Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputați socialiști și-au adunat susținătorii…

Deputați socialiști și-au adunat susținătorii în fața BNM și au cerut demisia guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei și a guvernării. Guvernul: „Este o lipsă acută de subiecte la BCS”

Mai mulți deputați socialiști și-au adunat câțiva susținători în fața sediului Băncii Naționale a Moldovei (BNM) unde au protestat câteva minute cerând, în principal, demisia guvernatorului BNM, Octavian Armașu. Guvernul a calificat acțiunea „o lipsă acută de subiecte la Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, menționat că Executivul „va continua politicile sale de susținere a populației prin implementarea mecanismelor sustenabile care vor permite creșterea veniturilor cetățenilor”.

La protest, rând pe rând, la microfon, în fața celor câțiva zeci de susținători, deputații socialiști au ținut câte un discurs, unii în română, altii în rusă, în care au vorbit despre inflație și prețuri la servicii și produse alimentare, cerând demisia conducerii BNM, dar și a guvernării.

„Stop inflației”, „Demisia, demisia”, „Rușine”, „Stop genocid”, „Jos Guvernul” – sunt câteva dintre sloganele scandate de manifestanți.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Anastasia Taburceanu, purtătoarea de cuvânt a prim-ministrei Natalia Gavrilița a calificat acțiunea socialiștilor „o lipsă acută de subiecte la BCS, menționat că „Guvernul va continua politicile sale de susținere a populației prin implementarea mecanismelor sustenabile care vor permite creșterea veniturilor cetățenilor”.

„Guvernul a acuzat aceste acuzații de foarte multe ori, este o lipsă acută de subiecte prostește la BCS. Am mai spus că inflația este un fenomen care lovește economiile tuturor statelor afectate de crizele post-pandemice și cauzate de război. Inflația este un proces cauzat nu de guvern la fel ca și cel al creșterii prețurilor. Guvernul va continua politicile sale de susținere a populației prin implementarea mecanismelor sustenabile care vor permite creșterea veniturilor cetățenilor”, a declarat purtătoarea de cuvânt a prim-ministrei.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, va fi audiat, în această săptămână în Parlament în legătură cu majorarea prețurilor la produsele alimentare și pentru a anunța măsurile antiinflaționiste pe care le întreprinde BNM. O propunere în acest sens a fost făcută în cadrul ședinței parlamentare de joi, 12 mai, de către președintele comisiei economie, buget și finanțe, deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Prețurile medii de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 27,07%, inclusiv la produse alimentare – cu 30,17%, mărfuri nealimentare – cu 19,13% și servicii prestate populaţiei – cu 34,40%.

BNS: În ultimele 12 luni, preţurile medii de consum în R. Moldova au crescut cu 27%, iar la produse alimentare cu 30%