Principală  —  IMPORTANTE   —   Maia Sandu, după ce Înalta…

Maia Sandu, după ce Înalta Curte a dat aviz pozitiv pentru modificarea Constituției: „Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun”

„Avem nevoie de unitate, avem nevoie de implicarea fiecărui partid, organizație civică, cetățean, ca împreună sa garantăm pacea și bunăstarea pentru moldoveni”. Aceasta este reacția președintei Maia Sandu după ce Curtea Constituțională (CC) a dat undă verde pentru pentru organizarea referendumului constituțional.

„Curtea Constituțională a decis – referendumul privind aderarea la UE este constituțional, poate avea loc pe 20 octombrie și va conține întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Avem nevoie de unitate, avem nevoie de implicarea fiecărui partid, organizație civică, cetățean, ca împreună sa garantăm pacea și bunăstarea pentru moldoveni. Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun – ca moldovenii să trăiască în pace, demn și liber într-o țară europeană puternică”, a subliniat șefa statului.

Marți, 16 aprilie, magistrații CC au dat aviz pozitiv asupra proiectului de lege pentru modificarea Constituției. Astfel, pe 20 octombrie 2024, în R. Moldova ar putea fi organizat referendumul pentru aderarea la UE, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. De asemenea, integrarea în Uniunea Europeană ar putea fi declarată drept obiectiv strategic al R. Moldova.

„(…) Curtea Constituțională adoptă următorul aviz: 1. inițiativa de revizuire a Constituției R. Moldova prin referendum, semnată de 46 de deputați din Parlament, este prezentată de subiectul autorizat și în acest sens este conformă cu prevederile art. 141 alin. 1 lit. b din Constituție. 2. Inițiativa de revizuire a Constituției R. Moldova prin referendum corespunde limitelor temporale de revizuire stabilite de articolele 63 alin. 3 și 142 alin. 3 din Constituție.

3. Inițiativa de revizuire a Constituției R. Moldova prin referendum nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției, stabilite de art. 142 alin. 1 și 2 din Constituție, și poate fi prezentată Parlamentului spre examinare. 4. Acest aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

CC a constatat că inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează „caracterul suveran, independent și unitar al statului R. Moldova, nici statutul de neutralitate permanentă, suprimarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor”. Declarația aparține președintei Înaltei Curți, Domnica Manole.

După avizarea de către CC, deputații urmează să prezinte Parlamentului proiectul de hotărâre care trebuie să conțină stabilirea datei referendumului, cât și întrebarea care va fi pusă cetățenilor: „Sunteți pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană?”.