• Condițiile în care alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale

  Condițiile în care alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale
  vizualizări
  08 mai 2020 | 19:03

  În contextul ultimelor evenimente de pe arenă politică din R. Moldova se discută tot mai mult despre posibilitatea declanșării alegerilor parlamentare anticipate.

  Președintele R. Moldova, Igor Dodon, poate dizolva Parlamentul de la Chișinău și declanșa alegeri parlamentare anticipate, însă doar în anumite condiții stipulate în legisație și nu în ultimele 6 luni până la expirarea mandatului prezidențial.

  Ziarul de Garda a consultat legislația și a discutat cu experți electorali pentru a relata toate scenariile posibile.

  Circumstanțele în care pot fi organizate alegeri parlamenare anticipate

  În cazul unui eventual vot de neîncredere acordat actualului Guvern condus de Ion Chicu, potrivit art. 85 din Constituția R. Moldova, în cazul imposibilităţii alegerii unui alt prim-ministru, în condiţiile art. 82 alin.(3) sau al adoptării moţiunii de cenzură, în condiţiile articolului 106, preşedintele R. Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate dizolva Parlamentul.

  Vorbim despre condiții constituționale legate cu imposibilitatea Parlamentului de a aproba legi, ori imposibilitatea de a crea o majoritate parlamentară pentru numirea Guvernului. Două circumstanțe, altele nu sunt. După acordarea votului de neîncredere către actualul Guvern, președintele R. Moldova trebuie să vină cu o propunere de premier în acest sens după consultarea cu toate fracțiunile parlamentare”, ne-au comunicat unul dintre foștii membri ai Comisiei Electorale Centrale.

  Dacă există o majoritate parlamentară, președintele R. Moldova, Igor Dodon, OBLIGAT să înainteze în Parlament candidatul propus de aceasta

  După un eventual vot de neîncredere acordat actualului Cabinet de miniștri condus de Ion Chicu, dacă în actualul Parlamentul de la Chișinău se formează o nouă coaliție parlamentară, care ulterior vine către președintele R. Moldova, Igor Dodon, cu o candidatură pentru funcția de prim-ministru, șeful statului, potrivit legii, este obligat, a doua oară, să o înainteze Parlamentului spre aprobare.

  Noi avem Hotărârile Curții Constituționale anteriore care spun că în momentul în care este cristalizată o majoritate parlamentară, este semnat un acord în acest sens, un acord de alianță. Acest acord de alianță, cu numărul de deputați necesar pentru o majoritate parlamentară, cel puțin 51 de deputați, se prezintă președintelui cu candidatura pentru funcția de prim-ministru. Aici, deja, în aceste condiții, președintele R. Moldova nu o mai poate refuza. Noi avem așa o Hotărâre a CC încă de pe timpurile domnului Tănase”, ne-a mai comunicat expertul electoral.

  În cazul în care apare o altă majoritate în Parlament care demite actualul Guvern, potrivit legii, există două opțiuni:

  • 1. Vine președintele R. Moldova cu propria lui inițiativă pentru funcția de premier, inclusiv poate să vină și cu un Guvern minoritar, fără crearea unei majorități parlamentare, dar susținut în Parlament – cum a fost de exemplu inițial cu Cabinetul de miniștri condus de Ion Chicu, susținut de PSRM și PDM, până la crearea unei majorități.
  • 2. Se cristalizează o majoritate parlamentară care semnează toate actele de constituire a alianței parlamentare și o prezintă președintelui țării, cu un candidat pentru funcția de prim-ministru. Respectiv, președintele nu poate refuza oferta coaliției parlamentare și trebuie să înainteze această candidatură spre aprobare în Parlament.

  Ce se întâmplă în cazul în care nu există o majoritate parlamentară după demiterea actualului Guvern

  În condițiile în care, după demiterea actualui Guvern, după consultarea fracțiunilor parlamentare și în cazul imposibilităţii de formare a unei majorități parlamentare și alegerii prim-ministrului, președintele R. Moldova poate dizolva Parlamentul de la Chișinău.

  Există o perioada de timp, nu mai mult de 45 de zile, în care trebuie să existe două tentative de formare a noului Guvern. În cazul în care fracțiunile nu ajung la un consens și nu poate fi forma o majoritate parlamentară și nu avem un alt Guvern, rămânem cu un Guvern interimar, atunci președintele țării dizolvă Parlamentul și declanșează alegeri parlamentare noi”, ne-a mai declarat fostul membru CEC.

  Președinte R. Moldova, Igor Dodon, nu poate dizolva Parlamentul și declanșa alegeri anticipate în ultimele 6 luni de mandat

  Potrivit unei Hotărâri anterioare a CC, în ultimele 6 luni de mandat prezidențial, președintele R. Moldova nu poate dizolva Parlamentul.

  Cel de-al doilea scrutin prezidențial pentru alegerea actualului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a avut loc pe 13 noiembrie 2016. În acest context, potrivit prevederilor legale, în cazul unui eventual vot de neîncredere acordat Cabinetului de miniștri condus de Ion Chicu și în imposibilitatea actualului Parlament de la Chișinău de a forma o majoritate parlamentară și de a învesti un nou Guvern, președintele Igor Dodon mai poate dizolva Parlamentul doar înaintea începerii ultimelor 6 luni de mandat de președinte.

  Potrivit fostului membru al CEC, există o constrângere în legislație, astfel încât, în ultima jumătate de an de mandat prezidențial, președintele R. Moldova nu poate dizolva Parlamentul. Data de referința cu privire la începerea mandatului obținut pentru 4 ani este data alegerilor prezidențiale din 2016, turul II.

  Dacă președintelui R. Moldova i-au ramăs mai mult de 6 luni de mandat prezidențial, în condițiile enunțate mai sus, șeful statului poate dizolva Parlamentul.

  Alegerile parlamentare noi pot fi organizate în aceeași zi cu alegerile prezidențiale

  În aceste condiții, în cazul în care Parlamentul de la Chișinău este dizolvat totuși și sunt declanșate alegeri parlamentare anticipate, potrivit legii, aceste alegeri pot avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

  Potrivit legislației în vigoare, alegerile parlamentare anticipate nu pot avea loc înainte cu 120 de zile de la și 120 de zile după alegerile prezidențiale.

  Potrivit Constituției, Parlamentul de la Chișinău nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.

  Potrivit Codului Electoral, în cazul dizolvării Parlamentului, data alegerilor se stabileşte prin decret, al Preşedintelui Republicii Moldova în termen de 5 zile de la dizolvare. Alegerile au loc peste cel puţin 65 de zile, dar nu mai târziu de 3 luni de la data dizolvării Parlamentului.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Președintelui Curții de Apel Chișinău „îi pare rău de situația în care a nimerit” asistenta sa, care are un salariu de circa 8000 de lei, dar și-a procurat Porsche

  „Mie îmi pare rău că a fost publicat… sau situația în care a nimerit, dar ea este o profesionistă”, a declarat președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, în cadrul edițiie din 24 septembrie a…
  Președintelui Curții de Apel Chișinău „îi pare rău de situația în care a nimerit” asistenta sa, care are un salariu de circa 8000 de lei, dar și-a procurat Porsche

  Clima: „Nu ne simțim bine când presa ne etichetează. Încrederea în justiție ar crește doar atunci când se va finaliza linșajul mediatic”

  Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, susține că nu a întâlnit în activitatea sa „interferențe politice”, nu are legături cu politicieni, iar decizia de a menține, în 2018, hotărârea primei ins…
  Clima: „Nu ne simțim bine când presa ne etichetează. Încrederea în justiție ar crește doar atunci când se va finaliza linșajul mediatic”

  Votat de CMC: Două terenuri din sectorul Ciocana vor reveni în proprietatea municipalității

  Două terenuri cu o suprafață totală de circa șase hectare din intravilanul capitalei, amplasate pe strada Bucovina, sectorul Ciocana, vor reveni în proprietatea municipalității. O decizie în acest sens a fost a…
  Votat de CMC: Două terenuri din sectorul Ciocana vor reveni în proprietatea municipalității

  Președintele SUA, dat în judecată de nepoata sa

  Mary Trump, nepoată a preşedintelui american Donald Trump, l-a dat în judecată pe acesta joi, acuzându-l pe el şi pe alţi membri ai familiei sale că au înşelat-o cu zeci de milioane de dolari dintr-o moştenire,…
  Președintele SUA, dat în judecată de nepoata sa

  Informații oficiale: Câte cazuri active de COVID-19 sunt în penitenciarele din R. Moldova

  Actualmente, sunt 15 cazuri active de COVID-19 în rândul personalului penitenciar și niciun caz activ în rândul persoanelor private de libertate, anunță joi, 24 septembrie Administrația Națională a Penitenciare…
  Informații oficiale: Câte cazuri active de COVID-19 sunt în penitenciarele din R. Moldova

  COVID-19: Guvernul britanic a lansat aplicația de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv

  Guvernul britanic a lansat joi o aplicaţie de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19 în Anglia şi Ţara Galilor şi a încurajat populaţia să o instaleze pe telefoanele mobile pentr…
  COVID-19: Guvernul britanic a lansat aplicația de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv