Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Comisiei Europene, în discuții…

Președinta Comisiei Europene, în discuții cu șefa statului Maia Sandu despre problema aprovizionării cu gaze: UE este alături de Moldova

sursa: Twitter/ Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a discutat cu șefa statului Maia Sandu despre problema aprovizionării cu gaze a R. Moldova menționând că UE este alături de Moldova.

Suntem în contact permanent pentru a ajuta Moldova să facă față problemei aprovizionării cu gaze. UE este alături de Moldova. Experții noștri sunt la fața locului pentru a fi de ajutor în această situație. În prezent, analizăm măsuri suplimentare de sprijin, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Pe 22 octombrie în R. Moldova a fost declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat Proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale.

La 23 octombrie curent, după vizita de la Moscova, în legătură cu semnarea unui nou contract de furnizare a gazelor naturale cu gigantul de gaze „Gazprom”, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că oferta propusă în acest moment de compania energetică din Federația Rusă nu este în avantajul cetățenilor moldoveni. Spînu afirmă că prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz.

Reprezentanții Guvernului au anunțat că luni, 25 octombrie curent, a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Viceprim-ministrul, Andrei Spînu, susține că tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat.

Potrivit Guvernului, aceasta este prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria R. Moldova. La tenderul anunțat, Energocom a primit 7 oferte.  Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale. DETALII.