Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Comisiei Europene, către Maia…

Președinta Comisiei Europene, către Maia Sandu: „Lupți să decuplezi sistemul justiției de influențele politice. Europa este alături de tine”

Colaj ZdG

Uniunea Europeană este alături de R. Moldova și alături de președinta aleasă, Maia Sandu, care a așezat subiecte foarte importante în fruntea agendei sale – statul de drept și combaterea corupției, spune președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen.

În cadrul conferinţei europarlamentare „Femei lideri şi rolul lor în procesul de democratizare a ţărilor lor”, la care a participat și Maia Sandu, oficialul european a punctat că „uneori este nevoie de o femeie pentru a provoca status quo-ul, aceasta este ideea centrală care stă la baza programului Simone Veil, iar când mai multe femei iau parte la politica activă este bine pentru toată lumea, pentru democrație, societate și calitatea dezbaterilor politice”.

„Povestea ta, dragă, Maia este o mărturie vie în acest sens. Ai așezat subiecte foarte importante în fruntea agendei tale – statul de drept și combaterea corupției. Te-ai ridicat împotriva corupției din sistemul educațional și lupți să decuplezi sistemul de justiție de influențele politice și pentru asta poporul moldovean te-a ales pe tine drept președinte. Prima președinte femeie din istoria R. Moldova. Felicitări ție și țării tale”, a spus președinta Comisiei Europene.

Oficiala europeană apreciază că Sandu are înainte o cale deloc ușoară.

„Mandatul pe care l-ai primit este clar – să continui să lupți pentru instituții mai puternice și pentru o Moldova mai puternică și te asigur că Europa este alături de tine. Atunci când miza este schimbarea democratică, rolul femeii este crucial”, a mai spus Ursula Von Der Leyen.

Aceasta mai spune că de-a lungul carierei sale a învățat că „un obstacol major în calea femeii nu există, ci sunt unele mici și este nevoie de multă muncă pentru a el depăși”.

„Am toată încrederea că tu, Maia, şi toţi membrii Parlamentului care sunt astăzi alături de noi, le pot arăta fetelor că pot să devină tot ceea doresc ele în viaţă. Generaţia tânără se uită la noi, își îndreaptă privirile spre noi și aşteaptă de la noi imbolduri pentru viitor. Datoria noastră este să ducem lupta cea bună pentru fete tinere, femei şi pentru toţi cetăţenii Europei”, a conchis Ursula Von Der Leyen.

Curtea Constituțională a confirmat astăzi, 10 decembrie, rezultatele alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie și a validat mandatul noului președinte al R. Moldova, Maia Sandu.

Hotărârea e definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare de astăzi, 10 decembrie 2020. 

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte, a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizat la 16 noiembrie, și astfel este prima femeie președintă a R. Moldova.

Rezultatele finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,72% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,28%.