Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Starea de urgență instituită…

DOC Starea de urgență instituită în R. Moldova, contestată la Curtea Constituțională. Țîcu: „Este o șmecherie politică”

Sursa foto: ZdG

Deputatul neafiliat Octavian Țîcu a anunțat miercuri, 7 aprilie, că va sesiza Curtea Constituțională (CC) pentru a verifica constituționalitatea Hotărârii Guvernului în exercițiu privind propunerea de instituire a stării de urgență, dar și a Hotărârii Parlamentului din 31 martie prin care a fost aprobată declararea stării de urgență în R. Moldova pentru următoarele 60 de zile. Parlamentarul susține că cele două decizii contravin prevederilor Constituției și solicită Înaltei Curți ca acestea să fie anulate.

Octavian Țîcu spune că va merge astăzi la CC pentru a depune sesizarea în acest sens.

Este o șmecherie politică de a trage plapuma constituționalității în funcție de interesele pe care le au politicienii.

În susținerea neconstituționalității Hotărârii Parlamentului, dar și a Guvernului este faptul că în această propunere a Guvernului, așa cum am văzut, în bătaie de joc, nu există nicio măsură urgentă care urmează a fi luată de Guvern, de către CSE, fapt care contravine explicit art. 72 din Constituției, dar și art. 13 din Legea din 2004 privind regimul stării de urgență, asediu și război. (…) Această stare de urgență a eșuat. Creează un precedent foarte periculos. Voi depune astăzi o sesizare la Curtea Constituțională prin care cer să fie declarată ca neconstituțională Hotărârea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgență și Hotărârea Parlamentului R. Moldova privind declararea stării de urgență nr. 49 din 31 martie. (…) Urmează ca Înalta Curte să se pronunțe pentru ca noi să trăim într-un context în care se respectă legalitatea și Constituția R. Moldova”, a declarat Țîcu.

Sesizarea integrală:

De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova. 

Proiectul de hotărâre, adoptat de deputații PSRM – „ȘOR”, privind instituirea stării de urgență pentru următoarele 60 de zile, conține o listă de restricții de ordin general care sunt prevăzute de Articolul 20 din Legea Nr. 212 din 24.06. 2004, „starea de urgență”.

Miercuri, 31 martie, în timpul ședinței de Parlament, deputații din opoziție au criticat propunerea „unui grup de deputați” cu privire la instituirea stării de urgență, menționând că această propunere vine „pentru a bloca dizolvarea Parlamentului”. Deputații PAS au declarat „că acum când au intervenit circumstanțele cu privire la dizolvarea Parlamentului, cineva s-a gândit să vină cu solicitarea ca să fie instituită stare de urgență ca să fie evitate alegerile anticipate”.

Potrivit Art. 85 Aliniat (4) din Constituția R. Moldova, Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.

Acum un an, la 17 martie 2020, în R. Moldova a mai fost instituită stare de urgență pe o perioadă de 60 de zile.