Principală  —  IMPORTANTE   —   DOSARUL GRĂDINIŢELOR: Patru inculpaţi, o…

DOSARUL GRĂDINIŢELOR: Patru inculpaţi, o armă şi trei licitaţii trucate

Deşi dosarul pe numele a două funcţionare de la Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport (DETS) Buiucani şi doi administratori de firme care livrau produse alimentare grădiniţelor din Chişinău a fost deferit justiţiei încă la sfârşitul lunii mai, nicio şedinţă nu a avut loc, acestea fiind amânate din lipsa inculpaţilor, care invocă motive de sănătate. Chiar dacă CNA deţine înregistrări audio ale discuţiilor telefonice în care inculpaţii discută despre produsele alterate sau de o calitate îndoielnică care sunt livrate grădiniţelor şi, respectiv, au ajuns pe masa copiilor, cei patru nu sunt învinuiţi decât pentru trei episoade de trucare a licitaţiilor şi prejudiciere a bugetului de stat cu peste 216 mii de lei. Între timp, unul dintre inculpaţi, omul de afaceri Ghenadie Nicorici, a fost recunoscut vinovat şi sancţionat cu două mii de lei pentru procurarea şi deţinerea ilegală a unei arme, identificată la domiciliul acestuia în ziua în care au avut loc percheziţii. Celălalt administrator de firmă vizat în dosar, Lilian Sofrone, continuă să semneze contracte de milioane de lei cu statul de pe banca acuzaţilor.

După mai bine de zece luni de la reţinerile în dosarul licitaţiilor trucate în educaţie şi demararea unui scandal privind livrarea de produse alimentare de o calitate îndoielnică în grădiniţele din capitală, doar nouă persoane au ajuns pe banca acuzaţilor. Patru dintre acestea au primit sentinţe de condamnare după ce au recunoscut în întregime acuzaţiile aduse de procuror privind traficul de influenţă şi acte de corupere activă şi pasivă, dar nu au ajuns după gratii, fiind pedepsite cu amenzi penale. Disjunsă de la acest dosar a fost cauza penală în privinţa lui Eugeniu Vereaghin, şef al secţiei alimentare a Ministerului Apărării, acuzat de trafic de influenţă, acesta însă nu şi-a recunoscut vina.

În dosarul ce vizează acţiunile a două funcţionare şi a doi oameni de afaceri, nu au fost stabilite până în prezent decât trei şedinţe, toate fiind însă amânate. Între timp, urmărirea penală continuă în privinţa altor 15 persoane, numele cărora nu sunt făcute publice. Nu există măsuri preventive sau de arest pe numele niciunei persoane vizate în dosar, declară procurorul Ion Munteanu.

Delapidări de 216 mii de lei din bugetul copiilor

Ghenadie Nicorici, administratorul Clinic Grup, împreună cu soția sa, Luminița

După reţinerile din noiembrie 2016, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, declara că, la etapa deferirii cauzelor justiţiei, se angajează să facă publice rechizitoriile, lucru care s-a întâmplat după expedierea unei solicitări de informaţii. În rechizitoriul întocmit de către procurorul Ion Munteanu se precizează că Ghenadie Nicorici, oficial, este fondator şi administrator al SRL „Crinic Grup”, dar, de fapt, gestionează şi activitatea SRL „Lovis Angro”, al cărei administrator este Lilian Sofrone. Ambii businessmeni au negat relaţia respectivă, cert este însă că aceştia sunt reprezentaţi în instanţă de un singur avocat şi că cele două firme au semnat în ultimii ani şi continuă să semneze, în timp ce administratorii sunt vizaţi într-un dosar penal, contracte de zeci de milioane de lei cu statul.

Procurorii au stabilit că omul de afaceri Ghenadie Nicorici ar fi autor al unei scheme infracţionale de fraudare a licitaţiilor publice cu scopul de a obţine preţuri mai avantajoase la produsele licitate, el fiind cel care, în complicitate cu Lilian Sofrone, ar fi instigat-o pe şefa grupului alimentar al DETS, Natalia Braga-Bajora, să săvârşească un abuz în serviciu prin favorizarea „Crinic Grup” SRL şi „Lovis Angro” SRL, atunci când, contrar procedurii, după etapa de deschidere a ofertelor prezentate în concurs de către agenţii economici, ar fi ajustat şi ar fi înlocuit ofertele de preţ ale celor două firme astfel încât să fie desemnate câştigătoare ale licitaţiilor.

Potrivit rechizitoriului, Natalia Braga-Bajora şi omul de afaceri Ghenadie Nicorici, cel care de jure şi de facto ar gestiona atât „Crinic Grup” SRL, cât şi „Lovis Angro” SRL, se cunosc din 2007, atunci când Braga-Bajora a fost numită în funcţia pe care o deţine. Funcţionara a recunoscut că încă din 2007 firmele lui Nicorici „erau favorizate de către angajaţii DETS Buiucani în vederea câştigării licitaţiilor anunţate”, pentru că „era un agent economic care conlucra de mult timp cu DETS Buiucani”.

Funcţionara este învinuită de trei episoade de trucare a licitaţiilor. În primul episod documentat de procurori, din martie 2016, după deschiderea ofertelor, Natalia Braga-Bajora ar fi preluat de la jurista Direcţiei, Corina Pendus, setul de documente prezentat de fiecare operator economic participant la licitaţie sub pretextul că ar avea mai multă experienţă în domeniul licitaţiilor, deşi atribuţiile de a analiza şi evalua ofertele reveneau exclusiv juristei.

La licitaţia pentru livrarea produselor alimentare grădiniţelor din sectorul Buiucani în primul semestru din 2016 au participat ambele firme ale lui Ghenadie Nicorici, acestea însă ar fi oferit preţuri diferite pentru unele şi aceleaşi produse, după un scenariu bine pus la punct. Respectiv, „Crinic Grup” SRL ar fi oferit cele mai mici preţuri pentru furnizarea merelor, făinii de grâu, fulgilor de orez şi a hriştii. De cealaltă parte, „Lovis Angro” SRL avea cele mai avantajoase costuri pentru cacao, fructe uscate, jeleuri şi roşii în suc propriu, iar oferta „Crinic Grup” SRL se califica pe locul doi. Omul de afaceri ar fi convenit însă ca şefa grupului alimentar DETS Buiucani să extragă certificatele de conformitate din setul de acte astfel încât „Crinic Grup” SRL să fie descalificată din concursul unde avea cel mai mic preţ, respectiv, contractul să fie semnat cu „Lovis Angro” SRL, pentru ca suma licitaţiei să fie una mai mare. Aceeaşi schemă ar fi fost aplicată şi pentru poziţiile unde „Lovis Angro” SRL oferea cel mai avantajos preţ.

Cartofi stricaţi? Să facă porţiile copiilor mai mici

Ulterior, în şedinţa grupului de lucru privind achiziţiile, Natalia Braga-Bajora, pentru a atribui caracter legal şi transparent procedurii de licitaţie, susţine procurorul, explica că în lipsa certificatelor de conformitate, contractele urmau a fi semnate cu agentul economic calificat pe poziţia a doua. Drept urmare, la 14 martie 2016, DETS Buiucani a semnat un contract în valoare de 402 290 de lei cu „Crinic Grup” SRL şi altul, de 187 450 de lei, cu „Lovis Angro” SRL. Prin această schemă de majorare artificială a preţurilor, ar fi fost aduse daune de 40 900 de lei.

Aceeaşi schemă ar fi fost pusă în aplicare şi pentru licitaţia din 25 aprilie 2016, se arată în rechizitoriu, când jurista Direcţiei ar fi dat dovadă de neglijenţă în serviciu şi ar fi permis accesul şefei DETS Buiucani la setul de documente prezentat de participanţii la concursul public. În acest caz, la fel prin majorarea frauduloasă a preţurilor, ar fi fost prejudiciat bugetul de stat, în detrimentul copiilor, cu aproape 114 mii de lei.

Alte circa 62 de mii de lei ar fi fost delapidate în urma licitaţiei din iulie 2016, când, după acelaşi scenariu, şefa grupului alimentar al DETS ar fi extras documente din dosarul de participare, iar Lilian Sofrone, administratorul „Lovis Angro” SRL, nu a contestat rezultatele concursului public din care era descalificat în favoarea „Crinic Grup” SRL.

Respectiv, Natalia Braga-Bajora este învinuită de depăşirea atribuţiilor de serviciu, Carina Pendus – de neglijenţă în serviciu, Ghenadie Nicorici a fost trimis pe banca acuzaţilor pentru organizare şi instigare la infracţiune, iar acţiunile lui Lilian Soforne au fost calificate drept complicitate în infracţiunea săvârşită de Nicorici.

La etapa urmăririi penale, Natalia Braga-Bajora a recunoscut în totalitate acuzaţiile care i-au fost aduse şi ilegalităţile pe care le-a admis, descriind cu lux de amănunte schemele prin intermediul cărora firmele gestionate de Ghenadie Nicorici obţineau contracte cu statul. Aceasta a admis că favoriza cele două firme prin faptul că permitea livrarea de produse ce nu corespundeau cerinţelor contractelor de achiziţii.

„Au fost situaţii când a admis, la solicitarea lui Nicorici Ghenadie, ca în grădiniţe să fie livrat ulei rafinat în loc de ulei rafinat deodorat, respectiv a fost sunată de către magazineri şi îi spuneau că uleiul nu corespunde, atunci solicita să fie primit aşa cum este şi utilizat, la etapa respectivă nu sesiza faptul că acest lucru se întâmplă din cauza diferenţei de preţ şi că, de fapt, Nicorici Ghenadie urmărea scopul obţinerii unui profit cât mai mare. La fel, recunoaşte că ilegal a procedat şi atunci când a fost sunată de la Grădiniţa nr. 87 şi i-au comunicat că din 18 kg de cartofi livraţi de companiile lui Nicorici Ghenadie – 12 kg sunt stricate, ea a solicitat să facă porţiile copiilor mai mici, astfel încât să figureze conform actelor că a fost livrată cantitatea necesară”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorul anticorupţie, Ion Munteanu.

„Ghena” şi „Nataşa”, şeful de firmă şi funcţionara DGETS

Episoadele în care se vorbeşte despre ulei de o calitate inferioară şi cartofi trataţi cu sulfat apar în interceptările telefonice făcute publice de CNA după reţinerile din noiembrie 2016.

Într-o discuţie telefonică figurează un oarecare „Ghena”, care îşi îndeamnă şoferul să ducă lotul de cartofi de proastă calitate, trataţi cu sulfat, la o grădiniţă de la Buiucani. „Ia-le şi dă-le la o grădiniţă la Buiucani în p**ă. Că oi pierde acolo vreo 2-3 lei, da dă-le în p**ă, şi să fac cu dânsele, na?”, încheie Nicorici discuţia cu şoferul. Cel din urmă a revenit ulterior cu un apel, confirmând că, într-adevăr, cartofii sunt curăţaţi. Drept replică, „Ghena” îi spune şoferului să mănânce singur cartofii. Şoferul însă îi răspunde că nu vrea să se otrăvească. Personajul „Ghena” se dovedeşte a fi omul de afaceri Ghenadie Nicorici.

Într-o altă interceptare publicată de CNA, angajata unei grădiniţe se adresează în limba rusă către o oarecare „Nataşa” pentru a anunţa că, din 18 kg de cartofi, 12 kg nu pot fi utilizate din cauza calităţii proaste. „Nataşa”, care se dovedeşte a fi Natalia Braga-Bajora, şefa grupului alimentar al DETS Buiucani, îndeamnă însă angajata grădiniţei să folosească cartofii de care dispune, dar în meniu să indice că a asigurat copiilor norma necesară de alimente.

Deşi există înregistrări audio ale discuţiilor ce denotă livrarea de produse alimentare de o calitate îndoielnică de către omul de afaceri Ghenadie Nicorici, cu acceptul şefei DETS Buiucani, pe aceste episoade nu sunt înaintate capete de acuzare.

La etapa urmăririi penale, funcţionara de la DETS Buiucani a recunoscut că şi-a depăşit atribuţiile de serviciu, dar susţine că nu a avut niciun interes material sau de altă natură şi că, indirect sau direct, a admis favorizarea companiilor gestionate de Ghenadie Nicorici „din motiv că anume aceste companii lucrează de mult timp cu DETS Buiucani şi probleme grave în ceea ce ţine de livrarea şi calitatea produselor nu au existat, ba mai mult, se întâmplau cazuri când acestor companii li se solicita urgent să livreze anumite produse şi nu au refuzat nici o dată. Cu alţi agenţi economici asemenea situaţii erau mult mai greu de rezolvat”.

Audiat, Ghenadie Nicorici a recunoscut parţial acuzaţiile aduse de oamenii legii. Acesta a admis că, în calitate de administrator al „Crinic Grup” SRL, înainte de desfăşurarea licitaţiei o contacta pe funcţionara DETS Buiucani pentru a-şi cunoaşte concurenţii. Nicorici a infirmat însă că ar controla, de fapt, cealaltă firmă, „Lovis Angro” SRL, explicând că respectivul agent economic doar arenda depozite în aceeaşi clădire unde activează „Crinic Grup” SRL, str. Columna nr. 170. Omul de afaceri spune că „activând pe aceeaşi adresă, între companii s-au stabilit relaţii economice de colaborare, astfel că atunci când SRL „Crinic Grup” nu dispune de marfă pentru a fi livrată către vreo instituţie publică, o achiziţionează de la SRL „Lovis Angro” şi invers”.

Deşi a negat faptul că ar fi discutat cu Natalia Braga-Bajora referitor la extragerea certificatelor de calitate în cazul licitaţiilor documentate de procurori, declaraţiile lui Nicorici s-au dovedit a fi false, ofiţerii de urmărire penală prezentându-i interceptări ale discuţiilor în care se decidea ce firmă urmează să livreze un produs sau altul.

La rândul său, Lilian Sofrone a declarat că a cumpărat 100% din capitalul social al „Lovis Angro” în 2015 şi că arendează oficiu şi depozit pe aceeaşi adresă cu „Crinic Grup” SRL, dar „careva înţelegeri cu Nicorici Ghenadie sau alte persoane cu privire la coordonarea preţului şi comportamentului între SRL „Lovis Angro” şi SRL „Crinic Grup” la licitaţiile publice, nu a avut”.

Acesta le-a spus procurorilor că nu a stabilit niciun fel de relaţii cu membrii grupului de lucru pentru achiziţii al DETS Buiucani şi că nu o cunoaşte nici pe Natalia Braga-Bajora, nici pe Corina Pendus. Asemeni lui Nicorici, Sofrone a negat că ar fi avut vreun fel de înţelegeri privind licitaţiile din martie, aprilie şi iulie 2016, descrise de şefa grupului alimentar al DETS.

Urmăriți cronologia evenimentelor în dosarul grădinițelor: