Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta R. Moldova, Maia Sandu,…

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, despre evenimentele din 7 aprilie 2009: Lipsa dreptății și clarității doare, ne stă laț în jurul gâtului

„Nu au suportat niciun fel de consecințe nici judecătorii care au emis sentințe de condamnare a tinerilor, nici polițiștii care au bătut oamenii în „coridoarele morții”, nici șefii care au dat indicații și apoi au acoperit și protejat vinovații”, susține președinta R.Moldova, Maia Sandu.

„Au trecut 12 ani din 7 aprilie 2009. În tot acest timp, oamenii au cerut să se facă lumină și dreptate în legătură cu evenimentele din acele zile. Lipsa dreptății și clarității doare, ne stă laț în jurul gâtului. Nu au suportat niciun fel de consecințe nici judecătorii care au emis sentințe de condamnare a tinerilor, nici polițiștii care au bătut oamenii în „coridoarele morții”, nici șefii care au dat indicații și apoi au acoperit și protejat vinovații. Unii au rămas în sistem, achitați și chiar promovați în funcții. Alții s-au aciuat în funcții bine plătite în echipele noilor potentați ai vremii”, a scris într-o postare pe Facebook, președinta Maia Sandu.

Chiar dacă am avut destule dezamăgiri în acești 12 ani, am reușit lucruri cu care ne putem mândri. Ne-am apărat libertatea și nu am admis dictatura în țara noastră. Construim în Moldova o societate deschisă, în care învățăm să ne cerem drepturile și să ne respectăm diferențele. În fiecare zi, cu fiecare judecător corupt care este dat afară din sistem, ne apropiem de vremuri mai bune”.

Președința R. Moldova, Maia Sandu, a semnat luni, 5 aprilie, decretul de eliberare din funcția de judecător a lui Serghei Lazari, pentru comiterea unei abateri disciplinare.

„De curând, am semnat decretul de eliberare din funcție a judecătorului Serghei Lazari, care l-a achitat pe fostul vicecomisar Gumeniță de orice vinovăție în dosarul legat de 7 aprilie. Voi insista în continuare pe curățarea sistemului judecătoresc de corupți, iar asta ne va ajuta să curățăm statul de corupți și criminali”, menționează președinta Maia Sandu.

După 12 ani, în instanțele naționale se află doar două cauze penale, care vizează evenimentele din 7 aprilie 2009. Printre acestea este dosarul în care Iacob Gumenița este judecat pentru exces de putereFostul vicecomisar al orașului Chișinău a fost achitat de Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău.

Astăzi, miercuri, 7 aprilie 2021, se împlinesc 12 ani de la protestele care au urmat scrutinul parlamentar din 5 aprilie 2009. Rezultatele alegerilor parlamentare, care arătau victoria Partidului Comuniștilor din R. Moldova și 60 de mandate în viitorul Legislativ, a determinat mii de tineri să iasă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), în semn de protest împotriva regimului comunist.