președintele Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu, a reacționat pe Twitter după ce R. Moldova și Ucraina au primit statutul de state candidate la aderarea la UE.

„Decizie istorică pentru Republica Moldova și Ucraina. Consiliul European a aprobat statutul de țări candidate pentru aderarea la UE! Romania le va fi alături în parcursul european, deoarece stabilitatea și dezvoltarea întregii regiuni depind de eforturile noastre comune”, a scris Ciolacu pe Twitter.

Consiliul European a acordat joi, 23 iunie, R. Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate pentru aderarea la UE. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei și R. Moldova. Un moment istoric. Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE. Felicitări Volodimir Zelensky și Maia Sandu, precum și popoarelor Ucrainei și R. Moldova. Viitorul nostru este împreună”, a afirmat președintele Consiliului European într-o postare pe pagina sa de Twitter.

Obținerea acestui statut nu oferă calitatea de stat membru al UE, întrucât cea din urmă presupune parcurgerea unei proceduri complexe. Abia după ce îndeplinesc condițiile de aderare, țările candidate trebuie să aplice legislația europeană în toate domeniile.

Obținerea statutului de stat candidat reprezintă o etapă importantă în procesul de aderare la UE și se acordă de toate cele 27 de state membre ale UE care decid unanim.

Ce reprezintă statutul de țară candidată la aderarea la UE? Beneficiile acestuia și pașii următori pe care trebuie să-i întreprindă R. Moldova