Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Căni cu personalitate, decorate de…

Căni cu personalitate, decorate de artista Ecaterina Vorona

Dimineaţa prinde savoare când conectezi aragazul, pui pe el ibricul cu cafea aromată, pe care o torni într-o ceaşcă viu colorată – creaţia unei tinere artiste din Chişinău, care, acum un an, a ales să dea personalitate ceştilor şi farfuriilor, decorându-le cu ornamente tradiţionale.

Pasiunea pentru forme, culori şi creaţie a descoperit-o din copilărie, când îşi schiţa primele picturi. Tot atunci a înţeles că, pentru a reuşi în acest domeniu, e nevoie de multă muncă, fiind ghidată de curiozitatea de a afla lucruri noi.

Vis vs contract

Ecaterina Vorona este o tânără pictoriţă, originară din Chişinău. „Pictam de pe când eram mică. Probabil, de la bun început ştiam ce vreau să fac toată viaţa”, ne povesteşte ea. A absolvit Şcoala de Arte Plastice „A. Şciusev” şi voia să ajungă la Colegiul „A. Plămădeală”, dar acest vis s-ar fi putut risipi ca un scrum spulberat de vânt, când a aflat cât costă un an de studii la Colegiu. „Contractul era de 10.000 de lei pe an. Înţelegeam că părinţii nu aveau atâţia bani ca să-mi plătească cursurile. Mă gândeam că nu am să reuşesc nimic, dar am decis că trebuie să fac ceva şi să nu renunţ la pasiunea mea. Atunci m-am angajat vânzătoare la o piaţă. Toţi banii câştigaţi îi investeam în lecţiile private de pictură, care m-au ajutat să fiu admisă la buget, la specialitatea Grafică. După doi ani de studii, am trecut la specialitatea Pictură, după care a urmat Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice”, povesteşte tânăra.

„Bogăţia poporului este cultura acestuia”

Pictează în fiecare zi, în fiecare clipă liberă. „Nu am nevoie de condiţii speciale şi nici de inspiraţie. Totul e în mine, trebuie doar să iau pensula şi să mă concentrez. Ador să pictez oameni stilizaţi, adică oameni cu chipuri parcă răscolite, pe care le aduni ca pe un puzzle”, explică tânăra. Pe lângă picturile pe pânză, Ecaterina mai face şi pictură decorativă: pe căni şi farfurii. „Într-o iarnă, o prietenă m-a întrebat dacă pot să pictez pe căni, am spus că pot, deşi nu ştiam cum se face, dar am ştiut că totul se învaţă. Voiam să fac ceva nou. Mi-a plăcut mult şi am decis să aduc şi să renasc folclorul prin lucrările mele. Voiam ca elementele tradiţionale ale poporului nostru să fie pe obiecte folosite zilnic, dar nu păstrate doar în dulapuri”, spune pictoriţa. Crearea acestor picturi decorative îi oferă şi un venit, care-i permite să-şi urmeze pasiunea. Mulţi dintre cumpărătorii obiectelor sale sunt stabiliți cu traiul în afara R. Moldova. „Folclorul nostru a fost creat în perioade foarte lungi şi o mulţime de oameni stau în spatele acestuia. E păcat să-l ignorăm! Planul meu este să aduc oamenilor în memorie frumuseţea pe care o avem ca neam. Consider că bogăţia poporului este cultura şi obiceiurile şi noi trebuie să le dezvoltăm mereu. Asta am moştenit de la părinţi, asta am învăţat încă de pe când eram la Colegiul Plămădeală şi asta încerc să promovez zi de zi… În această eră a globalizării şi a internetului atât de popular, arta poate ajunge oriunde şi nu mai e nevoie să mergi în vreo ţară ca să cumperi ceva sau să discuţi cu artistul care a creat-o. Ceea ce permite mai multor pictori să-şi promoveze de la distanţă lucrările şi ţara”, opinează Ecaterina.

Rolul artei

În ultimii ani, capitala devine parcă mai vie şi mai colorată datorită tinerilor talentaţi, care vor să facă lucruri frumoase pentru a stârni zâmbetele pe chipurile trecătorilor. Printre aceşti artişti este şi Ecaterina, care a pictat peste şapte pereţi ai Stadionului Republican, care erau jerpeliţi şi gata să cadă. „A fost o experienţă extraordinară. Am simţit materialul pe care lucram, iar formatele dictează o libertate. Pictura murală, în primul rând, este orientată pe societate şi este foarte important ca atunci când pictezi ceva pe un perete să nu o faci doar pentru că asta te face fericit, ci şi pentru că vrei să transmiţi oamenilor un mesaj important, care să-i facă mai buni şi mai deschişi”, opinează Ecaterina. De asemenea, tânăra participă la diverse concursuri şi expoziţii, iar mai nou, organizează master-class-uri pentru copii şi părinţii lor. „Am observat că Moldova este deschisă şi dornică să consume artă. Oamenii sunt plini de creativitate, dar au nevoie de o platformă unde s-ar manifesta”, constată pictoriţa.

„Nu ştiu care este rolul artei în societate, dar ştiu că arta mă ajută să descopăr lumea frumosului, o lume în care te simţi fericit şi împlinit”, conchide artista, care spune că vrea să rămână în R. Moldova şi să descopere cele mai frumoase emoţii şi trăsături ale societăţii, ale oamenilor de aici, care luptă zilnic cu cotidianul şi grija zilei de mâine, dar nu se lasă niciodată învinşi.