Principală  —  IMPORTANTE   —   CEC solicită Judecătoriei Bălți anularea…

CEC solicită Judecătoriei Bălți anularea înregistrării Marinei Tauber, candidata din partea Partidului Politic „Șor” pentru funcția de primar al mun. Bălți

Comisia Electorală Centrală (CEC) solicită Judecătoriei Bălți anularea înregistrării Marinei Tauber, candidata din partea Partidului Politic „Șor”pentru funcția de primar al mun. Bălți. O decizie în acest sens a fost luată cu votul a șase membri CEC.

„Se ia act de sesizărie privind finanțarea campaniei electorale a Partidului Politic „Șor” în cadru alaegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Se constată folosirea de către concurentul electoral Marina Tauber desemnată de Partidul Politic „Șor” a fondurilor financiare și materiale nedeclarate la alegerile locale noi de cel puțin 34 260 de lei, iar în consecință depășirea plafonului maxim stabilit de CEC, cu cel puțin 9 514 lei.

Se solicită Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnată de Partidul Politic „Șor” la funcția de primar al mun. Bălți și se transmit instanței de judecată materialele ce au stat la baza adoptării prezentei hotărâri”.

Candidata Partidului Politic „Șor” la Primăria Bălți, Marina Tauber, l-a acuzat miercuri pe vicepreședintele CEC, Pavel Postica, că ar fi cerut membrilor CEC să voteze pentru excluderea sa din cursa electorală. DETALII

Anterior, CEC a emis o hotărâre cu privire la controlul reflectării veniturilor și cheltuielilor concurentului electoral Partidul Politic „Șor” în campania electorală pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie, pentru perioada de până la 19 noiembrie curent. Partidul Politic „Șor” a fost atenționat despre necesitatea respectării art. 52 alin. (10) din Codul electoral la contractarea serviciilor de confecționare, plasare, distribuire și achitare a publicității electorale.

Totodată, concurentul electoral Partidul Politic „Șor” a fost obligat să prezinte, în termen de 24 de ore, până la 21 noiembrie, ora 17:00, raportul privind finanțarea campaniei electorale pentru perioada 30 octombrie – 5 noiembrie 2021 corectat. A fost aplicată sancțiunea sub formă de avertisment concurentului electoral Partidul Politic „Șor” pentru neraportarea donației materiale sub formă de locațiune a spațiilor publicitare în valoare de 9 049 lei.

Marina Tauber, candidata Partidului Politic „Șor”, a câștigat primul tur al alegerilor pentru funcția de primar al mun. Bălți. Tauber a obținut 47,93% din voturile valabil exprimate.

Datele preliminare publicate de CEC arată că Marina Tauber a obținut 47,93% (15 918 voturi), în timp ce Nicolai Grigorișin a acumulat 20,93% (6 951 de voturi). Turul doi ar urma să se desfășoare pe 5 decembrie.

CEC în calitatea sa de organ independent de supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale colectează și sistematizează rapoartele privind finanțarea campaniilor electorale prezentate de concurenții electorali. Pentru realizarea atribuțiilor CEC dispune de drept de acces la informaţiile deţinute de autorităţile publice de toate nivelurile şi la registrele de stat, inclusiv la date cu caracter personal, cu respectarea legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal.