Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Rusia recunoaște victoria pro-occidentalilor din…

Rusia recunoaște victoria pro-occidentalilor din Ucraina

Rusia recunoaște rezultatele alegerilor legislative desfășurate duminică în Ucraina, a declarat luni ministrul de externe Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti, și preluat de agerpres.ro.

”Vom recunoaște aceste alegeri pentru că este foarte important pentru noi ca Ucraina să aibă în cele din urmă autorități care nu se luptă între ele, care nu târăsc Ucraina spre Vest sau spre Est, ci care tratează adevăratele probleme ale țării”, a spus Lavrov, precizând că speră ca Ucraina să formeze un guvern ”constructiv, nu unul care susține confruntarea”.

Totodată, Grigori Karasin, adjunct al ministrului rus de Externe, a apreciat că alegerile din Ucraina s-au soldat cu o victorie a partizanilor păcii, adăugând însă că ‘naționaliștii’ care vor ajunge în parlamentul de la Kiev ar putea submina acest proces.

”Rezultatul oficial al alegerilor încă nu a fost comunicat, dar e clar că partidele care sunt în favoarea unei soluționări pe cale pașnică a crizei ucrainene au obținut majoritatea. Acest lucru le dă o nouă șansă de a reveni la angajamentele asumate, în primul rând la cele de la Minsk”, a declarat oficialul, cu referire la Acordul de încetare a focului convenit pe 5 septembrie la Minsk și consolidat printr-un memorandum semnat pe 19 septembrie tot în capitala Belarusului.

După numărarea a 40% dintre voturi, blocul președintelui Petro Poroșenko și Frontul Popular condus de premierul Arseni Iațeniuk au obținut fiecare câte 21,6% din sufragii. Urmează partidul Samopomici (11%), alcătuit din tineri militanți și combatanți care au luptat împotriva separatiștilor proruși, aliații fostului președinte Viktor Ianukovici reuniți în Blocul de Opoziție (9,6%), Partidul Radical (7,4%) condus de populistul Oleg Liașko și partidul Batkivșcina, al fostului premier Iulia Timoșenko (5,7%).