Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine sunt cei trei candidați…

Cine sunt cei trei candidați admiși în concursul pentru ocuparea funcției de director al S.A. Moldtelecom: va fi făcut public doar CV-ul câștigătorului

Patru candidați și-au depus dosarele pentru ocuparea funcției de director general al Societății pe Acțiuni „Moldtelecom”, doar trei dintre ei fiind admiși pentru proba interviului. Contactați de către Ziarul de Gardă, reprezentanții companiei, dar și cei din cadrul Agenției Proprietăți Publice (APP) ne-au comunicat că CV-urile celor trei candidați admiși pentru etapa finală – proba interviului, nu vor fi făcute publice, ci doar cel al câștigătorului concursului, care, potrivit lor, ar putea fi desemnat pe parcursul săptămânii viitoare.

„Comisia de selectare a candidaturii la funcția de Director general al S.A. „Moldtelecom”, în conformitate cu prevederile Legii nr.1134/1997 privind societățile pe acțiuni, Statutului S.A. ”Moldtelecom” și pct.11-13,15,16 din Regulamentul privind organizarea și desfășurare concursului pentru ocuparea funcției vacante de Director general al S.A. „Moldtelecom”, aprobat prin decizia Consiliului societății, nr. 12/19  din 09.03.2020, informează că pentru etapa următoare au fost admiși trei cndidați”, ne-au comunicat reprezentanții S.A „Moldtelecom” și APP.

Corneliu Jaloba, Viorel Postolachi și Iurie Ursu sunt cei trei candidați admiși în concurs, care vor fi supuși probei interviului. Al patrulea candidat care a depus dosarul nu a întrunit condițiile necesare pentru admitere.

CV-urile celor trei candidați admiși la proba interviului nu vor fi făcute publice

Responsabilii din cadrul Societății pe Acțiuni „Moldtelecom” ne-au comunicat că, potrivit regulamentului de organizare a concursului, CV-urile celor trei candidați admiși pentru etapa interviului nu vor fi publicate.

Potrivit regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției vacante de director general al S.A. „Moldtelecom” „CV-urile candidaților preselectați pot fi făcute publice, dar numai cu acordul prealabil al candidatului. CV-ul candidatului câștigător va fi făcut public în mod obligatoriu”.

Regulamentul integral privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției vacante de director general al S.A. „Moldtelecom”:

Cine sunt cei trei candidați admiși la proba interviului

Corneliu Jaloba activează actualmente în cadrul Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF).

Corneliu Jaloba

În temeiul deciziei Consiliului CTIF nr. 6 din 30.12.2019, Corneliu Jaloba, a fost numit, prin ordinul directorului interimar al CTIF nr.1781-C din 31.12.19, în funcția de director adjunct al Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe. Corneliu Jaloba este responsabil pentru domeniul dezvoltarea proiectelor.

În anul 2013, Jaloba a fost numit în funcţia de director adjunct al Agenţiei Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) pe un termen de patru ani prin Hotărârea Guvernului nr. 903 din 13 noiembrie 2013. Patru ani mai târziu, printr-o decizie a Guvernului Filip, Jaloba a fost eliberat din această funcție

Până a deține funcția de director adjunct al ANRCETI, Corneliu Jaloba a lucrat în calitate de şef al Direcţiei Securitate Informaţională şi Certificate ale Cheilor Publice din cadrul ÎS Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”.

Pentru anul 2016, Jaloba declară un salariu de peste 590 mii lei la ANRCETI și alți peste 89 mii lei, obținuți din activitatea la  ÎS CRIS „Registru”.

––––––

Cel de-al doilea candidat admis la etapa interviului este Viorel Postolachi, actualul director interimar al companiei Moldtelecom.

Viorel Postolachi

Începând cu 5 decembrie 2019, în baza hotărârii Consiliului de Administrare al Societății pe Acțiuni „Moldtelecom”, Viorel Postolachi deține funcția de director interimar al companiei, până atunci activând în cadrul companiei în calitate de Director Vânzări.

Astfel, Postolachi a avut un salariu de 743 505 de lei anual, ceea reprezintă câte aproximativ 61 de mii de lei lunar. În declarația de avere și interese pentru anul 2019, Postolachi a primit două indemnizații pentru copiii minori, din aprtea autorităților române – 4 725 de roni și peste 97 de mii de lei din partea CNAS.

Anterior, începând cu 2010, Viorel Postolachi a deținut funcția de vice-director Comercial în cadrul Direcției Business Solutions. Ulterior, acesta a preluat conducerea Direcției Retail. 

–––––

Iurie Ursu este cel de-al treilea candidat admis la etapa interviului pentru funcția de director al companiei Moldtelecom.

Iurie Ursu

Anterior, în perioada anilor 2008 – 2016, Ursu a deținut două mandate consecutive de director adjunct al Agenţiei Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), ulterior, în septembrie 2016, prezendându-și demisia în legătură cu legea comunicaţiilor electronice, care prevede că o persoană nu poate deține această funcție mai mult de 8 ani.

Înainte de activa în cadrul ANRCETI, în perioada anilor 1997 – 2000, Ursu a mai activat în cadrul companiei Moldtelecom, în calitate de specialist în cadrul Serviciului Economic al companiei. Tot Ursu, în anul 2017 și-a încercat norocul  în concursul pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Când ar putea avea loc proba – interviu

Contactați de către Ziarul de Gardă, atât reprezentanții Agenției Proprietăți Publice (APP), cât și reprezentanții companiei Moldtelecom ne-au comunicat că cel mai probabil pe parcursul săptămânii curente va fi luată o decizie cu privire la stabilirea unei dăți pentru organizarea probei de interviu. Astfel că, în condițiile în care autoritățile au anunțat relaxarea unor restricții, proba interviului ar putea avea loc săptămâna viitoare.

„Acum au loc discuții în legătura cu stabilirea unei dăți pentru etapa următoare. Din cauza perioadei de urgență și restricțiilor impuse în această perioadă, a fost amânată puțin această etapă a concursului. În condițiile în care unele instituții își reiau deja activitatea și se vor putea întruni membrii comisiei pentru evaluare, mai mult de 3 persoane, va fi stabilită data pentru următoarea etapă. Acum au loc discuții”, ne-au comunicat responsabilii din cadrul APP.

Și reprezentanții companiei Moldtelecom ne-au comunicat că în următoarele zile urmează să fie luată o decizie în acest sens, iar data pentru desfășurarea probei de interviu va fi făcută publică pe site-ul APP, cât și pe cel al companiei, cei trei candidați urmând să fie anunțați separat cu cel puțin trei zile înainte de probă.

Fotoliul de director general al Moldtelecom a rămas vacant după ce Dan Mitriuc și-a prezentat demisia din proprie inițiativă în iulie 2019. Demisia lui Dan Mitriuc a venit la doar câteva zile distanță după ce premierul Maia Sandu a solicitat să fie verificată activitatea întreprinderii Moldtelecom, meționând că această companie ar avea un management defectuos.

Pe 15 octombrie 2019, Inspectoratul Național de Investigații (INI) și Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), au pornit urmărirea penală în două cauze penale, pe faptul delapidării averii străine și abuzului de serviciu, comise de persoane publice care gestionau S.A „Moldtelecom”, după ce directorul Agenției Proprietați Publice (APP) a anunțat despre mai multe nereguli depistate în cadrul unui audit financiar efectuat în cadrul companiei SA „Moldtelecom”.