Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   (DOC) Firma ascunsă a familiei…

(DOC) Firma ascunsă a familiei unui șef de la CNA a „descins” în licitațiile de la grădinițe

Firma controlată de familia unui şef de direcţie din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) a câştigat licitaţii de peste 1,2 milioane de lei de la începutul acestui an, aprovizionând mai multe grădiniţe din Chişinău cu produse alimentare. Agentul economic şi-a făcut loc pe piaţă după ce, la sfârşit de 2016, instituţia pe care acesta o reprezintă a participat la reţinerea a 23 de persoane, după gratii ajungând, pe lângă funcţionari, şi reprezentanţi ai unor firme care asigurau instituţiile publice, inclusiv grădiniţele, cu produse de calitate dubioasă. După reţineri, mai mulţi agenţi economici care figurau în dosarul penal au fost excluşi, direct sau indirect, din procesul de licitaţii, lăsând cale deschisă pentru firma şefului de direcţie de la CNA către contracte cu statul.

La 24 noiembrie 2016, CNA și Procuratura Anticorupție prezintă produse alterate propuse de unii agenți economici copiilor din grădinițe

24 noiembrie 2016. Douăzeci şi trei de persoane sunt bănuite într-un dosar de aranjare a unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe. Dintre acestea, 16 au fost reţinute pentru 72 de ore şi escortate la sediul CNA pentru audieri. În dosar erau vizaţi atât funcţionari ai direcţiilor municipale Educaţie ale Primăriei Chişinău, cât şi reprezentanţi ai unor agenţi economici care, în ultimii ani, au câştigat sute de contracte în valoare de zeci de milioane de lei cu instituţii de stat, livrând produse alimentare în şcoli, grădiniţe sau spitale. La scurt timp, CNA publică înregistrări ale convorbirilor telefonice în care fuseseră interceptaţi reprezentanţii unor agenţi economici care vorbesc cu nonşalanţă despre produsele alterate ce ajungeau pe mesele copiilor din grădiniţe. Opinia publică este scandalizată. La scurt timp, o companie importantă vizată în dosar, „Sanex Comerţ”, este inclusă de Agenţia Achiziţii Publice (AAP) în lista de interdicţie, fără dreptul de a participa la licitaţii. Alte opt firme figurante în dosar şi într-un studiu al CNA sunt şi ele blamate public, cerându-se „decapitarea” lor.

Licitaţii de 1,2 milioane de lei în ultimele trei luni

În plin scandal, în afacerile cu produse alimentare pentru grădiniţe apare o companie nouă, „Tuleibici” SRL. Un prim contract semnat de aceasta, în valoare de 20,6 mii de lei, datează din 23 ianuarie 2017 şi prevede livrarea produselor alimentare în primul semestru al anului la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii. Au urmat alte contracte cu primării care achiziţionau produse alimentare pentru grădiniţele şi şcolile din localităţile R. Moldova. Cea mai importantă licitaţie, în sumă de 520,66 mii de lei, a fost înregistrată pe 12 aprilie 2017, firma câştigând dreptul să livreze „produse alimentare pentru necesitatea instituţiilor preşcolare subordonate Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport (DETS) Botanica, mun. Chişinău, pentru perioada 1 aprilie 2017- 30 iunie 2017”. Cu câteva zile mai devreme, SRL-ul a obţinut un contract cu DETS Centru, în sumă de 82,6 mii de lei, pentru livrarea legumelor şi fructelor pentru trimestrul II al anului 2017 (aprilie, mai, iunie). Pe 16 martie, SRL „Tuleibici” a obţinut şi dreptul de a aproviziona cu produse alimentare DETS Râşcani, pentru 31,9 mii de lei. Un alt contract important, în sumă de 326 mii de lei, a fost semnat de SRL „Tuleibici” la 22 februarie cu Primăria Hânceşti pentru livrarea de „produse alimentare şi de panificaţie”.

Margareta Carlașuc

În total, în ianuarie-aprilie 2017, firma „Tuleibici” SRL a câştigat 14 licitaţii în sumă totală de 1,2 milioane de lei. Potrivit informaţiilor de pe site-ul AAP, agentul economic a obţinut primele sale licitaţii publice abia în 2017, deşi a fost fondat acum 13 ani. În 2012, firma, care ar gestiona o gheretă alimentară în sect. Râşcani din Chişinău, a declarat venituri din vânzări în sumă de 3,9 milioane de lei (!). În decembrie 2016, Consiliul Orăşenesc Lipcani a eliberat companiei autorizaţie de amplasare a unui panou publicitar la Lipcani, pe str. Frunze, primind pentru asta 5400 de lei.

2004: Sora fondatoare, soţia administratoare

Datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) arată că „Tuleibici” SRL este înregistrată la 20 aprilie 2004, la Şirăuţi, Briceni, în calitate de administrator fiind înscrisă Margareta Carlaşuc, soţia lui Igor Carlaşuc, şeful Direcţiei Generale Asigurare Operativă (!) a CNA, instituţie care, împreună cu Procuratura Anticorupţie (PA), a făcut percheziţii şi a reţinut 23 de persoane implicate în fraudarea licitaţiilor la sfârşit de 2016. Direcţia condusă de Carlaşuc a fost cea care s-a ocupat de interceptările telefonice, făcute publice ulterior. „Tuleibici” SRL este fondată de Irina Radu, sora lui Igor Carlaşuc.

În ianuarie 2006, compania îşi schimbă adresa, trecând din Şirăuţi, localitatea în care a copilărit angajatul CNA, la Malina Mică din Chişinău, acolo unde, la un moment dat, îşi schimbă viza de reşedinţă şi Irina Radu, fondatoarea firmei. Modificările de adresă ale „Tuleibici” SRL au fost efectuate, prin procură, de Margareta Carlaşuc. În ianuarie 2008, se schimbă şi administratorul firmei, Margareta Carlaşuc fiind înlocuită cu Alexandru Crasovschi, care atunci avea 21 de ani. Crasovschi este şi astăzi administrator, fiind angajat şi la Banca Naţională a Moldovei (BNM), de unde, în 2013, a beneficiat de un credit preferenţial, cu o dobândă de doar 0,5%, în sumă de 238 mii de lei.

Numărul şefului de direcţie a CNA, pe site-uri de anunţuri

Deşi în 2008 Margareta Carlaşuc a cedat conducerea firmei, familia şefului de direcţie a CNA a continuat să o gestioneze. Firma a rămas în proprietatea Irinei Radu, sora lui Igor Carlaşuc, cel care s-a ocupat în ultimii ani de recrutarea de personal pentru acest SRL. Or, în ianuarie 2016, datele sale de contact figurau într-un anunţ postat pe un site specializat prin care se căuta cineva „inteligent, curajos şi insistent” pentru a deveni director adjunct al firmei SRL „Tuleibici”.

Acelaşi număr de telefon din anunţ apare şi în iulie 2015, pe wikileaks.com, care a publicat mai multe convorbiri prin e-mail ale lui Igor Carlaşuc cu Massimiliano Luppi, reprezentantul companiei italiene Hacking Team. Cei doi discutau condiţiile unei colaborări, reprezentantul CNA interesându-se despre posibilitatea achiziţionării a 6 sisteme ce ar permite monitorizarea a 6 dispozitive concomitent. Carlaşuc se prezenta ca fiind şef de direcţie a CNA, iar în datele de contact de la finalul mesajelor indica şi numărul său de telefon mobil.

De acelaşi număr de telefon a făcut uz utilizatorul „Igor” nu doar în anunţul privind angajarea unui director adjunct la SRL „Tuleibici”, ci şi în mai multe anunţuri publice de pe site-uri specializate. De exemplu, în 2015-2016, numărul de contact era folosit pentru vânzarea unui teren la Lipcani, pentru vânzarea, cu 50 mii de euro, a unei locuinţe (casă de 45 m.p.) tot la Malina Mică, imobil ce a aparţinut părinţilor lui Igor Carlaşuc, dar şi pentru vânzarea unui automobil Mitsubishi Galant, bun mobil ce se regăseşte şi în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a angajatului CNA pentru anul 2015.

Blocul cu patru etaje şi alte legături ale familiei cu firma de la licitaţii

Adresa juridică a „Tuleibici” SRL demonstrează, la fel, legăturile agentului economic care a obţinut, doar în ultimele trei luni, peste un milion de lei din contracte cu instituţiile statului, cu familia şefului de direcţie a CNA. Imobilul din str. Malina Mică aparţine, la fel, soţilor Igor şi Margareta Carlaşuc. Aceştia au intrat în posesia bunului reparat în 2001-2008, ulterior demolând casele de pe acel teren pentru ridicarea unui bloc cu 4 etaje (!), care astăzi e aproape finalizat. Conform informaţiilor publice, soţii Carlaşuc au obţinut autorizaţie pentru construcţia unei case de locuit(!), nu a unui bloc, în anul 2012.

Blocul ridicat pe terenul familiei Carlașuc, acolo unde și locuiește familia angajatului CNA. La această adresă este înregistrată și firma „Tuleibici” SRL, care a obținut contracte în valoare cu 1,2 milioane de lei doar în 2017, aprovizionând cu produse alimentare mai multe instituții publice din țară, inclusiv grădinițe din Chișinău.

Tot la această adresă este înregistrată şi firma „Asistenţă Psihologică” SRL, fondată de Margareta Carlaşuc şi Ludmila Manoli-Silosiev. SRL-ul gestionează „Clinica Psihologică” şi un site cu o denumire similară, care oferă consultanţă psihologică şi organizează diverse cursuri de „teambuilding”, „coaching” sau „dezvoltare personală”. Site-ul www.clinicapsihologica.md a fost înregistrat de Margareta Carlaşuc în 2014, fiind folosită adresa de e-mail a „Tuleibici” SRL. Firma nu se regăsește și nu s-a regăsit în ultimii ani în declarația de avere sau interese a lui Igor Carlașuc.

(Vedeți aici declarația cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2015 a șeful de direcție de la CNA)
La înregistrarea, în 2014, a site-ul firmei deținută de Margareta Carlașuc s-a utilizat adresa de email cu numele companiei „Tuleibici” SRL.

Administratorul firmei: „Eu vă asigur că noi nu o să mai intrăm în licitaţii”

Alexandru Crasovschi

Alexandru Crasovschi, administratorul „Tuleibici” SRL, tot el, angajat la BNM, susţine că şeful de Direcţie de la CNA nu ar fi influenţat câştigarea licitaţiilor. „Nu are nicio tangenţă. A fost o încercare. De fapt, noi lucrăm în mare parte cu hoteluri, restaurante, cantine… Participarea la licitaţii a fost o încercare de a vedea cum se lucrează, de fapt. Puteţi contacta autorităţile care ne-au dat contracte, că a fost şi o luptă… Chiar recent, noi am luat grădiniţele de la Botanica. A fost o luptă, unii agenţi economici au zis că noi avem preţuri prea mici, că nu avem experienţă… Am demonstrat că avem experienţă, pentru că avem agenţi economici, hoteluri, restaurante, cu care lucrăm de vreo 3 ani. Strict pe asta suntem specializaţi. Dar, din experienţa mea de acum, vă asigur că nu o să mai intrăm în licitaţii. Credeţi-mă, e foarte neplăcut cu ei să lucrezi. Au fost cazuri când firma noastră a fost descalificată fără motiv. Sunt şi unele instituţii în care s-au făcut unele chestii, că după asta, noi am zis că nu ştim dacă mai merită. Cel mai mare contract e cu cei de la DETS Botanica. Au fost discuţii vreo 3 săptămâni şi multe probleme. Dar, nu am mai vrut să cedăm, nu ar fi fost frumos din punctul nostru de vedere. Firma e fondată de sora dlui de la CNA, dar el nu are nicio tangenţă”, zice Crasovschi.

Întrebat de ce, totuşi, firma a participat la licitaţiile pentru produsele alimentare distribuite în grădiniţe, ţinând cont de faptul că, în momentul în care s-ar fi aflat de relaţiile ei cu şeful de direcţie de la CNA, ar fi urmat un şir de discuţii, Crasovschi ne-a zis că „nimeni nu a ştiut”, după care, discuţia s-a întrerupt, iar Alexandru nu a răspuns la următorul apel.

Şeful de la CNA: „Am folosit anunţul pentru a identifica persoane pentru serviciu la CNA”

Igor Carlașuc (în imagine îndepărtată, „marcat” cu săgeată roșie) la un eveniment public, participant din partea CNA

Şi Igor Carlaşuc susţine că licitaţiile din ultimele luni, câştigate de firma surorii sale, nu i s-ar datora. „Nu am influenţat câştigarea licitaţiilor. Nu cunosc cu ce se ocupă întreprinderea. Ştiu doar în linii generale că firma livra produse la restaurante, săli de nunţi… Adresa juridică a firmei s-a oferit a fi la noi pentru că soţia a fost administratoare, ea cu sora mea încercând, atunci când se afla în concediu de maternitate, să facă ceva. Ceva însă nu a mers, iar ulterior, director a fost numit Alexandru, care a preluat gestionarea firmei. De fapt, el se ocupă de tot, doar că nu s-au dus la capăt formalităţile legate de CÎS şi notar. Alexandru gestionează, fiind şi proprietar. Nu suntem rude, dar primesc plăcere de la comunicarea cu el. Ne vedem de 1-2 ori pe lună”, susţine şeful de direcţie a CNA, într-o declaraţie oferită pentru ZdG la sediul instituţiei pe care o reprezintă. ZdG însă a aflat că Igor Carlașuc și Alexandru Crasovschi, deși nu sunt rude, au o relație mai mult decât apropiată, șeful de direcție de la CNA fiind nașul de cununie al administratorului firmei.

L-am mai întrebat cum explică faptul că, în 2015-2016, numărul său de telefon figura într-un anunţ postat în numele firmei pentru recrutarea unui director adjunct. După un timp de ezitare, Carlaşuc a precizat că „probabil am folosit anunţul pentru a identifica persoane pentru serviciu(!), angajarea la „Tuleibici” SRL fiind un pretext. După ce primeam cv-uri, verificam dacă acea persoană ne poate ajuta în serviciu, pentru a afla de la el situaţia despre corupţia din domeniul economiei şi afaceri. Am primit cv-uri, dar am înţeles că metoda de recrutare e nepotrivită. Cu toată stima şi respectul pentru cei care au depus cv-ul, nu am găsit oamenii potriviţi. Acel mesaj a fost intenţionat plasat pe site”, susţine şeful de direcţie a CNA. Întrebat despre blocul ridicat pe terenul său, acesta a menţionat iniţial că-i aparţine, iar ulterior a spus că „familia mea a venit cu terenul, iar investitorul a demolat casele care erau acolo şi a construit. Nouă ne-a revenit un etaj din bloc, acolo unde locuim. Imobilul nou nu este încă înregistrat la Cadastru pentru că nu este finalizat”, a punctat Carlaşuc.

O contestaţie la cea mai importantă licitaţie câştigată de firma „cu relaţii” la CNA

Elena Vorotneac, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport (DGETS), după ce a discutat cu Valerii Taburceanu, şeful interimar al DETS Botanica, acolo unde „Tuleibici” SRL a câştigat, în aprilie, curent, cel mai bănos contract, în sumă de 520,66 mii de lei, ne-a comunicat că „licitaţia a fost organizată la Primăria Chişinău, sub vizorul camerelor de luat vederi. A fost o singură contestaţie, pe procedura de licitare, depusă doar la Direcţia de sector de „Prodagrotrade” SRL. Nimeni nu a venit cu o plângere la DGETS”, a punctat ea, menţionând că, până acum, firma şi-ar fi onorat la timp obligaţiile contractuale, inclusiv în perioada ninsorilor abundente din Capitală.

Victor Ceapă, administratorul companiei care a contestat licitaţia, ne-a declarat că plângerea a vizat faptul că în cerinţele licitaţiei se menţiona că firmele trebuie să aibă o experienţă de 3 ani în „activităţi similare”, iar „Tuleibici” SRL nu o avea. „Am primit un răspuns detaliat precum că firma ar fi avut, totuşi, experienţă. Ei însă au câştigat pentru că au propus un preţ mic, cel mai mic, practic de două ori mai mic decât noi. Nu mi s-a creat impresia că ar fi fost favorizaţi”, precizează Ceapă.

UPDATE: Centrul Național Anticorupție anunță că l-a suspendat din funcție pe șeful de direcție vizat în investigația ZdG și a demarat o anchetă internă. Citiți AICI reacția CNA