Principală  —  Ediţia PRINT  —  Stop Fals!   —   Putin la PRIME

Putin la PRIME

După ce liderul PDM, Vlad Plahotniuc, tot el patronul postului de televiziune PRIME, care retransmite canalul rusesc de televiziune ПЕРВЫЙ КАНАЛ, a lansat o iniţiativă privind „securizarea” spaţiului informaţional, a și pus pe post documentarul „Putin”, realizat de regizorul american Oliver Stone.

Proiectul de lege, înregistrat în Parlament, „permite posturilor TV să emită programe informaţional-analitice, ştiri şi emisiuni cu caracter militar doar cu referire la statele UE, SUA, Canada, alte state membre ale Convenţiei europene privind televiziunea transfrontalieră”. Potrivit inițiativei, radiodifuzorii care încalcă prevederile articolului privind transmisia şi retransmisia emisiunilor respective din străinătate vor fi sancționați.

Autorul inițiativei, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, declara cu prilejul înregistrării acesteia: „R. Moldova este vulnerabilă la campanii mediatice de manipulare din exterior. Mă refer, în special, la anumite programe informative furnizate de câteva televiziuni din Rusia”.

La doar câteva zile de la lansarea inițiativei, postul PRIME, controlat de Plahotniuc, a găzduit, patru seri la rând, un serial controversat despre viața lui Vladimir Putin. Cele patru episoade ne prezintă un șef de stat obsedat de pericolele pe care le-ar prezenta NATO pentru țara sa. Apropierea Alianței Nord-Atlantice de frontierele Federației Ruse ar constitui, potrivit lui Putin, unul dintre cele mai serioase pericole geostrategice. „La ora actuală, nu mai există un bloc de est sau URSS. De ce mai există NATO? Impresia mea este că, pentru a-și justifica prezența, NATO are nevoie mereu de un dușman extern, caută mereu inamicul sau inițiază provocari pentru a crea un dușman”, a explicat Putin.

De la un episod la altul, devine clară și opinia lui Putin potrivit căreia Rusia sau fosta URSS nu au fost nicicând generatoare ale unor situații de criză mondială, toate relele venind din partea SUA.

În documentarul dedicat sie, Putin spune că revoluția din Ucraina a fost, totuși, o lovitură de stat, organizată și susținută de o serie de înalte oficialități americane, iar despre anexarea Crimeei de către Rusia, acesta afirmă că ar fi avut loc la cererea oamenilor din regiune, exprimată în cadrul unui referendum.

Pe ecrane s-au perindat episoade dedicate lui Stalin, Hrușciov, Elțin sau Gorbaciov, în care Putin și-a permis aprecieri strict personale. Despre Hrușciov își amintește în special în contextul crizei rachetelor din Cuba, provocată, potrivit lui Putin, de SUA. Pe Gorbaciov, bunăoară, îi acuză de faptul că nu a fixat într-un document bilateral înțelegerea cu occidentalii legată de neextinderea NATO în spațiul Europei de Est.

Elțin, cel care, pe 31 decembrie 1999, în direct la Televiziunea Publică Rusă, l-a propus pe Putin în funcția de șef de stat interimar, este singurul despre care protagonistul filmului lui Stone are aprecieri mai blânde, amintind că, deși era alcoolic, în orice situații, a știut să-și asume responsabilitățile de șef de stat.

Singura replică obiectivă și clară făcută de președintele rus a fost cea legată de un eventual război între Rusia si Statele Unite. „Cine ar învinge?”- a întrebat Stone. „Cred că nimeni nu ar supraviețui unui astfel de conflict”, a răspuns Putin.

Este clară intenția lui Oliver Stone, care a realizat documentare despre mai mulți șefi de state, în special americani, de a turna un film despre Vladimir Putin. Cât de explicabilă însă e proiectarea acestuia la Prime TV, imediat după ce patronul acestui post de televiziune înregistrase un proiect de lege care ar „permite posturilor TV să emită programe informaţional-analitice, ştiri şi emisiuni cu caracter militar doar cu referire la statele UE, SUA, Canada, alte state membre ale Convenţiei europene privind televiziunea transfrontalieră”?