Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   „Oază exotică” la Cantemir

„Oază exotică” la Cantemir

Lămâi, rodii, portocale, curmale, smochine şi plante decorative nemaiîntâlnite în R. Moldova, colorează sera modernă, construită de familia Danalachi din oraşul Cantemir. Acum un an, membrii familiei au beneficiat de un grant oferit de Uniunea Europeană, din care şi-au lansat propria afacere.

Banii oferiţi de UE au ajutat-o pe Angela Danalachi să-şi împlinească visul, transformându-şi pasiunea pentru creşterea florilor într-o afacere uşor parfumată de citrice şi plante exotice, care te duc neapărat cu gândul la mare, la plajă, la linişte, chiar dacă după geam poate fi ploaie sau viscol.

Inovaţiile descoperite în 38 m.p.

„Sera e mică. Are doar 38 m.p., dar este modernă, construită din sticlă. Acoperişul e din policarbonat, astfel că nu ne sperie nici vântul puternic şi nici ninsorile abundente. Totodată, acoperişul e construit astfel încât razele soarelui să pătrundă direct în seră, asigurând o temperatură de cel puţin 15 grade. Este inovativ şi sistemul de încălzire, unul foarte raţional: sera este construită cu jumătate de metru mai jos de nivelul solului, acolo unde temperatura este aceeaşi atât iarna, cât şi vara. La o adâncime de 45 cm sunt instalate ţevi, prin care circulă aer cald. Astfel, obţinem efectul de „podele calde”, povesteşte femeia, care spune că şi-a dorit mult o seră rezistentă, care nu ar fi schimbată în fiecare an.

Perioada de creștere a arborilor exotici este mai lungă și necesită un mod de creștere și de îngrijire diferit

Angela spune că a ţinut cont şi de necesităţile plantelor exotice şi le-a amenajat un „culcuş” perfect, pentru a nu le stresa în vreun fel. „Solul din seră l-am amestecat cu nisip special de mare, ca să se simtă ca la ele acasă”, zâmbeşte ea.

Femeia e mândră că a reuşit să instaleze şi un sistem modern de irigare. „Avem două tipuri de sisteme de irigare: prin picurare şi unul care poate fi setat ca să imite ceaţa sau ploaia tropicală, de care au nevoie plantele. Despre aceste sisteme am aflat de la un producător de citrice din Turcia cu care colaborez şi de la care am preluat unele secrete, care îmi ajută să obţin roade sigure. Sistemul de irigare m-a costat circa 2500 de lei. Nu e scump, pentru că sera e mică”, explică Angela, care recunoaşte că acum caută un sistem de ventilare performant şi învaţă treptat cum poate să lupte bio cu dăunătorii.

Salată proaspătă pe timp de iarnă

„Am investit în sere ca să pot creşte arbori exotici şi flori care nu cresc în R. Moldova. Voiam să construiesc sere care să consume cât mai puţină energie şi care să ne permită, indiferent de condiţiile climaterice, să creştem aceste plante, ca apoi să le adaptăm la condiţiile din apartamentele cumpărătorilor de la noi”, explică femeia.

Angela Danalachi spune că plantele exotice au o perioadă de creştere mai mare şi de aceea, a decis să crească în seră, în timpul iernii, salată, ierburi aromatice, ridiche, etc. „Am încercat să plantez tot ce este la mare căutare de restaurante în perioada rece a anului. Nu duc lipsă de clienţi. Toţi vor să îşi aducă în casă câte un pom exotic sau în timpul iernii să mănânce salată proaspătă, crescută sănătos, fără chimicale. Tot ce cresc este sută la sută natural, pentru că ţin foarte mult la cumpărătorul meu. Apoi, dacă piaţa de desfacere este mică, reuşeşti să te afirmi şi să fii căutat şi apreciat doar dacă propui un produs cu adevărat bun, de calitate”, opinează Angela.

Proiectele europene

„În R. Moldova vin foarte multe proiecte europene care ne oferă bani, de aceea trebuie să aplicăm, să fim activi şi inventivi. Noi avem doar de câştigat, pentru că aceste granturi sunt un start frumos al propriei afaceri. Partenerii externi fac tot posibilul să te ajute să-ţi dezvolţi afacerea de familie, pentru că ei vor ca oamenii de la noi să aibă un loc de muncă şi să contribuie la dezvoltarea ţării. E o şansă care nu trebuie ratată. Fiţi concişi şi promovaţi-vă ideile. Cheia succesului este să-ţi placă ceea ce faci şi să ai nişte obiective bine stabilite”, îndeamnă Angela, care este beneficiara proiectului INOBIZ, „Dezvoltarea afacerilor inovatoare pentru o creştere economică locală durabilă”, implementat de către PNUD Moldova.

„Despre acest proiect am aflat în cadrul unui seminar de instruire, la care obişnuiesc să particip, deoarece sunt întotdeauna interesată de tot ce-i nou şi de oportunităţile de dezvoltare. Atunci când am înţeles că întreprinderea noastră întruneşte toate cerinţele, am aplicat la proiect. Să ştiţi că decizia nu ne-a bătut singură la uşă. Înainte de a aplica anume la acest proiect, am studiat toate oportunităţile care se propuneau la acel moment şi am ales”, subliniază femeia.