Principală  —  IMPORTANTE   —   „Adu-l și eu o să-l…

„Adu-l și eu o să-l trăsnesc cu capul de asfalt”. Cronologia unei desemnări criticate și prima opinie a lui Recean, fost ministru de Interne în Guvernul Filat, după valul de critici lansat odată cu numirea sa în funcția de consilier prezidențial

Numirea fostului ministru de Interne în Guvernul Filat, Dorin Recean, în funcția de consilier prezidențial în domeniul apărării a stârnit, în ultimele zile, un val de reacții în spațiul public.

Recean, care în 2013 a fost implicat într-un scandal mediatic după ce, în spațiul public a apărut o înregistrare a unei discuții telefonice dintre el și Nicolae Vicol, pe atunci șef al Serviciului Fiscal de Stat, afirmă că a acceptat propunerea Maiei Sandu pentru că ar vrea să ajute și susține că „nu sunt genul de om care să stea acasă să posteze statusuri critice sau să se indigneze la masa cu oaspeți”.

Unii reprezentanți ai opoziției afirmă însă că desemnarea făcută de Președinție este o „greșeală”, în timp ce unii politicieni și experți politici susțin că revenirea lui Dorin Recean în politică nu se va opri la funcția de consilier prezidențial și că guvernarea de la Chișinău ar avea „planuri mai serioase” pentru acesta.

Ziarul de Gardă a discutat cu noul consilier prezidențial Dorin Recean și vă prezintă prima opinie a acestuia de la numirea în noua funcție, la Președinție. Totodată, ZdG a solicitat și opiniile a doi experți politici cu privire la recenta numire a lui Dorin Recean într-o funcție publică.


În februarie 2013, Dorin Recean, fiind ministru de Interne în Guvernul condus de Vlad Filat, a fost protagonistul unui scandal mediatic după ce în spațiul public a apărut înregistrare a unei discuții telefonice dintre el și Nicolae Vicol, pe atunci șef al Serviciului Fiscal de Stat. În discuții, Recean i-ar fi dat indicații șefului de la FISC, fiind supărat pe comportamentului acestuia. Discuțiile au apărut în spațiul public în contextul dosarului penal în care era vizat Nicolae Vicol, telefonul acestuia fiind interceptat.

Discuția dintre Recean și Vicol:

Recean: Eu nu știu Colea, eu te-am rugat ceva foarte clar. Dacă este necesar, eu am să-l trăsnesc personal. Dar te-am rugat să mă informezi, pe mine personal. Eu să văd în ce constă probleme. Eu te rog un lucru duminică, dar astăzi tu ce faci?
Vicol: Ce am făcut?
ReceanÎți zic Colea, dacă asta este modalitatea ta de a fi coleg, eu o să știu lucru acesta și am să discut subiectul acesta, inclusiv cu prim-ministrul (Filat).
Vicol: Stați un pic, da nu interpretați lucrurile așa, nu am dat eu indicații astăzi. Și nici vineri nu am dat nicio indicație. 
Recean: Uite, ia și verifică ce fac oamenii tăi.
Vicol: Stați un pic, nu trebuie să ziceți în felul dat, că eu nu am dat nicio indicație. Puteți să verificați chestia aceasta pe intern.
Recean: Noi o să ne clarificăm cu asta, Colea. Eu te-am rugat un lucru, dacă există probleme, adă-l și eu am să-l trăsnesc cu capul de asfalt și am să-l trăsnesc cu capul de perete.

La câteva zile de când a fost numit, prin decret prezidențial, consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate (CSS), timp în care în spațiul public a apărut un val de critici în legătură cu numirea sa, ZdG l-a contactat pe Dorin Recean pentru a discuta despre activitatea pe care a desfășurat-o în timpul mandatului său de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Filat, dar și despre criticile care i se aduc în acest sens.

Prima opinie a lui Dorin Recean, după numirea sa în funcția de consilier prezidențial

Despre acuzații:

Nu voi răspunde acestor acuzații. Sunt tot aceleași care au fost fabricate și multiplicate în confruntările, inclusiv ale mele personale, în perioada mandatului meu de ministru. Și atunci am deranjat foarte multă lume.

Da, există un fragment selectat intenționat al unei înregistrări, în care mă exprim foarte dur [apropo, fără înjurături], în momentul în care opream un abuz. Discuția a fost publicată la comanda lui Plahotniuc pentru a mă discredita în perioada acțiunilor poliției legate de:
[1] multiplele scheme de la Moldtelecom și alte întreprinderi de stat,
[2] interpelările Interpol,
[3] eliminarea din sistem a oamenilor cu plic de la oligarh,
[4] ilegalitățile de la tragedia din Pădurea Domnească. Asta deranja. În presă au apărut înscrisuri, din care se vedea clar că erau alocate bugete speciale de sute de mii de euro pentru discreditarea MAI și a mea personală. Acum constatăm că „investiția” a funcționat.

Da, am fost în Guvernul Filat. Dar nu consider asta un handicap. Fiecare răspunde pentru ceea ce face. Atunci, într-o perioadă scurtă, am reușit un salt enorm în desovietizarea poliției. Am dat independență poliției și Poliției de Frontieră de minister, am creat IGP, INI și IGSP, am schimbat procedurile, operațiunile, uniforma, automobilele, echipamentele, metodele de lucru, am introdus sisteme inteligente. Am reușit să convingem Uniunea Europeană să ne ofere finanțare directă de 60 de milioane de euro, bani ratați după lovitura de teatru dată de Plahotniuc. Acești bani ar fi trebuit să meargă la crearea noilor sectoare de poliție moderne, construite de la zero, pe principiul circumscripției polițienești; dar finanțarea a fost oprită după schimbările din guvern și din parlament.

Mai mult ca atât, în acel Guvern, dar și în cel condus de Leancă, am exprimat poziții distincte pe mai multe subiecte. Dacă vă amintiți, am supărat chiar și două treimi din deputații PLDM de atunci. Inclusiv am atenționat riscurile majore ale acordării garanției Guvernului pentru băncile falimentare în rezultatul furtului. Am și propus mecanisme concrete de eliminare a riscurilor.

Evident că în acea perioadă mi-am făcut mulți dușmani. Nu poți schimba lucrurile într-un sistem corupt fără să atingi interesele unor grupuri influente. Și aici nu e vorba doar de Plahotniuc și alaiul lui de businessmeni abonați la bugetul de stat, e vorba și de lideri informali din sistemul polițienesc care gestionau fluxurile de bani din contrabandă, droguri, corupție.

De ce am acceptat propunerea?

Trecem printr-o perioadă dificilă și plină de provocări regionale la adresa securității. Mizele sunt extrem de mari în regiune și cred că pot ajuta echipa să fortifice capacitățile instituțiilor noastre. Când Președinta Maia Sandu te solicită la o astfel de responsabilitate este foarte dificil să spui nu. Nu sunt genul de om care să stea acasă să posteze statusuri critice sau să se indigneze la masa cu oaspeți. Când pot ajuta – ajut. Când nu pot – îmi caut de treabă.

Am considerat că e important să contribui. Acum.” – se menționează în comentariul oferit de Dorin Recean pentru ZdG.

Numirea lui Recean în funcția de consilier prezidențial – val de reacții

Ex-deputatul PPDA, Alexandr Slusari, susține că numirea lui Recean în funcția de consilier prezidențial ar fi o „greșeală”, acuzând că acesta ar fi tolerat, în perioada funcției deținute în Guvernul Filat, „schemele puse la cale de acesta, preluate ulterior de alți doi foști conducători, Plahotniuc și Dodon”.

Slusari a publicat și o notă a Serviciului de Informații și Securitate din 2019, adresată Maiei Sandu, în care se menționa că în perioada în care Recean era ministru de Interne, contrabanda cu țigări, prin regiunea transnistreană, „a prosperat”.

„Se apropie primăvară și culoarea verde prinde tot mai mult contur în Moldova pe fundalul galben. Țara face încă un PAS înapoi spre PLDM marca 2013-2014. (…) Cu cine mai putem fi solidari? Cu omul apropiat a lui Filat, Dorin Recean, care a tolerat toate schemele de contrabandă în 2012-2014 și a votat pentru concesionarea Aeroportului și primele garanțiile de stat pentru furtul miliardului?”, scrie Alexandr Slusari, într-o postare pe Facebook.Putem crede noi că dânsul nu cunoaștea nimic despre aceasta contrabanda în proporții imense ? Poate a ieșit domnul Recean cu revolta publică ? Poate a demisionat în semn de protest ? A stat bine mersi 2,5 ani și sub Filat și sub Leancă, până când Plahotniuc nu a întrat în plină forță, iar Filat deja îndeplinea toate mofturile păpușarului”.

Ilian Cașu, fost vicepreședinte al Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi, susține că actuala guvernare ar pregăti, de fapt, candidatura lui Dorin Recean pentru o altă funcție înaltă de stat.

„A făcut parte din politica moldovenească, a fost parte a echipei. A deținut funcția de ministru de Interne. Nu cred că doamna președintă și toți cei care o consultă nu au anticipat, nu vreau să cred și nu cred că este real, valul de reacții negative, odată cu numirea în funcție a lui Dorin Recean. Și nu vorbesc doar de portalurile pe opoziție sau rețelele sociale. Eu vorbesc și despre comunicarea directă. Preponderent, această reacție este negativă. Dacă vreți să comentați despre tot ce a făcut domnul Recean la Interne, este foarte multă informație în spațiul public. Impresia mea este că cei care l-au readus pe Recean într-o funcție de stat, de fapt au intenția și scopul doar de a testa opinia publică și ca, domnul Recean, chiar și în context negativ, să fie adus pe buzele oamenilor, pe buzele cetățenilor. Aceasta este o strategie politică sută la sută, iar această numire poate să fie doar o trambulină către o altă funcție pentru Recean”, susține Ilian Cașu.

Această idee este împărtășită și de colegul secretarul general al Platformei DA, Ion Terguță, care a menționat că numele lui Recean ar fi figurat pe o listă ale celor de la PAS pentru funcția de premier.

„Din precedenta funcție de ministru de Interne, sigur că dânsul cunoaște foarte bine sistemul de securitate din R. Moldova cu toate elementele lui și din acest punct de vedere poate fi un câștig pentru instituția prezidențială. Acum, în ce măsură dânsul va fi capabil să lucreze în interesul R. Moldova, e altceva, să vedem. (…) Eu cred că doamna președintă încearcă să modeleze acum o nouă formă de Guvern, pentru că acest Guvern, oricât de mult s-ar strădui și l-ar iubi PAS-ul, nu va ține foarte mult. În această criză care se află R. Moldova, cu toate aceste scumpiri, sigur că la un moment dat se va plăti un preț politic. Și acest preț politic va fi actualul Guvern. Când se va întâmpla asta, eu nu știu. Dorin Recean a figurat la un moment dat pe o listă scurtă a PAS-ului pentru funcția de prim-ministru. La un moment dat, Dorin Recean a fost purtat din funcția de prim-ministru în funcția de ministru al Economiei și după aceasta a ajuns în această ipostază. Există însă, din punctul meu de vedere, această analiză și această variantă B pentru situația în care Guvernul actul va trebui să plătească acest preț politic”, susține reprezentantul Platformei DA, Ion Terguță, fost deputat PPDA.

Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării, spune că numirea lui Recean în funcția de consilier prezidențial este „o greșeală” și că „reputația și activitatea lui Recean din trecut, ca ministru și membru fidel al echipei lui Filat, va lovi direct în încrederea oamenilor în Președinție”.

„Numirea lui Dorin Recean în funcția de consilier prezidențial este o greșeală și va costa scump președinta, care personal și-a asumat acest risc de imagine și nu doar. Reputația și activitatea lui Recean din trecut, ca ministru și membru fidel al echipei lui Filat, va lovi direct în încrederea oamenilor în președinte, ca lider politic si în Președinție ca instituție. În Moldova sunt suficienți oameni bine informați despre activitatea și expunerile ex-ministrului Recean. Guvernarea comite zilnic greșeli, care puteau fi ușor evitate și acest proces devine cronic. Consecințele vor fi grave pentru PAS și pentru țară. Regretăm această numire”, a scris Gligor pe Facebook.

Ce spune Președinția și reprezentanții PAS

Solicitați de ZdG, reprezentanții Președinției ne-au spus că nu comentează declarațiile din spațiul public.

„Decizia doamnei președinte privind numirea domnului Dorin Recean în funcția de consilier prezidențial este reflectată în decretul semnat. Președinția nu va comenta criticile apărute în spațiul public, este dreptul fiecăruia să se expună”, au menționat responsabilii din cadrul Președinției.

Reprezentanți ai guvernări califică drept nefondate criticile aduse în adresa lui Dorin Recean.

Deputatul PAS Dumitru Alaiba a scris într-o postare pe Facebook că numirea lui Dorin Recean în funcția de consilier prezidențial „este o știre proastă pentru oligarhii fugari și pentru schemele lor”.

„Eu cred că numirea lui Dorin Recean este o știre proastă pentru oligarhii fugari și pentru schemele lor de pe loc, care mai mocnesc, să o recunoaștem. Nu toți veți fi de acord cu mine acum, dar sper timpul să arate că am avut dreptate”, a notat Dumitru Alaiba, pe Facebook.

Iar deputatul PAS Radu Marian a declarat că președinta R. Moldova, Maia Sandu, are încredere în capacitățile lui Dorin Recean.

„În momentul în care există anumite îndoieli sau, concret, informații că uite, domnul Recean a făcut implicat în asta, asta și asta, atunci să vină domnul Recean să explice. În momentul în care există încredere din partea doamnei președintă pentru domnul Recean vizavi de capacitățile sale de-ași asuma această funcție importantă, atunci e așa. Nu eu sunt președinte, nu eu l-am angajat pe domnul Recean, chiar este corect ca domnul Recean să vină și să răspundă la această întrebare, inclusiv doamna președintă. Ceea ce este important e să vorbim despre informații concrete. Faptul că a fost nu știu ce la PLDM, multă lume a fost la PLDM. A fost foarte multă lume care are reputație îndoielnică, dar a fost și multă lume bună. Și eu am fost susținător PLDM, dar vă dați seama, asta nu mă face pe mine corupt sau compromis și altfel. PAS asum își asumă guvernarea, noi ne-am asumat să facem ordine și inclusiv doamna președintă are un rol crucial în acest sens, inclusiv pe filiera de securitate și ea, în momentul în care angajează acest om, își asumă decizia. (…). Eu nu am informații că ar fi fost implicat în ceva scandaluri de corupție sau de altfel.”, a declarat deputatul PAS Radu Marian, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Experți, depre numirea lui Recean

Într-un comentariu pentru ZdG, analistul politic Ion Tabârță a menționat că numirea lui Dorin Recean în funcția de consilier prezidențial în domeniul apărării scoate încă o dată în evidență lipsa de resurse cu care se confruntă reprezentanții PAS.

„Avem câteva aspecte ale acestei numiri.

1. Este o persoană de încredere a șefului statului. Ori în această funcție trebuie să fie o persoană devotată președintelui și, desigur, competentă. 2. Scoate încă o dată în evidență lipsa de resurse cu care se confruntă cei de la PAS, dacă au apelat la o persoană cu o reputație controversată din timpul guvernărilor AIE. Dar trebuie de făcut remarca că asupra acestei reputații controversate a străduit mult echipa mediatică a lui Plahotniuc. Ulterior se va vedea, cât de adevărate sau nu sunt cele vehiculate despre Recean”, ne-a comunicat Ion Tabârță.

Expertul politic Veaceslav Berbeca a declarat pentru ZdG că numirea lui Dorin Recean are scopul de a consolida expertiza echipei guvernamentale și prezidențiale, dar și că rolul lui este să aducă mai multă expertiză și experiență în actul guvernării.

„Ideea este că Maia Sandu și Dorin Recean se cunosc bine. Împreună au venit în Guvern în 2012, au activat împreună. Au dezvoltată anumite relații de colaborare. Probabil, ținând cont de experiența pe care au avut-o și cum au colaborat anterior, cred că de aceasta Maia Sandu l-a numit în funcția de consilier. În al doilea rând, cred că dumneaei l-a numit pe Dorin Recean în această funcție, el având scopul de a consolida expertiza echipei guvernamentale și prezidențiale, în primul rând. Cred ca rolul său va fi mult mai extins. Nu cred că se va reduce doar la domeniul de securitate și apărare. Cred ca o sa fie și mai larg. În colaborare cu fracțiunea parlamentară, bănuiesc, în special. Eu cred ca rolul lui este să aducă mai multă expertiză, experiență în actul guvernării ținând cont de experiența pe care o are dumnealui și pe care a avut-o în actul guvernării. Una dintre principale probleme, pentru care este criticat PAS-ul, este că are mulți deputați și reprezentanți în actul guvernării care nu au cunoscut foarte bine ce înseamnă sistemul politic și actul guvernamental. Cred că pe acest fond, s-a anunțat și s-a decis ca Dorin Recean să fie numit în această funcție. Ca să aducă mai multă structură, substanță. Nu cred ca numirea lui se va reduce doar la domeniul apărării și securității. Va fi mult mai extinsă, ca să echilibreze anumite aspecte în actul guvernării, al actualului partidului de guvernare.

Înțelegem faptul că mai multă lume, politicieni din opoziție, comentatori politici critică numirea lui Dorin Recean, în special pe fonul interceptărilor care au avut loc câțiva ani în urmă și evident declarațiile sale pe care noi le știm. Cred că miza este de a produce rezultate pozitive. Mai multă logică și mai puțină improvizare în actul guvernării. Este vorba, în principal, și de relația cu PAS, cu deputații. Nu vine cu rolul de a monitoriza, dar de a colabora. De a pune la punct anumite subiecte, de aranjat lucrurile ca să meargă mai bine. Din punctul meu de vedere, chiar dacă el a fost implicat și a făcut niște declarații neinspirate, cred că la momentul în care rezultatele activității sale vor fi bune și vor da roade, lumea se va detașa. Asta se va întâmpla în momentul în care lucrurile vor merge bine. Dacă lucrurile vor merge bine, cred că va aduce roade. Nu putem exclude că, la un moment dat, chiar cred că asta se va produce în viitorul apropiat, cred că oricum remanieri în Guvern vor fi, i-ar putea fi oferită o funcția de ministru, ori ministru de Interne sau Ministerul Apărării. Nu sunt excluse și alte opțiuni. Cred că numirea lui în funcția de consilier are mult mai multe argumente”, spune expertul.


La 4 februarie curent, Dorin Recean, fostul ministru de Interne în Guvernul Filat, a fost numit consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care Recean a fost desemnat în această funcție. Detalii aici

La 24 iulie 2012, Dorin Recean a preluat conducerea Ministerului de Interne în Guvernul condus de Vlad Filat, venind să-l înlocuiască pe Alexei Roibu la cârma MAI. Atunci, Guvernul îl prezenta pe Recean, care avea 38 de ani, ca primul ministru civil al Afacerilor Interne.

În anul 2015, Procuratura Generală a inițiat o anchetă penală pe numele lui Dorin Recean, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Dosarul, conform spuselor ex-ministrului din acea perioadă, a fost deschis în urma unei plângeri depuse de polițistul Ruslan Saachian, una din figurile importante din timpul evenimentelor din aprilie 2009, demis și restabilit de judecată de mai multe ori.

Date biografice:
Dorin Recean
Data şi locul naşterii: 17 martie 1974, or. Donduşeni
Studii:
1998-2000 Newport University, USA (filiala Belgia), Master of Business Administration.
1992-1996 Academia de Studii Economice din Moldova, specialitatea – Managementul Relaţiilor Economice Internaţionale.
Limba maternă: Româna.
Limbi cunoscute: Rusa, Engleza.
Experiență profesională:
 În perioada 1995 – 2007 a activat în calitate de lector la Academia de Studii Economice
din 2000 – lector la Newport University International, Chişinău
În perioada 1995 – 2002 – consultant, Manager de Proiecte, director de Program în cadrul Agenţiei pentru Restructurarea Întreprinderilor şi Asistenţă (ARIA)
2003 – 2010 – director executiv al Concernului MILENIUM GRUP, Servicii de Management
2010 – 2012 viceministru al Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor.
2012 – 2015 ministrul de Interne în Guvernul Filat