Principală  —  IMPORTANTE   —   Zi istorică pentru țara noastră.…

Zi istorică pentru țara noastră. Consiliul European a acordat Ucrainei și R. Moldova statutul de țări candidate pentru aderarea la UE

Sursa foto: Charles Michel/ Twitter

Consiliul European a acordat joi, 23 iunie, Ucrainei și R. Moldova statutul de țări candidate pentru aderarea la UE. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei și R. Moldova. Un moment istoric. Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE. Felicitări Volodimir Zelensky și Maia Sandu, precum și popoarelor Ucrainei și R. Moldova. Viitorul nostru este împreună”, a afirmat președintele Consiliului European într-o postare pe pagina sa de Twitter.

O perspectivă exactă de aderare la Uniunea Europeană, justiție corectă, instituții publice reziliente, acces la o piață internațională extinsă pentru producătorii moldoveni, dezvoltare durabilă, independență economică și energetică, atractivitate pentru investitori străini, asistență și sprijin pentru realizarea reformelor în domeniile-cheie, acces direct la programe europene: sunt câteva dintre beneficiile de care se va bucura R. Moldova după ce a obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la UE.

Joi, 23 iunie, deputații din Parlamentul European au votat rezoluția prin care au cerut Consiliului European să acorde statutul de țări candidate pentru aderarea R. Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul român Siegfried Muresan care a menționat că rezoluția a fost aprobată cu 529 de voturi.

„529 voturi pentru Republica Moldova și Ucraina acum în Parlamentul European. Tocmai am votat cu foarte mare majoritate Rezoluția Partamentului în care cerem acordarea statutului de candidate pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Rezultatul votului arată că în Parlamentul European nu mai există opoziție la Republica Moldova. Susținere totală” se arată în mesajul lui Mureșan.

Pe 17 iunie, Comisia Europeană, la solicitarea Consiliului, și-a prezentat avizele cu privire la cererea de aderare la UE depusă de R. Moldova, Ucraina și Georgia. În opinia formulată și transmisă Consiliului, Comisia Europeană a menționat că R. Moldova este un stat european angajat să respecte și să promoveze valorile pe care se întemeiază Uniunea Europeană. Prin urmare, Comisia a recomandat Consiliului să acorde R. Moldova perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene.

Lista de măsuri pe care trebuie să le întreprindă R. Moldova după ce a obținut statutul de țară candidată

În opiniile formulate prin care a recomandat ca R. Moldova să i se acorde statutul de țară candidată, Comisia Europeană a trimis Consiliului European și o lista de măsuri pe care trebuie să le întreprindă țara noastră după ce va obține acest statut.

1. Să finalizeze pașii esențiali ai reformei cuprinzătoare a sistemului de justiție lansată recent în toate instituțiile din lanțurile de justiție și de urmărire penală, pentru a le asigura independență, integritate, eficiență, responsabilitate și transparență, inclusiv prin utilizarea eficientă a verificării activelor și supraveghere democratică eficientă. În special, pentru a suplini toate posturile rămase vacante în CSM.

2. În toate aceste domenii, să remedieze deficiențele identificate de OSCE/ODIHR și Consiliul Europei/Comisia de la Veneția.

3. Să îndeplinească angajamentul de a lupta împotriva corupției la toate nivelurile, luând măsuri decisive pentru investigații proactive și eficiente și un istoric credibil de urmăriri penale și condamnări.

4. Să implementeze angajamentul de „dezoligarhizare”, prin eliminarea influenței intereselor în viața economică, politică și publică.

5. Să consolideze lupta împotriva crimei organizate, pe baza evaluărilor detaliate ale amenințărilor, cooperarea sporită cu partenerii regionali, UE și internaționali și o mai bună coordonare a organelor de drept; în special, să pună în aplicare un pachet legislativ privind recuperarea activelor și un cadru cuprinzător pentru lupta împotriva criminalității financiare și spălarea banilor. Să asigure că legislația împotriva spălării banilor este în conformitate cu standardele Grupului de acțiune financiară.

6. Să crească capacitatea de a realiza reforme și de a oferi servicii publice de calitate, inclusiv prin intensificarea implementării reformei administrației publice; de a evalua și actualiza strategia de reformă a administrației publice.

7. Să finalizeze reforma managementului financiar public, inclusiv îmbunătățirea achizițiilor publice la toate nivelurile guvernamentale.

8. Să sporească implicarea societății civile în procesele de luare a deciziilor la toate nivelurile.

9. Să consolideze protecția drepturilor omului, în special a grupurilor vulnerabile și să-și susțină angajamentele de a spori egalitatea de gen și de a lupta împotriva violenței împotriva femeilor.

R. Moldova poate pierde statutul de țară candidată, dacă nu îndeplinește condițiile

În aceeași opinie formulată de Comisia Europeană expediată Consiliului cu recomandarea de a acorda R. Moldova statutul de țară candidată, Comisia anunță că va monitoriza progresul R. Moldova în îndeplinirea acestor pași și va raporta asupra modului în care sunt implementați aceștia, împreună cu o evaluare detaliată a țării, până la sfârșitul anului 2022.

Comisia susține că procesul de aderare rămâne bazat pe criterii și condiții stabilite anterior și în baza cărora statele au aderat la UE. Asta permite ca orice țară aflată în proces să progreseze pe baza meritelor proprii, dar și stabilește că drumul către UE poate fi inversat, dacă condițiile de bază nu mai sunt îndeplinite.