Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Deputații „Pentru Moldova” propun…

DOC Deputații „Pentru Moldova” propun crearea unei comisii parlamentare speciale care să investigheze cazul Moldasig S.A: parlamentarii îl acuză pe Platon de atacuri raider. Proiectul, semnat și de Ilan Șor

Foto simbol

Deputații platformei parlamentare „Pentru Moldova” au venit miercuri, 25 noiembrie, cu propunerea de creare a unei comisii parlamentare speciale care să investigheze toate acțiunile din jurul companiei Moldasig S.A și eventuale atacuri raider asupra companiei.

În context, într-o notă emisă de platforma parlamentară, deputații „Pentru Moldova” vorbesc despre „cazuri de preluare forțată a unor companii de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon”, acuzându-l pe Platon de comiterea unor atacuri raider asupra companiei Moldasig S.A.

Deputații „Pentru Moldova” menționează că au semnat deja un proiect de hotărâre în acest sens și vor solicita includerea acestuia în agenda parlamentară. Pe documentul elaborat de „Pentru Moldova” apare și semnătură lui Ilan Șor, care este anunțat în căutare națională și internațională de către autoritățile moldovene.

Proiectul-Hotarire-MOLDASIG… by Ziarul de Gardă

Comisia ar urma să investigheze circumstanțele de preluare forțată – atacuri raider – și acțiunile subversive de pe piața financiară nebancară, din partea lui Platon, în special a neregulilor și practicilor contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul Moldasig S.A.

În prezent, se desfășoară acțiuni subversive, care prezintă semne de încercare de preluare forțată (atac raider) la Moldasig SA. Totodată, începând cu 20 noiembrie curent, CNPF este împiedicată fizic să-și exercite prerogativele în administrarea specială a Moldasig SA, autoritatea de supraveghere nebancară, astfel, fiind în imposibilitate de a aplica legea. Aceste acțiuni contravin Constituției, potrivit căreia statul trebuie să asigure protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară și inviolabilitatea investiţiilor persoanelor fizice şi juridice, inclusiv străine”, se arată în nota de argumentare a proiectului.

Autorii fac referire și la comunicatul recent al CNPF în care atenționa asupra „ilegalităților care se comit în privința Moldasig”.

În susținerea celor enunțate, CNPF în calitate de autoritate publică care reglementează și autorizează activitatea participanților la piața financiară nebancară, precum și supraveghează respectarea legislației, sensibilizează și sporește atenția publicului asupra unor posibile consecințe nefaste la adresa siguranței și sustenabilității micro și macroeconomice, sectorul de asigurări fiind doar „o piatră de încercare”, realmente miza fiind sectorul bancar, implicit destabilizarea sectorului financiar în ansamblu”, se menționează în nota emisă de „Pentru Moldova”.

În context, autorii menționează că odată instituită, Comisia parlamentară specială ar urma să investigheze și să se expună asupra situației în regim de urgență.

La 21 noiembrie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, a expediat în adresa Procuraturii Generale (PG) o sesizare prin care a cerut instituției să se implice în cazul „Moldasig”.

În document, Alaiba scrie că un acționar care deține oficial 4,99% din companie a ajuns să controleze 65% din acțiunile companiei. Deși nu a fost vizat, omul de afaceri Veaceslav Platon a venit cu o replică la sesizarea parlamentarului.

Astfel, Platon l-a acuzat pe parlamentar că îl apăra pe fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc și a menționat că îi va transmite deputatului documente care demonstrează că Plahotniuc a schimbat legile astfel încât să poată fura compania. Dumitru Alaiba a respins acuzațiile.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) autosesizându-se de neregulile și practicile contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul companiei ”MOLDASIG” SA care, începând cu 09.11.2020, este gestionată, potrivit  Încheierii judecătorești din 06.11.2020, de două entități de audit, a revenit asupra subiectului, adoptând astăzi, 20 noiembrie curent, o Hotărâre în acest sens.

Astfel, constatând că persoanele delegate de „CONFIDENTIAL-AUDIT” SRL și „ALTIMEEA” SRL nu întrunesc rigorile stabilite de autoritatea de supraveghere, mai mult, acestea ignoră Ordonanța CNPF nr. 53/6 – O din 10.11.2020, regulatorul (CNPF), întru prevenirea deteriorării siguranței financiare și dezintegrării activelor, precum și neadmiterii neplăților către asigurații ”MOLDASIG” SA, a decis ”Instituirea administrării speciale provizorie a ”MOLDASIG” SA, până la executarea pct. 1 din Ordonanța CNPF nr. 53/6 – O din 10.11.2020, cu numirea unui administrator special…”

În februarie 2020, în proces de lichidare, Banca de Economii S.A. anunța potenţialii cumpărători despre desfăşurarea la Bursa de Valori a Moldovei a licitaţiei „cu strigare” de vânzare ca pachet unic a valorilor mobiliare S.A. „Moldasig” de 61 200 de unităţi, cu preţ per acţiune de 112,75 lei și valoarea totală de 6 900 300 de lei.

Portalul bizlaw.md remarcă faptul că, începând cu 2018, pachetul de acțiuni deținut de BEM la „Moldasig” este scos la licitație aproape în fiecare lună, prețul fiind în scădere cu câteva milioane de lei la fiecare nouă expunere. De exemplu, din ianuarie 2018, când pachetul a fost expus la vânzare la prețul de 35 de milioane de lei (568,48 lei per acțiune), prețul s-a redus de aproape cinci ori.