Principală  —  IMPORTANTE   —   Mesajul președintei Maia Sandu după…

Mesajul președintei Maia Sandu după ce Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale UE să acorde R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană: „Este un moment important pentru viitorul R. Moldova”

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Președinta țării, Maia Sandu, a salutat opinia Comisiei Europene, care recomandă statelor membre ale UE să acorde R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu, a menționat că opinia Comisiei Europene „consolidează aspirațiile noastre europene, ne încurajează și ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă”.

„Salut opinia Comisiei Europene, care recomandă statelor membre ale UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului. Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022.

Această opinie, care vine la trei luni și jumătate după ce Moldova a depus cererea de aderare la UE, consolidează aspirațiile noastre europene, ne încurajează și ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă. Este și un pas enorm, raportat la punctul în care țara noastră se afla în relația cu UE acum un an sau acum trei ani.

Opinia Comisiei, care reprezintă o evaluare instituțională a nivelului de pregătire generală și în sectoare specifice a țării noastre pentru calitatea de membră a UE, este și principalul punct de referință pentru discuția de la Consiliul European de săptămâna viitoare.

Mizăm pe faptul că, la reuniunea din 23-24 iunie a Consiliului European, statele membre ale UE vor sprijini recomandarea Comisiei Europene și vor acorda țării noastre statutul de țară candidată. Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova și este speranța de care au nevoie cetățenii noștri. Știm că acest proces va fi unul complex, dar suntem determinați să parcurgem acest drum, al cărui obiectiv este ancorarea țării noastre în spațiul valoric european, pe calea progresului și a bunăstării”, se arată în mesajul președintei Maia Sandu.

Comisia Europeană a recomandat Consiliului să confirme perspectiva R. Moldova, Ucrainei și Georgiei de a deveni membre ale UE și își oferă avizul cu privire la acordarea statutului de candidat. O notă în acest sens a fost publicată vineri, 17 iunie, pe site-ul oficial al Comisei Europene.

„De asemenea, recomandăm acordarea statutului de candidat Moldovei, în condițiile în care țara va efectua reforme. Moldova este pe o adevărată cale pro-reformă, anticorupție și europeană. Mai are un drum lung de parcurs. Dar credem că are potențialul de a se ridica la nivelul criteriilor”, a scris Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene pe Twitter.

Comisia Europeană și-a prezentat Avizele cu privire la cererea de aderare la UE depusă de Ucraina, Georgia și Republica Moldova, la invitația Consiliului. Opiniile de astăzi se bazează pe evaluarea Comisiei în lumina celor trei seturi de criterii de aderare la UE convenite de Consiliul European: criterii politice, criterii economice și capacitatea țării de a-și asuma obligațiile de aderare la UE (acquis-ul UE).

Opiniile iau în considerare, de asemenea, eforturile R. Moldovei, Ucrainei și Georgiei în implementarea obligațiilor care le revin în temeiul Acordurilor de Asociere (AA), inclusiv a zonelor de liber schimb profunde și cuprinzătoare (ZLSAC), care acoperă părți semnificative din acquis-ul UE.

În ceea ce privește Moldova, Comisia Europeană concluzionează că țara are o bază solidă pentru a ajunge la stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților. Politicile macroeconomice au fost rezonabil de solide și s-au înregistrat progrese în consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar reformele economice cheie rămân de întreprins. Țara a stabilit o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE. În acest sens, Comisia recomandă ca Republica Moldova să aibă perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care se fac pași într-o serie de domenii.