Geopolitică şi manipulare la Odesa – Ziarul de Gardă
 • Geopolitică şi manipulare la Odesa

  Geopolitică şi manipulare la Odesa
  de
  05 iulie 2016 | 10:06

  Recent, analista politică Hanna Shelest a vorbit în cadrul unui eveniment organizat de Centrul de informare NATO despre conflictul din Ucraina, văzut prin prisma locuitorilor oraşului Odesa. În acelaşi context, Shelest s-a referit şi la securitatea informaţională în această regiune.

  Experta a menţionat că, la început de martie 2015, cei din regiunea Odesa erau serios îngrijoraţi că această regiune ar putea deveni a doua Crimee. Potrivit Hannei Shelest, au existat motive atât obiective, cât şi subiective pentru o astfel de perspectivă.

  Când o regiune se rupe de centru, apar numeroase riscuri

  Până în 2015, s-a acordat foarte puţină atenţie sudului Ucrainei, crede experta. „Kievul nu se prea interesa, pentru că era interesat în special de zonele de est. Exista, pe undeva, senzaţia de uitare. Oamenii din acea zonă spuneau că se simt izolaţi, iar oficialii, din cauza infrastructurii proaste, nu prea ajungeau pe acolo. Când o regiune se rupe de centru, apar numeroase riscuri, or, niciodată nu ştii cum poţi gestiona o astfel de regiune şi cum va reacţiona aceasta în diverse situaţii”, spune Shelest. Un alt factor care a provocat tensiuni în zonă este cel lingvistic, care a fost exagerat la Moscova, devenind determinant în orientarea populaţiei în a fi pro-rusă sau pro-ucraineană, opinează analista.

  Experţii cu care a lucrat Hanna Shelest au împărţit populaţia din regiune în trei categorii: „Prima, ruşii etnici, care au fost şi sunt în această regiune, ceea ce nu determină orientarea lor politică, aceasta fiind o chestie ereditară. A doua categorie, vorbitorii de rusă, inclusiv bulgarii, georgienii: aşa s-a întâmplat istoriceşte, acesta a fost un anume moment obiectiv. Eu, de exemplu, am absolvit şcoala în 1998, când Odesa avea un milion de oameni şi doar o şcoală ucraineană. Exista oare posibilitatea de a învăţa şi de a considera limba ucraineană ca ceva natural în Odesa? Nu. Eu am învăţat limba atunci când am început să lucrez în administraţia regională, prin 2003. Deci, dacă o persoană nu era angajată în organele de administrare, pentru ea nu prea apărea necesitatea de a învăţa ucraineana. Astfel, acest moment al limbii ruse era înţeles ca unul obiectiv. Şi, a treia categorie, cea mai dificilă – populaţia pro-rusă. Cred că se poate face o paralelă şi după un eşalon al populaţiei R. Moldova: o parte este pro-Rusia, dar pentru mulţi această parte este considerată una pro-sovietică. Adică, foarte mulţi ziceau: „Uitaţi-vă ce se întâmplă la noi, iar acolo este stabilitate”, şi această stabilitate efemeră a jucat un rol decisiv. Cu acest grup totul e clar – acţiunile lor, preferinţele politice, reacţiile lor. Însă, o altă parte era pro-civilizaţie rusă, pro-cultură rusă, adică cultura înţeleasă după sec. XIX, grosso modo: Teatrul Academic Rus „Al. Puşkin”, Ahmatova, Ilf şi Petrov, care au locuit în Odesa, Teatrul de Operă, unde a cântat Şaleapin, foarte mulţi oameni se regăseau în cadrul acestui element cultural şi le era greu să creadă că Ucraina independentă, sau Ucraina pro-europeană, nu vine în contradicţie cu dorinţa lor de a-l citi pe Puşkin, sau de a frecventa Teatrul rus, că acestea sunt lucruri absolut paralele. Ei se temeau, pentru că şi ei au auzit acest mit despre naţionalism, şi cu această categorie de oameni era cel mai greu de lucrat, fiind vorba despre o frică iraţională, pe care e destul de greu s-o învingi”, subliniază analista.

  Mituri promovate de media rusă pentru a manipula

  Shelest subliniază că naţionalismul ucrainean este unul dintre exemplele de mit care au fost create de media rusă, „pentru că este adevărat că un anumit procent de populaţie era adeptă a unui naţionalism cu aspect negativ, dar cred că cele câteva alegeri au arătat foarte clar că susţinerea unei asemenea ideologii politice este la nivelul de 2%. Două partide radicale de dreapta au luat împreună doar 2,5%. Mai mult, ideile de nazism şi fascism şi alte mituri create de presa rusă erau uimitoare. Într-un asemenea oraş ca Odesa, ei au început să joace pe chestiuni antisemite: că sectorul de dreapta va repeta tot ce trebuie şi de ce este nevoie din Holocaust”, relevă experta.

  Publicitate

  Shelest mai opinează că securitatea informaţională, în această situaţie, nu este doar o chestiune legată de media. „Cu timpul, a devenit clar că Odesa nu poate fi acaparată cu mijloace militare, şi asta din cauza unui şir de motive, cum ar fi nereuşita din Orient, întărirea graniţelor cu R. Moldova, spre deosebire de Donbas, unde nu era graniţă, pentru că Federaţia Rusă nu a acceptat să se facă o demarcare. Pe hârtie exista delimitarea, dar fizic, când venea vorba să punem acei piloni, la toate negocierile, în fiecare an, aceasta devenea o problemă dureroasă. Ruşii mereu refuzau să facă asta, respectiv – nu aveam o frontieră normală. Aici, la noi, graţie UE şi EUBAM, care au adus multă tehnică, au făcut instruiri, şi graţie vameşilor din R. Moldova şi Ucraina, avem o frontieră normală cu regiunea transnistreană. În Odesa, propaganda continuă, dar la un nivel mult mai redus”, punctează analista.

  Hanna Shelest spune că oamenii din regiunea Odesa au încetat să se teamă de conflict, dar se încearcă în continuare provocarea fricii. Acest lucru se face prin intermediul zvonurilor şi al „bombelor” informaţionale. „Se acţiona pe niveluri absolut diferite, noi am urmărit asta şi a trebuit, din păcate, să lucrăm cu asta. În mass-media apăreau falsuri nemaipomenite, informaţie distorsionată, manipulativă şi, cel mai important – zvonuri. Noi am făcut o cercetare cu un an în urmă cu tema „În ce fel de informaţii se are mai multă încredere în zonele de frontieră ale regiunii Odessa”. 30 % au răspuns că în zvonuri. Cred că în R. Moldova e cam aceeaşi situaţie. Iată unul din exemplele clasice de răspândire a zvonurilor cu care s-a lucrat în Odesa: se urcă în maxi-taxi o persoană şi începe a discuta la telefon ca şi cum cu un prieten. Între timp, tot microbuzul aude, şi imediat ce acesta se opreşte şi lumea coboară, zvonule se răspândesc mai departe. Tehnologia aceasta este extraordinară, ea a fost folosită la alegeri şi în unele raioane, nu doar în Odesa. Este o metodă clasică, folosită la alegeri. La noi s-a făcut uz de ea în contextul războiului informaţional, în special în regiunile de frontieră”, menţionează Shelest, adăugând că la Odesa „mai există teama că noi putem fi următorii, că nu suntem în siguranţă. Şi aici e vorba de atacurile teroriste care au avut loc în Odesa în 2015. Slavă Domnului, în ultimul an, nu au mai fost. Nu ştiu cât de mult s-a vorbit în ştirile din R. Moldova despre asta, dar, timp de patru luni, la noi s-au produs 20 de explozii. Atunci am început a analiza dacă există nişte particularităţi şi mi-am făcut pentru mine o formulă. Înainte de asta împărţeam actele teroriste în trei categorii – irlandez, atunci când suferă cineva concret, o personalizare concretă a puterii care este nedorită, deci este clar cine şi de ce a ucis şi nu sunt alte victime, alt tip – israelit, când atacul are loc într-un loc public şi suferă mulţi oameni, şi se provoacă frica faţă de un eventual atac care ar putea atinge pe oricine. Atacurile din Odesa au fost de un al treilea tip, fără victime, cu excepţia unei persoane care trecea întâmplător pe acolo, dar au avut o ţintă precisă: organizaţiile de voluntariat, toţi cei care erau pro-Ucraina, agenţi economici ucraineni. Acesta este un semnal politic, lipsind intenţia de a face victime. Respectiv, se trimite semnal către o anumită parte, iar oamenii încep să se teamă, dar nu şi să compătimească, pentru că atunci când explozia este de tip israelit, omul compătimeşte, dar aici oamenii încep să creadă că, dacă nu vor ajuta armata, în linii mari vorbind, nu vor avea de suferit. Acest mesaj a fost bine plasat în societate prin aceste acte”, conchide Hanna Shelest.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul național cu încă 45 de zile

  Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a contestat la Curtea Constituțională (CC) hotărârea Parlamentului, din 23 iunie 2022, privind prelungirea stării de urgență. Contestația la CC a fost depusă de depu…
  Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul național cu încă 45 de zile

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler