Moldsilva reacţionează: Valeriu Zubco, „în grupă” cu Ion Pleşca
În cadrul vînătorii de selecție la mistreț care a avut loc la Rezervația Naturală Padurea Domnească la 23 decembrie 2012 au participat doua grupe de vînători. Una a fost condusă de către Valentin Svestun, inginer pază protecție, Pădurea Domnească, celălalt grup fiind condus de către Denis Eremciuc, directorul Rezervației Padurea Domneasca. Fiecare grup era format din 16 membri inclusiv 9 țintași, se spune într-un comunicat de presă al Moldsilva.
Din prima grupă, din care făcea parte și Sorin Paciu, tânărul rănit din imprudență la această vânătoare în urma careia a decedat, mai făceau parte și Svestun Valeriu, Sajin Ghenadie, Crețu Gheorghe și alți vînători din r-nul Fălești și alte localități, numele cărora este indicat in jurnalul de instruire a tehnicii securității la vînat, care în prezent se află la procuratura Fălești.
Din cealaltă grupă, condusă de Denis Eremciuc făceau parte Valeriu Zubco și Ion Pleșca.
Mai menționăm că, conform regulamentului înaintea procesului de vînătoare toți participanții la vînătoare, (țintașii și gonașii) au fost instruiți de către conducătorul echipei Svestun Valeriu cu înregistrarea familiilor participanților în jurnalul tehnica securității.
După întîmplarea tragică, procesul de vînătoare a fost sistat și s-a interzis accesul în acea zonă a persoanelor, păstrînd astfel circumstanțele acestei situații. Imediat după accident, tînărul a fost transportat la spitalul raional din Fălești de către membrii grupului și au fost anunțate organele de drept pentru a ancheta cazul respectiv.
Din informația prezentată de către angajatul rezervației Pădurea Domnească, Svestun Valeriu, în zona din care s-a împușcat se aflau Sajin Ghenadie şi Crețu Gheorghe.
De menționat că atunci cînd se inregistrează incidente la locul de muncă, acccidente sau cazuri fatale la: lucrări silvice, vînătoare, taieri ilicite sau furturi de producție, ca și in cazul respectiv sunt anunțate organele de drept teritoriale.
Citiţi şi alte articole la temă
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.