Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   „De la Fermier la Fermier”…

„De la Fermier la Fermier” lansează o nouă cale a laptelui

Cooperativa de colectare a laptelui „Vita-Lact” din localitatea Ignăţei, Rezina, va iniţia, la începutul anului 2010, cu asistenţa Programului „De la Fermier la Fermier”, activităţi de prelucrare a laptelui după tehnologii avansate. În acest scop, în perioada 12—27 ianuarie 2010, în ţara noastră se va afla voluntarul american Brian Stone, care va acorda cooperativei consultanţă de înaltă calificare în tehnologiile de prelucrare a laptelui şi în accesarea pieţei.

Obiectivul principal al vizitei voluntarului american ţine de asistarea procesului de testare a activităţii de pasteurizare a laptelui, preconizată pentru mijlocul lunii ianuarie, precum şi pregătirea pentru lansarea, la începutul lunii februarie 2010, a producerii propriu-zise a laptelui pasteurizat, smântânii şi untului. Totodată, expertul american se va documenta şi va formula recomandări privind tipurile de produse pentru care există cerere neacoperită pe piaţa autohtonă şi va organiza instruiri pentru angajaţii cooperativei în ce priveşte căile de sporire a productivităţii şi de reducere a cheltuielilor.

Cooperativa „Vita-Lact” a procurat şi instalat recent o linie de fabricare a laptelui pasteurizat cu o capacitate de producere de 600 litri pe schimb. Această linie include un rezervor pentru recepţia laptelui, centrifugă pentru separarea grăsimii, omogenizator, instalaţii de dozaj, împachetare şi pasteurizare, precum şi rezervor de răcire. În cel mai apropiat timp, va mai fi procurat utilaj de producere a untului. Cooperativa dispune, de asemenea, de un refrigerator achiziţionat anterior. Cu acest echipament, cooperativa va putea produce, pentru început, lapte pasteurizat, smântână şi unt, precum şi diversifica pe viitor sortimentul de produse. Pe baza aceluiaşi echipament, cooperativa planifică să pasteurizeze în perspectivă  şi lapte de capră.

Cooperativa va utiliza o tehnologie de pasteurizare direct în ambalaj, ceea ce va permite extinderea până la 15 zile a termenului de valabilitate a produselor, cu păstrarea calităţilor gustative şi nutritive ale acestora. Astfel, produsele acestei cooperative vor avea un termen de păstrare mai mare decât cel înregistrat în prezent la alţi producători din Republica Moldova ce nu depăşeşte cinci zile.

Cooperativa „Vita-Lact” a fost înregistrată în anul 2001 şi din momentul fondării oferă membrilor săi servicii de colectare, răcire şi transportare a laptelui, veterinare şi farmaceutice, precum şi lucrări mecanizate. Pe fondul supraproducţiei de lapte din vara anului 2008 şi a problemelor de desfacere a materiei prime, membrii cooperativei au decis extinderea serviciilor cooperativei prin iniţierea activităţilor de prelucrare. Cooperativa dispune la moment de 410 membri şi colectează zilnic de la jumătate până la 10 tone de lapte din 10 localităţi ale raionului Rezina. „Vita-Lact” este prima cooperativă de colectare a laptelui din republică care iniţiază activităţi de prelucrare a materiei prime.

La ora actuală, în Republica Moldova activează 24 fabrici de prelucrare a laptelui.

Potrivit unei informaţii plasate pe www.maia.gov.md,  la finele anului 2008, şeptelul de vaci pe republică a constituit 180 mii capete, volumul de producţie a fost de  circa 600 mii tone anual, iar productivitatea unei vaci – de 2900 kg. Pe parcursul ultimilor 7- 8 ani, sortimentul şi structura produselor lactate obţinute în urma procesării rămâne relativ neschimbat. Pentru implementarea în producţie a unor noi tipuri de lactate sunt necesare investiţii în retehnologizarea procesului de producere, mai arată aceeaşi sursă.

Programul „De la Fermier la Fermier” este implementat în ţara noastră de CNFA, o organizaţie americană nonprofit, cu suport din partea USAID. Lansat în 1999 şi prelungit în 2003 şi 2008, Programul oferă servicii de consultanţă în afaceri şi asistenţă tehnică pe bază de voluntariat fermierilor, crescătorilor şi prelucrătorilor locali. Pe parcursul ultimilor 10 ani, un număr de 20 mii de beneficiari autohtoni au fost asistaţi pentru sporirea competitivităţii sectorului agricol al Republicii Moldova şi a oportunităţilor de angajare, precum şi a veniturilor populaţiei. Având suport din partea Guvernului Statelor Unite, USAID oferă asistenţă economică şi umanitară în mai bine de 100 de ţări, întru asigurarea unui viitor mai prosper pentru toţi.