Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Guvernatorul BNM va fi audiat,…

Guvernatorul BNM va fi audiat, săptămâna viitoare, în Parlament pe tema creșterii inflației

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, va fi audiat, săptămâna viitoare, în Parlament în legătură cu majorarea prețurilor la produsele alimentare și pentru a anunța măsurile antiinflaționiste pe care le întreprinde BNM. O propunere în acest sens a fost făcută în cadrul ședinței parlamentare de joi, 12 mai, de către președintele comisiei economie, buget și finanțe, deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, va fi audiat în Comisia parlamentară economie, buget și finanțe pe tema gestionării situației financiare și țintirea inflației și ulterior va fi audiat în plenul Parlamentului.

„Este o inflație globală, iar în țara noastră această inflație trece mult peste media din regiune. (…) Avem instituție responsabilă de gestionarea inflației – Banca Națională a Moldovei, de aceea propunerea noastră este să invităm guvernatorul BNM, săptămâna viitoare, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe pentru a înțelege și vedea cum BNM gestionează inflația. După care, să îl audiem pe guvernator în plenul Parlamentului”, a declarat președintele comisiei economie, buget și finanțe.

În context, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Petru Burduja a propus audierea prim-ministrei R. Moldova Natalia Gavrilița pe tema creșterii inflației, însă propunerea nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.

Prețurile medii de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 27,07%, inclusiv la produse alimentare – cu 30,17%, mărfuri nealimentare – cu 19,13% și servicii prestate populaţiei – cu 34,40%.

BNS: În ultimele 12 luni, preţurile medii de consum în R. Moldova au crescut cu 27%, iar la produse alimentare cu 30%