Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Maia Sandu, pentru presa…

Președinta Maia Sandu, pentru presa din România: „Trebuie să fim gata pentru toate scenariile. S-au schimbat aceste încercări de destabilizare din partea Federației Ruse”

Sursa foto: presedinte.md

„Trebuie să fim gata pentru toate scenariile. S-au schimbat aceste încercări de destabilizare din partea Federației Ruse și respectiv ne putem aștepta la alt fel de încercări. Răspunsul nostru este vigilență din partea instituțiilor, vigilență din partea cetățenilor”, a declarat președinta R. Moldova, Maia Sandu, pentru RFI, în contextul încercărilor de destabilizare a situației în campania electorală pentru alegerile locale generale din toamnă. 

Șefa statului afirmă că „gruparea Șor este folosită de Federația Rusă pentru ca să dăuneze proceselor democratice din R. Moldova”.

„(…) Și cu banii Federației Ruse se încearcă cumpărarea alegătorilor din R. Moldova. Instituțiile noastre trebuie să fie mai vigilente decât până acum. Mă refer la Comisia Electorală Centrală și nu doar, așa încât să se asigure condiții corecte și să se asigure legalitatea finanțării campaniilor electorale”, afirmă șefa statului.

Întrebată dacă există semnale legate de eventuale provocări și încercări de destabilizare în toamnă, ea a spus că „trebuie să fim gata pentru toate scenariile”.

„S-au schimbat aceste încercări de destabilizare din partea Federației Ruse și respectiv ne putem aștepta la altfel de încercări. Răspunsul nostru este vigilență din partea instituțiilor, vigilență din partea cetățenilor. Dar cetățenii trebuie să se informeze din surse sigure și să facă o alegere în vederea construirii unor localități și a țării în care să se simtă ei bine. Cetățenii ar trebui să iasă la vot întrucât de votul lor depinde cum vor fi administrate localitățile, cum va fi viitorul lor”, mai spune președinta.

Pe 7 august, în R. Moldova a început perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie, iar campania pentru scrutinul local va fi lansată pe 6 octombrie. Între timp, mai multe formațiuni și-au anunțat candidații pentru fotoliul de primar al capitalei. Odată cu aceasta, a început și coruperea unor aleși locali. Centrul Național Anticorupție a reținut, recent, un consilier local din nordul țării care a încercat să ofere unui primar 30 mii dolari, doar ca să renunțe la Partidul Socialiștilor și să adere la o nouă formațiune, unde se regăsesc oamenii fugarului Ilan Șor.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, perioada de desemnare și înregistrare a candidaților la funcțiile de primar și consilieri în consiliile locale va demara cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor.