Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Vânătoarea de selecţie

Vânătoarea de selecţie

„Cei admişi la partidele de vânătoare de selecţie ar trebui „să cunoască în faţă animalele, ar trebui să fie atenţi la comportamentul lor”, susţine doctorul în zoologie, Andrei Munteanu, de la Secţia de Ştiinţe Biologice, Chimice şi Ecologice a Academiei de Ştiinţe a R. Moldova. Cu referire la vănătorile de selecţie, Munteanu ne-a explicat că cel care conduce vânătoarea decide ce anume ar trebui de vânat. „Animalele slăbite, prost hrănite, cele afectate de boli, pot fi vânate. Doar un bun cunoscător poate face diferenţa între animalele mai firave şi cele mai puternice”, susţine savantul.

Andrei Munteanu susţine că, deseori, la partidele de vânătoare din R. Moldova nimeni nu ţine cont de aceste criterii. „Vânătoarii, se ştie de ce, preferă să vâneze femele-mistreţi, iar acest lucru este extrem de nociv pentru faună”, explică expertul, precizând că, prin păduri, vieţuesc ciurde de mistreţi, conduse, de obicei, de femele. „Vânătorii diletanţi ţintesc în capetele ciurdei, iar acest lucru duce la destrămarea comunităţilor, la pierderea multor fiare care nu pot supravieţui în afara ciurdei”, spune doctorul în zoologie, Andrei Munteanu, amintind că în statutul rezervaţiilor naturale, de care avem 4 în R. Moldova, este indicat că vânătoarele de selecţie pot fi admise doar atunci când numărul animalelor ajunge unul exagerat de mare, cauzând probleme rezervaţiei naturale.

Rezervația ştiinţifică Pădurea Domnească este o arie protejată din R. Moldova, ce se află în raionul Glodeni și a fost fondată în anul 1993. Suprafața rezervației este de 6032 ha. Flora bogată și variată creează condiții pentru dezvoltarea și înmulțirea mamiferelor, în special a copitatelor. Cei mai tipici reprezentanți ai copitatelor sunt Cerbul nobil,cel mai mare mamifer sălbatic în fauna Moldovei; căpriorul, care se întâlneşte în toate parcelele rezervaţiei; mistreţul, cel mai numeros paracopitat de pe teritoriul rezervaţiei. În limitele teritoriului dat se întâlnesc și specii rare de animale, introduse în Cartea Roșie: pisica sălbatică (Felissylvestris Schred), jderul de pădure (Martes martes), chiţcan cu abdomen alb (Crocedura leucodon), vidra (Lutra lutra), nurca europeană (Lutreola lutreola).

Potrvit datelor oficiale, Rezervația științifica „Pădurea Domnească” reprezintă un tezaur național, care urmează să fie îmbogățit, valorificat și extins în tot arealul Prutului de Mijloc.