Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ „Entourage & Company” SRL…

DOC „Entourage & Company” SRL se închide, dar nu și restaurantul afiliat oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc

Colaj: ZdG

După ce Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a inclus compania „Entourage & Company” SRL în lista companiilor afiliate oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, administratorul ei s-a adresat în instanță, solicitând lichidarea acesteia. ZdG a constatat că, de fapt, restaurantul Entourage, din centrul capitalei, deținut anterior de compania „Entourage & Company” SRL, activează în regim normal și este gestionat de același administrator, doar că prin intermediul unei alte companii.

În ianuarie 2024, în Monitorul Oficial al R. Moldova a fost publicat ordinul directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, prin care au fost aprobate mai multe liste în care figurează persoane și companii afiliate subiecților supuși sancțiunilor internaționale. În lista persoanelor juridice afiliate oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, printre altele, se regăsește „Entourage & Company” SRL.

În martie 2024, administratorul „Entourage & Company” SRL, Ion Pînzaru s-a adresat în instanța de judecată cu cererea privind intentarea procesului de insolvabilitate a companiei, prin inițierea procedurii simplificate a falimentului.

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a constatat că administratorul invocă faptul că, de o perioadă îndelungată, „Entourage & Company” SRL „de facto nu mai activează, iar datorită lipsei mijloacelor bănești și sechestrelor aplicate, întreprinderea nici nu își poate onora obligațiile de plată față de creditori”.

În continuare, se menționează că datoriile companiei sunt de aproximativ 5,4 milioane de lei. Astfel, „Entourage & Company” SRL are datorii față de: 

  • „Drive” SRL- 20 001 de lei;
  • „Finpar Invest” SRL – 2 420 150,08 de lei;
  • „Planet Pasta” SRL – 2 412 855,59 de lei;
  • „Romatim” SRL – 322 574,60 de lei;
  • Akkerman Irina – 307 273,65 de lei.

La data de 2 aprilie curent, instanța dispune inițierea procedurii simplificate a falimentului față de „Entourage & Company” SRL și ridică dreptul lui Ion Pînzaru de la administrarea firmei. 

Dar, restaurantul Entourage din centrul capitalei, afiliat oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc va continua să activeze, în ciuda falimentului companiei care l-a administrat anterior. ZdG a constatat că în 2020, la un an după ce Vladimir Plahotniuc a părăsit R. Moldova, restaurantul Entourage a trecut în gestiunea unei alte companii – „Planet Pasta” SRL. Firma a fost deschisă în luna iulie 2020 și are același fondator și administrator ca și „Entourage & Company” SRL – Ion Pînzaru. 

Conform informațiilor din decizia instanței de judecată, „Entourage & Company” SRL îi datorează firmei  „Planet Pasta” SRL circa 2,4 milioane de lei. Ambele companii au aceeași adresă juridică – mun. Chişinău, sec. Buiucani, str. 31 August 1989, 117/1, vis-a-vis de Biblioteca Națională. 

Printre companiile căreia îi este datoare „Entourage & Company” SRL se numără „Finpar Invest” SRL, o altă companie afiliată lui Vladimir Plahotniuc.

În 2018, ZdG a scris că Vladimir Plahotniuc a renunțat la clubul „Drive” și restaurantul „Codru”, care funcționau în incinta hotelului „Codru” și a deschis un nou restaurant în centrul capitalei: „Entourage”. Deși la Cadastru imobilul în care funcționează Entourage-ul este înregistrat pe numele lui Oleg și Ana Platonov, site-ul care promovează localul, www.entourage.md, a fost înregistrat de firma ICS „Codru Hospitality” SRL, la înregistrare fiind utilizată o adresă de email cu extensia @nobil.md, care aparține hotelului „Nobil”, deținut de Plahotniuc prin intermediul „Finpar Invest”.

Entourage & Company by Ziarul de Gardă

La 14 iunie 2024 se împlinesc cinci ani de când oligarhul Vladimir Plahotniuc a părăsit R. Moldova. Fostul lider al Partidului Democrat și apropiații lui sunt vizați în numeroase dosare penale, inclusiv în cel privind furtul miliardului, însă niciunul nu a ajuns să fie condamnat sau să-și ispășească pedeapsa în închisoare.