• „Cenzură” pe toată durata stării de urgență”? Dispoziția CA care obligă jurnaliștii să renunțe la „enunțarea neavizată a propriei opinii”

  „Cenzură” pe toată durata stării de urgență”? Dispoziția CA care obligă jurnaliștii să renunțe la „enunțarea neavizată a propriei opinii”
  vizualizări
  25 martie 2020 | 15:45

  În condițiile stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova în legătură cu răspândirea COVID-19, Consiliul Audiovizualului (CA) obligă presa audiovizuală să prezinte „obligatoriu” poziția oficială a autorităților publice competente, precum Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ca fiind „cele mai avizate și mai competente în materia respectivă”. Totodată, CA solicită ca în această perioadă prezentatorii/moderatorii/ redactorii să renunțe „ unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19”.

  Prevederile se regăsesc într-o Dispoziție semnată la 24 martie de către șeful CA Dragoș Vicol, dispoziție executorie imediat pentru pentru toți subiecții Condului serviciilor media audiovizuale și argumentată de CA drept „cu scopul acționării în regim de putere publică și în scopul realizării interesului public”.

  Prin document, CA obligă presa să prezinte știri cu acuratețe maximă, să reflecte cât mai exact esenţa faptelor şi datelor prezentate și să difuzeze cu prioritate maximă în cadrul serviciilor media audiovizuale informaţiile exhaustive cu privire la starea de urgenţă.

  Două dintre măsurile stipulate în Dispoziție însă ridică semne de întrebare privind afectarea libertății de experimare.

  4. În condițiile stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, se va prezenta obligatoriu poziția oficială a autorităţilor publice competente (Organizația Mondială a Sănătății, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale), acestea fiind cele mai avizate și mai competente în materia respectivă.
  5. Pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii/ moderatorii/ redactorii vor renunța unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context național, cât și extern,  unicele surse sigure, veridice, imparţiale și  echilibrate fiind autorităţile publice competente din țară și de peste hotare (Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății).  Această obligativitate rezidă imperios din necesitatea asigurării exactității maxime şi corectitudinii depline a informației, din caracterul esenţial al faptului că relatările trebuie să provină din surse sigure, suficient documentate sub aspect factologic, cu o abordare credibilă şi imparţială a evenimentelor”, mai stipulează CA în Dispoziție.

  Aceste prevederi sunt calificate de către Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente (API) drept un abuz din partea instituției de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale.

  Petru Macovei își argumentează opinia prin faptul că Dispoziția „impune restricții care în condițiile Republicii Moldova sunt greu de respectat, având în vedere că oficialii noștri, și acest lucru a fost văzut în ultimele săptămâni, au tendința să ascundă anumite informații”. Directorul executiv al API susține că „prevederile respective limitează dreptul jurnaliștilor de a emite anumite judecăți de valoare legate de prestația autorităților”.

  „Văd că dl Dragoș Vicol, în maniera caracteristică, declară autoritățile unicele competente să dețină anumite informații, ceea ce nu este adevărat. Această decizie, din punctul meu de vedere, trebuie să fie reformulată de către CA, pentru că în forma în care este acum conține elemente foarte clare de cenzură”, opinează directorul executiv al Asociației Presei Independente.

  Petru Macovei spune că, potrivit legii, CA emite decizii care sunt obligatorii pentru prestatorii de servicii media audiovizuale, respectiv, acestă decizie nu ar face decât să îngreuneze activitatea jurnaliștilor profesioniști, „care nu se limitează doar la a republica comunicatele destul de sterile ale autorităților la tema COVID-19, dar caută informații și din alte surse cu scopul de a informa pertinent cetățenii”.

  Întrebat dacă această dispoziție vorbește și despre o imparțialitate a instituției audiovizuale, Petru Macovei susține că documentul confirmă faptul că „președintele Audiovizualului încearcă să ghicească ce și-ar dori președintele Dodon și Guvernul actual”.

  Directorul executiv al API crede că presa ar trebui să se solidarizeze și să ceară CA-ului să reformuleze textul Dispoziției.

  „Cred că ar trebui să atenționăm Comisia Europeană referitor la acest lucru, pentru că între timp Republica Moldova alături de câteva țări a anunțat despre abrogarea anumitor prevederi din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, inclusiv articolul care se referă la libertatea de exprimare. Este important să atenționăm europenii asupra acestor abuzuri care se fac în Republica Moldova sub pretextul stării de urgență”, punctează expertul media.

  La rândul său, analistul politic Dionis Cenușă susține că Dispoziția CA, în linii mari, conține aspecte importante legate de necesitatea de a comunica informație veridică și de a lupta cu fenomenul știrilor false, dar cuprinde și „măsuri disproporționate care pot afecta libertatea mass-media”.

  „Or, prin punctul 5 al deciziei CA s-ar putea legifera o (auto-)cenzură pentru producătorii și transmițătorii de știri din sectorul mass-media. Asemenea decizii sunt contraproductive pentru a contribui la transparența autorităților și comunicarea cu publicul pentru a preveni răspândirea virusului și redresarea situației social-economice”, afirmă Dionis Cenușă.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Informaţii actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei

  Ambasada Republicii Moldova în Ucraina aduce la cunoștință cetățenilor Republicii Moldova condițiile actualizate de traversare a frontierei moldo-ucrainene. Polița de asigurare pentru acoperirea costurilor asoc…
  Informaţii actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei

  Video/ Protest la Ambasada Republicii Belarus la Chișinău, în contextul situației din Belarus: „Rezistă, Belarus!”

  Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic organizează protest la Ambasada Republicii Belarus la Chișinău, în semn de solidaritate cu Platforma Națională din Belarus referitor la…
  Video/ Protest la Ambasada Republicii Belarus la Chișinău, în contextul situației din Belarus: „Rezistă, Belarus!”

  Deputatul PPDA, Alexandru Slusari, anunță soluțiile care s-au luat în legătură cu problemele agricultorilor

  Deputatul Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Alexandr Slusari, a anunțat soluțiile care s-au luat în legătură cu problemele agricultorilor în cadrul unei noi runde de discuții pe platforma parl…
  Deputatul PPDA, Alexandru Slusari, anunță soluțiile care s-au luat în legătură cu problemele agricultorilor

  Anunțul făcut de Ciubuc după discuțiile despre situația în Agricultură: „Scopul nostru nu este circ în Parlament și chemare la proteste cu tractoare și violență pe drumurile naționale”

  Deputatul PDM, Nicolae Ciubuc, a anunțat joi, 12 august, că în cadrul unei noi runde de discuții pe platforma parlamentară PDM-PSRM-PAS-PPDA au fost luate mai multe decizii în legătură cu situația din Agricultu…
  Anunțul făcut de Ciubuc după discuțiile despre situația în Agricultură: „Scopul nostru nu este circ în Parlament și chemare la proteste cu tractoare și violență pe drumurile naționale”

  Dublu record al deceselor provocate de COVID-19 în România. A fost înregistrat și cel mai mare număr de infectări

  În ultimele 24 de ore au fost raportate 1.454 de cazuri noi de infecție cu coronavirus, un nou record negativ. Au fost efectuate 22.649 de teste. De asemenea, de ieri până azi au murit 53 de persoane bolnave de…
  Dublu record al deceselor provocate de COVID-19 în România. A fost înregistrat și cel mai mare număr de infectări

  Klaus Iohannis, despre vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Federația Rusă: „România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE”

  Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că „nu există nicio validare externă pentru vaccinul anti-COVID” anunțat de Rusia și că România este parte din Uniunii Europene și încheie precontracte cu entită…
  Klaus Iohannis, despre vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Federația Rusă: „România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE”