[Galerie foto] Ziua Unirii la Chişinău: Bicoloruri înghiţite de Tricoloruri
Marşul Unirii, organizat ieri la Chişinău a dat startul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, pe 27 Martie, 1918. La Marş au participat circa 6 mii de oameni, prioritar tineret, inclusiv organizaţii studenţeşti din R. Moldova şi România.
Evenimentul a fost unul de mare spectaculozitate şi, în premieră, unul atât de expresiv ca mesaj şi participare. Coloana s-a întins pe Bulevardul Ştefan cel Mare, de la Academia de Ştiinţe până la strada Tighina. Manifestanţii au purtat sute de Tricoloruri şi Pancarde Tricolore şi au scandat lozinci pro-Unire. Ajunşi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, manifestanţii s-au prins în Hora Unirii, după care Marşul a continuat până în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet. Sub acompaniementul marşurilor istorice s-a făcut apel la reabilitarea evenimentului din 27 Martie, 1918, anulat în urma ocupaţiei militare sovietice din 28 iunie, 1940, după care programul a continuat cu un spectacol de cântece patriotice care au însoţit Istoria României de-a lungul timpurilor. Marşul a fost organizat de Platforma Civică Acţiunea 2012 şi sprijinit de Consiliul Naţional al Unirii.
Evenimentul s-a desfăşurat în bună ordine cu excepţia micilor altercaţii, pe care au încercat să le provoace la intrarea în Piaţa Marii Adunări Naţionale câteva zeci de proterstatari din partea partidului Patrioţii Moldovei, majoritatea cărora erau vorbitori de limba rusă, dar insistau că iubesc Moldova. Aceştia purtau steaguri roşii cu secera şi ciocan şi bicoloruri cu zimbri, improvizate de comunişti ca drapele istorice ale Modovei. Printre participanţii la Marş s-au auzit voci care susţineau că au recunoscut în rândul celor de la Patrioţii Moldovei, provocatori care au participat la devasatarea clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului în cadrul evenimentelor din 7 Aprilie. Până la urmă Patrioţii Moldovei s-au pierdut cu tot cu bicoloruri în avalanşa de Tricoloruri şi miilor de manifestanţi de la Marşul Unirii.
[nggallery id=128]
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.