Solidari cu Alexandru Bejan
Platforma Civică „Acţiunea 2012” denunţă abuzurile comise de autorităţile regiunii separatiste transnistrene în privinţa tânărului Alexandru Bejan, elev în clasa a-XI-a la liceul românesc „Lucian Blaga” din Tiraspol.
Elevul în vârstă de 17 ani a fost răpit de la şcoală de către ofiţeri KGB, care l-au supus unui tratament inuman, anchetându-l timp de câteva ore, şantajându-l şi obligându-l să scrie un autodenunţ din care reieşea că Alexandru a trimis bilete de ameninţare unor grădiniţe din localitate. În baza acestei declaraţii false, tânărul a fost acuzat de terorism. În prezent, Alexandru Bejan nu poate părăsi aşa-zisa ”RMN”, fiindu-i încălcat şi dreptul la liberă circulaţie.
Alexandru reprezintă încă o victimă în ofensiva împotriva românismului, dusă de autorităţile din Transnistria, care sfidează atât legislaţia Republicii Moldova, cât şi orice instanţă internaţională preocupată de respectarea drepturilor omului.
Platforma Civică „Acţiunea 2012”, coaliție formată din peste 30 de organizații nonguvernamentale, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa de reacţie a autorităţilor de la Chişinău faţă de acest caz şi speră ca acestea să demonstreze că a fi român nu este o culpă, aşa cum o tratează separatiştii de la Tiraspol.
Totodată, Platforma Civică „Acţiunea 2012” se alătură iniţiativei Consiliului Judeţean al Elevilor din Brăila, de a înainta o petiţie online şi de a colecta semnături pentru sensibilizarea opiniei publice şi a factorilor decizionali cu privire la situaţia deosebit de gravă a elevului Alexandru Bejan. Acţiunea 2012 îi îndeamnă pe toţi cei interesaţi de soarta românilor din Republica Moldova să semneze
această petiţie la adresa http://www.petitieonline.com/sprijin_pentru_elevul_roman_din_tiraspol_chinuit_de_autoritati.
Viaţa unui român este în joc, în jocul unor oameni care îi neagă dreptul la identitate.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.