„Va curge sânge” din afacerile cu petrol
Dorinţa de a pune mâna pe putere cu orice preţ face regulile în afacerile cu petrol, la Hollywood şi în presa începutului de secol XX, în viziunea lui Upton Sinclair. Editura Polirom a publicat recent romanul „Va curge sânge“, de Upton Sinclair, care a stat la baza filmului omonim, câştigător a două premii Oscar în 2008, scrie Adevarul.
În 1927, scriitorul american afiliat la socialism publica un roman care punea sub lupă corupţia ce macină industria petrolului şi America în general.
Din cauza tezismului şi a schematismului personajelor, printre altele, cartea a intrat într-un con de umbră, până când, la începutul mileniului III, regizorul Paul Thomas Anderson s-a hotărât să facă un film pornind de la ea. Succesul peliculei, în care protagoniştii erau interpretaţi de Daniel Day-Lewis şi Paul Dano, i-a adus o a doua viaţă romanului.
Bârlogul imposturii
Existenţa romanului se datorează şi unui episod biografic. După ce s-a descoperit un zăcământ de petrol pe un teren de lângă Los Angeles, aflat în proprietatea soţiei sale, Upton Sinclair a început să participe la întrunirile proprietarilor de petrol dornici să-şi vândă marfa companiilor de profil. Astfel a descoperit mecanismul murdar, căruia industria petrolieră din California de Sud îi datora dezvoltarea ei fulminantă.
Scandalul concesionării de terenuri petrolifere a izbucnit în 1922, când presa a dezvăluit că ministrul Albert Fall din guvernul preşedintelui Harding aranja treburile în funcţie de mita primită.
Dintr-o experienţă personală s-a format materia primă a romanului, considerat unul dintre cele mai reuşite ale lui Upton Sinclair, deşi mostră de literatură angajată.
Privit din unghi socialist, imperiul capitalist al magnaţilor petrolului este, potrivit scriitorului, fieful dezumanizării. Efect al goanei după avere, dezumanizarea are, la rândul ei, efecte iremediabile asupra vieţii publice şi a celei private deopotrivă. Sub semnul ei stau relaţiile dintre magnatul Arnold Ross şi fiul său, Bunny, mai scrie Adevarul.