Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Dosarul procurorului Cociu: în locul…

Dosarul procurorului Cociu: în locul sentinţei s-a decis reluarea cercetării judecătoreşti

Instanţa de judecată a dispus reluarea cercetări judecătoreşti în dosarul în care procurorul Lilian Cociu este judecat pentru tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate. Decizia judecătorului Grigore Manoli, de la Judecătoria Chişinău a fost luată după ce, anterior, s-a amânat de trei ori pronunţarea sentinţei pe acest dosar.

Marţi, 5 februarie 2019, în dosarul procurorului Lilian Cociu era anunţată, pentru a treia oară, pronunţarea sentinţei. În loc de sentinţă însă, judecătorul Grigore Manoli a dat citire unei încheieri prin care a dispus ca, în dosar, să fie reluată cercetarea judecătorească.

Explicaţiile deciziei instanţei

„Noi ne-am expus pe dosar. De fapt, toate părţile s-au expus. Au fost cercetate toate probele. Trebuia să fie pronunţată sentinţa, dar nu a fost citită sentinţa pentru că s-a reluat cercetarea judecătorească. Motivul invocat de judecător este un proces verbal, un corp delict, care trebuie să fie prezentat inculpaţilor, iar instanţa are nevoie să acorde nişte întrebări unuia dintre inculpaţi. Plus la asta, trebuie să fie audiat expertul care a făcut expertiza acelui proces verbal, care a fost falsificat”, precizează procurorul Ruslan Lupaşcu, cel care reprezintă acuzarea de stat în acest dosar. „De ce nu s-a făcut asta la etapa cercetării judecătoreşti? Pentru că nu a fost necesar. Aceasta este iniţiativa instanţei, nu iniţiativa mea sa a cuiva din părţi. Judecătorul, studiind materialele dosarului, a găsit oportun să fie efectuate aceste acţiuni. Acestea nu se fac automat, iar până acum, ele nu au fost solicitate de nimeni. Instanţa a considerat că este oportun să examineze aceste aspecte. Dar, acum nu se va relua cercetarea probelor de la început, ci se va cerceta doar un singur aspect, pe care vi l-am explicat mai sus”, a precizat procurorul Lupaşcu.

La 21 ianuarie 2019, pronunţarea sentinţei în dosarul lui Lilian Cociu a fost amânată, fără a fi explicate motivele. Şi la şedinţa din 21 decembrie 2018, conform informaţiilor de pe portalul instanţei, judecătorul Grigore Manoli urma să anunţe sentinţa, dar, la fel, s-a răzgândit. „Instanţa a invocat motive excepţionale pentru amânarea pronunţării sentinţei”, a declarat atunci procurorul Ruslan Lupaşcu. Acesta a solicitat aplicarea unei pedepse de doi ani de închisoare pentru procurorul Lilian Cociu, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite functii timp de 5 ani şi de trei ani pentru poliţistul Victor Ababii, judecat pentru falsificarea unor acte procesuale. Ambii inculpaţi pledează nevinovaţi.

Acuzaţi că au cerut tragerea la răspundere penală a unei persoane fără probe

Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a procurorului Lilian Cociu, învinuit de tragere cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate, în vara anului 2017. Împreună cu procurorul, pe banca acuzaţilor a fost trimis şi un poliţist, Victor Ababii, căruia i se încrimina falsificarea unor acte procesuale în dosarul de omor, contribuind astfel la tragerea neîntemeiată la răspundere penală a cetăţeanului Andrei Crăciun.

În 2007, în cadrul investigării unui caz de omor al unei persoane şi tentativei de omor al unei alte persoane, în apropriere de Durleşti, procurorul Cociu nu a luat toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanţelor cauzei pentru stabilirea adevărului şi a pus neîntemeiat sub învinuire o persoană, iar ulterior a remis cauza penală în privinţa acesteia în instanţa de judecată. Ulterior, Andrei Crăciun a fost recunoscut vinovat de comiterea infracţiunii incriminate, fiindu-i stabilită o pedeapsă de 21 ani închisoare, iar în 2013, după ce s-a aflat în detenţie mai mult de 5 ani, acesta a fost achitat şi pus în libertate, după ce s-a stabilit că infracţiunea nu a fost comisă de el. Adresându-se în instanţa de judecată în ordine civilă, Andrei Crăciun a obţinut, pentru aflare ilegală în detenţie, o compensare a prejudiciului moral în valoare de 1,5 milioane de lei, sumă încasată din bugetul de stat.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.