• DOC/ Ce s-a întâmplat cu cei cinci curcani care pe 9 iunie 2019 au fost aruncați de către democrați, peste gardul Președinției și ce pedeapsă au primit autorii gestului

  DOC/ Ce s-a întâmplat cu cei cinci curcani care pe 9 iunie 2019 au fost aruncați de către democrați, peste gardul Președinției și ce pedeapsă au primit autorii gestului
  vizualizări
  09 iunie 2020 | 18:00

  Ziua de 9 iunie 2019 a fost o zi tensionată pentru R. Moldova. Acum un an, Partidul Democrat a organizat o acțiune de protest de amploare în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), după ce PSRM și PAS au semnat un acord temporar de formare a unei noi majorități parlamentare care urma să răstoarne guvernarea democrată de pe scena politică de la Chișinău.

  Atunci, pe lângă zecile de microbuze și autobuze cu care au fost transportați organizat la Chișinău mai mulți manifestanți, la protestul PDM, organizatorii au adus și cinci curcani, care ulterior, fiind legați la picoare, au fost aruncați de către democrați peste gardul Președinției.

  Gestul PD-iștilor de a arunca curcanii peste gard și de-ai lăsă să zacă acolo, i-a amuzat pe organizatorii acțiunii, însă a oripilat societatea civilă și opinia publica din R. Moldova, care ulterior le-a cerut autorităților de drept să se autosesizeze, iar responsabilii să fie pedepsiți. După un an de la această acțiune, ZdG a aflat ce s-a întâmplat cu cei cinci curcani care au fost aruncați de către democrați, peste gardul Președinției și care este pedeapsa primită de autorii gestului.

  În ziua de 9 iunie, acum exact un an, PDM, condus de către liderul de atunci Vladimir Plahotniuc, organiza ultimul protest la Chișinău, înainte de înlăturarea democraților de la putere. Pe 9 iunie 2019, de dimineață, în PMAN a fost amenajată scena PDM de pe care ulterior fruntașii democraților au rostit discursuri în care l-au învinuit pe președintele R. Moldova, Igor Dodon, de trădare de patrie cerând ca acesta să-și dea demisia. Între timp, pe străzile adiacente scuarului Pieței, potrivit fotografiilor transmise atunci de către cititorii ZdG, ajungeau autobuze pline cu oameni aduși organizat la protest.

  Ulterior, dupa discursurile și scandările democraților, manifestanții adunați la protestul organizat de PDM au adoptat o rezoluție, iar democratul Pavel Filip a semnat atunci în fața presei un decret privind organizarea alegerilor anticipate pentru data de 6 septembrie 2019.

  După adoptarea rezoluției, coloana de manifestanți în frunte cu liderul PDM de atunci, Vladimir Plahotniuc, și actualul lider al democraților, Pavel Filip au pornit spre Președinție.

  Ajunși la Președinție, după mai multe minute în care Plahotniuc, alături de manifestanți au cerut demisia președintelui Dodon, organizatori au adus cinci curcani.

  În timp ce manifestanții scandau „Dodon, ieși afară!” și „Demisia!”, un grup de PD-iști au aruncat, aplaudând, curcanii peste gardul Președinției. Doar una din păsări s-a ridicat de jos. Restul au rămas zăcând la pământ. Atunci, potrivit imaginilor video, particianții la acea scenă s-au amuzat, au aplăudat și au strigat „bravo” în timp ce acțiunea autorilor a bulversat și îngrozit opinia publică.

  Cine sunt persoanele care au aruncat curcanii în curtea Președinției

  Cinci susținători și membri ai PDM sunt autorii acțiunii în care au fost implicați cei cinci curcani și care a oripilat societatea civilă.

  Unul din cei care a aruncat curcanii peste gardul Președinției este Viorel Bezede, fostul director al Combinatului de vinuri de la Mileștii Mici, care a demisionat din această funcție, odată cu plecarea de la guvernare a Partidului Democrat. În timpul guvernării democrate, Bezede era un susținător activ al democraților.

  Oleg Mereacre, pe atunci președinte interimar al raionului Ialoveni, este un alt democrat care a participat la aceasta acțiune. Marcel Bobeica, primar al localității Gangura, Victor Istratiev, vicepreședinte al raionului Ialoveni și Mihail Versteac, toți membri și susținători ai PDM, sunt ceilalți trei participanți la această acțiune.

  Sesizarea depusă la PG pentru curcanii aruncați în curtea intituției prezidențiale

  Organizațiile din domeniul protecției animalelor au condamnat atunci actele de cruzime față de cei cinci curcani aruncați în curtea Președinției în timpul mitingului organizat de PDM. Potrivit acestora, gestul protestatarilor este inacceptabil, iar făptații trebuie trași la răspundere.

  La o zi de la protestul PDM din 9 iunie 2019, trei deputați PPDA Liviu Vovc, Maria Ciobanu și Adriana Spătaru au semnat și depus o sesizare în acest sens la Procuratura Generală. Autorii plângerii le-au solicitat autorităților să identifice persoanele care au aruncat curcanii peste gardul instituției prezidențiale și să-i pedepsească conform legii.

  Articolul 2221 din Codul Penal al R. Moldova prevede că tratarea cu cruzime sau torturarea animalelor care au cauzat mutilarea ori moartea acestora săvârșită în public sau în prezența minorilor se pedepsește cu amendă în mărime de la 750 la 1350 de unități convenționale, cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de la 1 la 3 ani.

  Procuratura a refuzat pornirea urmăririi penale: Cei cinci PD-iști – amendați de Poliție

  Solicitat de către ZdG, deputatul PPDA, Liviu Vovc, unul dintre autorii sesizării depuse la Procuratura Generală ne-a comunicat că după cinci luni de la sesizarea făcută, pe 9 octombrie 2019, a primit de la Procuratura mun. Chișinău ordonanța privind refuzul în pornirea urmării penale în cazul curcanilor aruncați peste gardul Președinției.

  „Pe cazul dat, la 9.10.2019, Procuratura mun. Chișinău, oficiul Buiucani, în baza materialelor acumulate de către organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Buiucani, a DP mun. Chișinău, a emis ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale, din motiv că fapta nu întrunește elementele unei infracțiuni”, se arată în răspunsul Procuraturii mun. Chișinău

  În schimb, tot în Ordonanța Procuraturii este indicat faptul că, în cazul celor cinci curcani atuncați în curtea Președinției, autoritățile au pornit un proces contravențional în temeiul art 157 alin. (2) din Codul Contravențional – „Cruzimea față de animale”. Astfel că, cei cinci PD-iști care au aruncat curcanii legați la piciore peste gardul Președinției au fost amendați cu câte 600 de lei.

  „În privința protestatarilor Viorel Bezede, Victor Istratiev, Oleg Mereacre, Marcel Bobeica și Mihail Versteac au fost întocmite procese verbale cu privire la contravenție în baza art. 157 alin. (2) din Codul Contravențional al R. Moldova, fiind sancționnați cu amendă contravențională, pentru fiecare a câte 12 unități convenționale precizează procurorul Ghennadi Epure în ordonanța emisă.

  Ce s-a întamplat cu cei 5 curcani aruncați de PD-iști, peste gardul Președinției

  Solicitați de către ZdG, reprezentanții Președinției ne-au comunicat că după incident, curcanii legați la picioare și lăsați să zacă în curtea Președinției au fost evacuați de către un angajat al instituției prezidențiale.

  Curcanii au fost evacuați de un angajat al Președinției și transmiși pentru îngrijire la Grădina Zoologică” ne-a comunicat șefa Secției Protocol și Comunicare din cadrul Președinției.

  Același lucru l-au menționat procurorii în Ordonanța primită de către deputatul PPDA, Liviu Vovc, în legătură cu sesizarea depusă.

  Potrivit autorităților, în aceeași zi în care a avut loc incidentul, cei cinci curcani au fost duși la Grădina Zoologică de către „o persoană necunoscută”.

  „În timpul protestului un grup de persoane din rândul manifestanților Partidului Democrat, aflându-se în fața sediului Președinției R. Moldova au aruncat peste gardul Președenției 5 (cinci) păsări de specie domestică – curcani cu picioarele legate. În rezultatul căderii de la înălțime acestea nu s-au putut ridica de sine stătător de la sol. În aceeași zi, persoane necunoscute au lăsat aceste păsări la poarta de la intrarea în Întreprinderea Municipală „Grădina Zoologică”, unde fiind preluate de către angajații întreprinderii s-a stabilit că acestea erau foarte stresate, însetate și flămânde, careva leziuni corporale vizibile nu au fost depistate, după care au fost adăpostite în curtea rurală a instituției”, se menționează în Ordonanță.

  La două zile de la incident, cei cinci curcani, aflați la Grădina Zoologică, au fost examinați de către un medic veterinar.

  „La data de 11.06.2019 de către medicul veterinar, păsările au fost examinate medical pentru a se stabili dacă au careva leziuni corporale sau traume cauzate în urma aruncării. La examinarea clinică a păsărilor s-a stabilit că careva leziuni corporale nu aveau, de sine stătător se hrăneau și se simțeau bine”, se mai arată în Ordonanța Procuraturii mun. Chișinău.

  Curcanii, expuși pentru vizitarorii Grădinii Zoologice

  Contactat de către ZdG, Alexei Hanțațuc, directorul Grădinii Zoologice din capitală, acolo unde au ajuns curcanii după protestul din 9 iunie 2019, ne-a comunicat că cei cinci curcani și în aceste momente se află la Grădina Zoologică. Potrivit lui, în toată această perioadă nimeni nu a venit să ia curcanii. Tot el ne-a comunicat că păsările sunt sănătoase și sunt expuse pentru vizitatori.

  „Curcanii, da, curcanii aduși de la protest. Sunt și acum la noi, îi ținem aici, nu a venit nimeni să-i ceară. Sunt toți cinci sănătoși, și poftiți, publicul îi poate vedea oricând. Dacă doriți puteți să-i luați. Chiar vă rog, cine dorește, poate să vină să-i ia. Depuneți o cerere în acest sens, către conducerea instituției, și poftim”, ne-a comunicat directorul de la Grădina Zoologică.

  Ce spun actuali și foști democrați despre curcanii aruncați peste gardul Președinției

  Solicitat de către ZdG, președintele de onoare a PDM, Dumitru Diacov, ne-a comunicat că nu cunoaște care ar fi fost scopul organizatorilor de a aduce curcanii la protestul PDM din 9 iunie 2019.

  Nu știu a cui a fost ideea și care a fost scopul acestei acțiuni. Am văzut scena cu acei curcani doar la televizor, nu știu mai mult nimic despre ei”, ne-a comunicat Diacov.

  Anterior, și fostul democrat, actual lider al grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, a condamnat gestul foștilor colegi de partid, care au aruncat curcanii peste gardul Președinției. Candu susține că nu cunoaște a cui a fost ideea, dar consideră că „gestul nu a fost demn”.

  În același timp, fostul premier, Pavel Filip, a recunoscut că regretă că a participat la protestul împotriva lui Igor Dodon din 9 iunie.

  „Nu știu a cui a fost ideea idioată cu curcanii”, a comentat acesta.

  ZdG i-a telefonat pe unii dintre democrații care acum un an au aruncat curcanii în curtea Președinției pentru a ne oferi o reacție, însă aceștia nu ne-au răspuns la telefon sau ne-au comunicat să revenim mai târziu, pentru ca ulterior să nu ne mai răspundă la apeluri.

  Protestul PDM a avut loc la 9 iunie 2019, după ce cu o zi înainte, la data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.

  Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată socialista Zinaida Greceanîi, iar pentru funcția de premier a fost desemnată lidera PAS, Maia Sandu.

  Tot pe 8 iunie a fost învestit Cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu.

  Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. Ulterior plecării lui Plahotniuc din țară, pe numele acestuia au fost pornite mai multe cauze penale. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  PAS a anunțat când va lua o decizie cu privire la susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate susțin că sâmbătă, 18 iulie, vor lua o decizie finală în legătură cu semnarea și votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Ion Chicu. Solicitat…
  PAS a anunțat când va lua o decizie cu privire la susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  Germania: 50.000 de operaţii de cancer au fost amânate din cauza pandemiei

  În jur de 50.000 de operaţii pentru tratarea cancerului nu au putut fi efectuate în Germania în timpul pandemiei de coronavirus până la jumătatea lui iunie, a declarat luni şeful Organizaţiei germane de ajutora…
  Germania: 50.000 de operaţii de cancer au fost amânate din cauza pandemiei

  Încălcările depistate de Fisc în legătură cu stabilirea prețurilor la produsele sociale

  Responabilii Serviciul Fiscal de Stat au anunțat luni, 13 iulie, că în vederea prevenirii încălcării prevederilor Hotărârii Guvernului nr.774 din 20 iunie 2016 cu privire la prețurile de comercializare a produs…
  Încălcările depistate de Fisc în legătură cu stabilirea prețurilor la produsele sociale

  Modificările propuse de CRJM și IPRE la procedura elaborată de Ministerul Justiției pentru selectarea viitorului judecător din partea R. Moldova la CtEDO

  Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au examinat proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la crearea Comisiei pentru selectarea candidaților la po…
  Modificările propuse de CRJM și IPRE la procedura elaborată de Ministerul Justiției pentru selectarea viitorului judecător din partea R. Moldova la CtEDO

  Vacanțe fiscale pentru unele categorii de întreprinderi. Proiectul înregistrat de Platforma DA

  Deputații Platformei DA solicită vacanței fiscale pentru unele categorii de întreprinderi. O astfel de inițiativă legislativă a fost prezentată luni, 13 iulie, de către vicepreședintele Parlamentului și al Plat…
  Vacanțe fiscale pentru unele categorii de întreprinderi. Proiectul înregistrat de Platforma DA

  Anunțul Ambasadei României în R. Moldova în legătură cu activitatea Secției Consulare la Chișinău

  Începând cu data de 18 mai 2020, Secția Consulară a Ambasadei României la Chișinău și-a reluat activitatea de lucru cu publicul pentru eliberarea documentelor de călătorie (pașapoarte) și a documentelor de star…
  Anunțul Ambasadei României în R. Moldova în legătură cu activitatea Secției Consulare la Chișinău