[GALERIE FOTO] Casa de milioane a unei familii de procurori

Ruslan Popov, proaspătul şef interimar al Procuraturii Anticorupţie, locuieşte împreună cu soţia sa, Iulia Popov, şi ea procuror la Procuratura Ialoveni, într-o casă cu două niveluri din Mileştii Mici, r-nul Ialoveni, cu o valoare estimativă de 2 mil. de lei. Popov susţine că şi-a construit casa în special din banii acumulaţi după ce şi-a vândut apartamentul pe care-l deţinea la Chişinău, împreună cu soţia.

Ruslan Popov, originar şi locuitor al satului Mileştii Mici, Ialoveni, localitate aflată la 13 km de Chişinău, a fost ales, în ianuarie 2013, pentru a conduce din postura de interimar Procuratura Anticorupţie, după demiterea lui Viorel Morari din cauza unor “deficienţe” depistate în activitatea instituţiei.

Procurorii Ruslan şi Iulia Popov

Anterior, Ruslan Popov a condus Direcţia control al urmăririi penale şi asistenţă metodică din cadrul Procuraturii Generale (PG), direcţie a cărei sarcină de bază este organizarea şi exercitarea controlului activităţii de urmărire penală în subdiviziunile teritoriale şi specializate ale organelor Procuraturii, Ministerului Afacerilor Interne şi Centrului Naţional Anticorupţie. Conform Serviciului de Presă al PG, Ruslan Popov a activat în cadrul acestei direcţii din anul 2009. Angajaţii Serviciului nu au putut să ne spună însă nimic despre activităţile anterioare ale lui Popov în cadrul organelor Procuraturii.

Soţia acestuia, Iulia Popov, activează şi ea în cadrul Procuraturii, mai exact în cadrul Procuraturii r-lui Ialoveni. Conform informaţiilor publice, găsite pe site-ul PG, între aprilie 2009 şi martie 2012, Iulia Popov nu a lucrat, pe motiv că s-a aflat în concediu pentru îngrijirea copilului.

“Cu 4—5 ani în urmă, timp de 1—2 ani”

Vasile Andronache, inginerul cadastral din cadrul Primăriei Mileştii Mici, îşi aminteşte că familia Popov a construit luxosul imobil “cu 4-5 ani în urmă, timp de 1 an, 1 an şi jumătate, 2 ani. Cam aşa”. Andronache susţine că terenul pe care a fost construită casa a aparţinut părinţilor lui Ruslan Popov şi că le fusese repartizat acestora anume pentru construcţii. Reprezentanţii primăriei spun că, în prezent, tatăl lui Popov este pensionar, iar mama acestuia este plecată de mai mult timp la muncă peste hotarele ţării.

Vasile Andronache a evitat să ne spună cam cât valorează în Mileştii Mici o casă ca cea a familiei de procurori, pentru că “aşa case mari nu s-au vândut pe aici, şi nu vă putem spune valoarea ei”.

O casă de procurori

Casa familiei Popov este într-adevăr una mare, cel puţin în comparaţie cu celelalte imobile din vecinătate. Aflată pe un vârf de deal, se observă practic din orice colţ de sat şi din prima că a fost construită nu cu foarte mult timp în urmă. Când ajungi în prejma ei, aproape toţi vecinii te pot îndruma atunci când îi întrebi cum să dai de “casa procurorului”.

Vecinii îşi amintesc că imobilul este construit “de vreo cinci ani” şi susţin că nu prea intră în contact cu cei doi procurori. “El de la ora 6 se duce la lucru şi vine târziu. Femeia lui, la fel. Şi ea este procuror, în Ialoveni. Nu prea vorbim cu ei. Au şi trei copii”, ne-a povestit un vecin.

Imobilul cu două niveluri al familiei Popov este înconjurat de un gard din piatră. Poarta este neagră, din metal. Alături poate fi observată o intrare pentru maşină şi un garaj improvizat. Casa are şi un teren, destul de mare, plantat cu viţă de vie. Imobilul, de culoare bej, acoperit cu olane, de departe cel mai impunător din regiune, se înalţă pe două niveluri şi are un stil modern. Doar calitatea execrabilă a drumului din faţa casei îţi strică priveliştea de milioane.

Preţul estimativ al casei: 2 milioane de lei

Experţii susţin că o casă ca cea a familiei Popov poate valora între 100 şi 150 mii de euro (1,6Ч2,4 mil. de lei), în funcţie de materialele folosite la construcţie, de ce se află în interior, dar şi de suprafaţa ei şi a terenului care o înconjoară.

La rândul său, Ruslan Popov, şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie, susţine că nu ar putea să ne spună suma de bani pe care a investit-o în casa din Mileştii Mici.

“Of, of, of! Îmi este greu să vă spun acum o cifră. Nu, nu am construit casa doar din salariul de procuror. (Zâmbeşte – n.r.) Nu pot să deschid toate parantezele la telefon. Pot doar să vă spun că banii pe care i-am obţinut din vânzarea apartamentului din Chişinău i-am investit în casă. Eu şi soţia mea am avut apartament în Chişinău, pe care l-am vândut. Terenul pe care este construită casa a fost repartizat părinţilor noştri de la primărie, iar ei ni l-au dăruit nouă pentru a construi casa”, ne-a explicat şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie.

Popov a subliniat că salariul său de bază actual este de 6 mii de lei, salariu pe care l-a primit şi în anii precedenţi, fiind şeful Direcţiei control al urmăririi penale şi asistenţă metodică din cadrul PG.

Iulia Popov, soţia procurorului Ruslan Popov, nu a răspuns la apelurile ZdG.

Declaraţiile procurorilor, pentru “uz intern”

Nu am putut face rost de declaraţiile de venit şi proprietate ale lui Ruslan Popov. Serviciul de Presă al PG ne-a comunicat că declaraţiile de avere ale procurorilor, depuse de către aceştia, “sunt pentru uz intern”.

Conform Legii cu privire la procuratură, procurorii depun declaraţiile cu privire la venituri şi la proprietate atunci când participă la un concurs pentru ocuparea unei funcţii de procuror, iar ulterior depun această declaraţie la finele fiecărui an fiscal.

Totodată, potrivit Legii privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţilor persoanelor cu funcţii de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de răspundere, declaraţiile de avere ale procurorilor ar trebui să fie publice. Legea stipulează că nu sunt publice doar declaraţiile ofiţerilor de Informaţii şi Securitate.

Iurie Garaba, preşedintele Consiliului Superior al Procuraturii ne-a spus că nu ştie din ce cauză nu ni s-a permis acces la declaraţia de avere a lui Ruslan Popov, menţionând că declaraţiile procurorilor ar trebui să fie publice, aşa cum prevede legea.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

34 comentarii

 1. un om

  Cind se v-a termina cu acest obicei sovietic.Adica sa dispara aceasta tinuta cu grade militare ,avind dreptul sa o poarte doar justitia militara.Procurorii care actioneaza pe domeniul civil( si nu militar)sa fie in rind cu cei din Europa sau SUA.Sa credem ca cetatenul de rind cind ii vad cu ditamai stele pe umar,se scapa pe ei si pentru nimic,sar la cap cu euroii?.Preobabil ca asa se inbogatesc peste noapte unii(procurori) bugetari.

 2. Tomi

  Nu vi se pare straniu ca conferinta de presa a actionarilor fabricii de caramida deposidati de vice Procurorul General Eugen Rusu(care are si case ca niste palate construite in doar citiva ani)n-au fost transmisa nici de PROTV,nici de M1,nici de TV7,si nici de tv afiliata la SNN.Poate acesti jurnalisti cred ca pe telespectatori ii intereseaza mai mult coruptia cea mica printre medici,pedagigi la BAC(despre care itita au vorbit vara trecuta) si nu lupta cu coruptia cea mare?De aici putem face concluzia care partid sta in spatele acestor persoane.

 3. P.S.

  Vre-o zece ani in urma guvernul SUA a alocat 24 milioane dolari pentru lupta cu coruptia si traficul de fiinte umane.Ca rezultat avem cresterea coruptiei si constructia noilor palate la Procurori.Pina ce nu va vor trece procurorii prin detectorul de minciuni de sus pina jos o sa ne alegem doar cu vorbe despre lupta cu coruptia.

 4. liosa

  procuratura anticorupție, mână în mână cu CNA sunt conduse de același om, care din răzbunare a demis guvernul aruncând țara spre alegeri anticipate

 5. laura

  Nu asi fi crezut vreodata ca si zdg scrie la comanda. Ei si, ati gasit casa unui om. Costa cat un apartament nou la pret mediu la Chisinau. Daca ati fi avut sa-i reprosati ceva acestui procuror, ati fi facut-o, bineinteles. Dar n-ati avut, i-ati fotografiat casa cu gardu de cotilet, nefinisat, poarta si antena … si v-ati discreditat imaginea zdg…. Oare se merita? Da pe procurorii care n-au parinti prin italia si traiesc prin camine, ce nu-i fotografiati?

 6. gladiator

  CER URGENT CA CNI SA SE AUTOSESIZEZE SI SA VERIFICE DIN CE MIJLOACE FINANCIARE LEGALE ,DOBINDITE IN rm a putut o familie tinara din raionul Ialoveni sa-si ridice un castel de milioane . Sa fim sinceri . Nimeni in RM NU POATE AVEA MILIOANE DIN ACTIVITATI LEGALE. eI FIIND PROCURORI ,AMBII SOTI , DECI SUNT SUSPECTATATI CA SUNT SI CEI MAI MARI CORUPTi . MIE CA FOST dIRECTOR AL dIRECTIEI PRINCIPALE JUDICIARE ,NOTARIAT SI AVOCATURA A mj MII RUSINE IN CE HAL A ADUS ACEASTA GUVERNARE INCOMPETENTA SI IRESPONSABILA DE NIMIC.

 7. stiiu

  ZGD mare lucru ati mai facut…nimic deosebit..casa ca orice casa….la noi in md ..chiar in chisinau daca e sa ne uitam o gramada vezi…ba kiar mai mari si mai luxoase….asaka ati vrut ceva sa demonstrati da singuri nu stiti ce…

 8. vlad

  Doamnă Laura ! Felicitându-va cu 8 martie,îndrăznesc să vă spun,că unii “…procurori…trăiesc prin cămine “,pentrucă alţi procurori tăiec in palate.În ai mei 76 de ani am avut salarii destul de mari,dar din ele astfel de PALATE,credeţi-mă, e imposibil să ridici…

 9. justitia

  Miroasa cam urat tentativa ZGD de a promova interesele cuiva. Il cunosc acest procuror modest, comparativ cu cei, care au castele in Chișinău, persoana locuiește in Mileștii Mici. De ce ZGD nu publica castele lui Valeriu Zubco, Viorel Morari, Eugen Rusu, Igor Serbinov, Iurie Garaba și alti subalterni a lui Plahotniuc??? Cred ca e nevoie sa fie ales un procuror anticoruție și cel general din rindul celor apropiați lui Plahotniuc??? Urît ZGD!!!!!!!!

 10. laura

  Domnu Vlad, la ai mei cati ii am, am avut si eu salarii, da nu vreau palat, pentru ca am alte pretentii de la viata. Dar daca intr-o zi asi vrea o casa, nu mi-ar placea ca cineva sa mi-o afiseze in gazete, pentru simplul fapt ca altcineva m-ar invidia si ar avea acces la presa pe care o credeam onesta, dar vad din acest articol ca nu prea e si regret acest fapt.

 11. vera

  Ba dimpotriva:e foarte bine ca ZDG ne-a facut cunosuti cu casa d-lui Popov!Ea si asa se vede cand mergi pe drum.Nu-i nimic de ascuns aici! Ce-i rau in asta? Daca omul e curat, apoi curat va ramine,ce nu vedeti, ca si comentariile nu sunt pline de critica in adresa d-lui Popov?

  Inseamna, ca si-a construit casa cu sovestea curata si trebuie sa se mindreasca, ca lumea i-l stie ca un om de treaba si nu are probe, care l-ar murdari, dupa cum alti oameni ai legii sunt scosi “in teapa”.

  Da doamne, cat mai multi procurori cinstiti si iubitori de dreptate, iar casa d-lui,chiar de la “ochi bate” asta nu-nseamna, ca prin mijloace coruptive a construit-o! Daca da, atunci aduce-ti probe, sa stie toata lumea, ca asa se face intr-un stat democrat – sarac, unde minciuna unora le miroase, iar adevarul le pute!

  Ce lege a incalcat ZDG, aratindu-ne fotografia cu casa procurorului Popov?

  Spuneti-va parerile, daca le aveti;bune sau rele, dar nu incurcati Presei sa aduca la cunostinta poporului, ceea ce el trebuie sa stie;transparenta si exprimarea cetateanului sub orice forma:verbala, scris, foto, video nu sunt interzice, ci – garantate de lege!

  BRAVO ZdG!

  Apropo!

  Cum arata casa dlui Poalelungi de la Curtea suprema la infatisare?Lumea spune ca se afla mai sus de oprirea Secenov, mai jos de magazinul nr.1,de pe la str.Docucaev -Telecentru. Oare din ce venit si-a construit-o? Tot e curat ca lacrima?

  Exprimati-va parerile, in baza adevarului! Noi trebuie sa stim, cum traiesc si din ce(?) demnitarii nostri de stat – aparatorii legii si alesii poporului, daca ei nu au interes pentru noi – cei de jos… si prin lege, sa le cerem socoteala cu dreptate, care la noi, in RM rar cand se mai face si daca se face!!

  Dosare colbaite ale multor functionari de stat stau in arhive neclintite si nimeni nu are indrazneala, sa le scoata la lumina zilei: FRICA din oase i-i pune pe oamenii legii in bratele nepasarii si iresponsabilitatii; fiecare din ei vor sa-si pastreze locul de munca,viata in afara oricarui pericol,familia.
  Din acest motiv, la noi ,in RM ,sunt asa multi: milionari si miliardari, din asa cauza coruptia progreseaza si noi, acei de jos – poporul nu avem parte de un trai decent – garantat de lege.
  Altii au muncit o viata si nu pot sa-si cumpere un apartament;intr-o noapte li sau furat toti banii de pe la casele de economii:cand rubla a trecut in leu( in perioada comunistilor la putere) si omul muncii s-a ales astazi cu un camin mucegait de vreme,unde apa din tavan se scurge pe podea,li se cer plati fantome pentru serviciile comunale, nefiindu-le date salarii meritate, lasindu-i in prada bolilor,foamei, nevoilor, ce bantuie in toata Moldova – numita a noastra, dar care in realitate apartine intrusilor,care practica pe acest teritoriu:crimele,coruptia, narcoticele:distrugerea poporului nostru – obosit de viata si datorii fantastice, care cresc ca ciupercile dupa ploaie, lasind pe unii chiar – scosi din case cu copiii, lasati in drum, dupa Hotaririle judecatorilor corupti, care nu judeca cu capul:dupa lege, dar judeca cu fundul pentru interesul cuiva, alimentind coruptia, prin luare de mita, fara simt de raspundere: de,au IMUNITATE care-i scapa de PACATE si nimeni nu mai gaseste: DREPTATE..!

 12. vera

  ZDG e unicul ziar de investigatii ce se ocupa cu probleme de tip coruptiv.

  Din ce motive poate sa se arate si conditiile celor procurori saraci, care locuiesc in conditii mai rele, daca la acest subiect nu este vorba de nici o coruptie din partea lor, nu sau ocupat cu ea?!

  Coruptie se socoate atunci, cand te imbogatesti necinstit, mintind statul, cand dai sau iai mita, cand profita cineva de pe munca cuiva ca sa-si faci interesul personal, folosindu-se de siretlicuri…

  Saracia e o incalcare a legii – neasigurarea unui trai decent cetatenilor din partea statului si pe prim plan se abordeaza problema celor CARE traiesc pe “picior lat”si CONDUC ACEST STAT,din ce mijloace sau imbogatit si alte motive.
  La comanda nu poate sa faca reclama ZdG. Numai cand apare un interes anumit – legat de coruptie si intra in dreptul Mass-mediei de a se implica…

  Daca am fi toti perfecti am judeca altfel, dar asa cate odata, cum gandim asa si vorbim – condusi de emotiile zilei.

 13. IONEL

  Pentru Vera. Domnul Poalelungi a activat în calitate de judecător la CEDO, unde a avut un salariu de 18000 de euro lunar. Așa că are de unde să-și construiască casă scumpă.

 14. gigi

  Desi filat are in mini MAI si politia de aproape 4 ani, NU EXISTA NICI O PROBA CA PLAHOTNIUC E MAFIOT, ci numai birfe si vorbe goale. Ce tot ne sperie filea si slugile lui atit cu plahotniuc? Daca era el bandit, sunt convins ca filea avind atitea pirghii, era sa aduca probe, dar asa, se comporta ca o baba de la piata centrala, care umbla numai cu minciuni si birfe.
  Si aista vrea sa mai fie prim ministru? Un minciunos si un birfitor?
  PS Spune cine e prietenul tau si o sa-ti spun cine esti.

 15. Colun

  Fraţilor, numai din salariu, chiar şi de 20 mii lei pe lună, nu ridici aşa casă. Acesta macăr recunoaşte că e a lui, da fostul lui şef, zubco n-a făcut nimic pentru ţara asta,a scris numai careva cărţulii, fără nici-un folos, copiate din alte surse,iar în rest,şmecherii ,mită şi o pată neagră în istoria procuraturii.

 16. ela

  În același sat mai sînt și alte persoane cu funcții înalte, da așa case au doar procurorul Popov, procurorul Afanase și consilierul local Agrici Alexandru. Mergeți, de exemplu, la casa președintelui de raion și o să puteți compara, sau să luăm alți bugetari: profesori, chiar primarul nu are așa căsoaie. Încă ceva: nu duceți lumea pe alte căi…că e „băiat deștept” etc – știți cîți oameni de o adevărată inteligență sînt în sat? el nici nu se compară, el de fapt e șmecher. Și 100% e corect faptul că e corupt.

 17. mihai

  Casa de 100 mii euro asta e iesit din comun ? faceti o comparatie cu orice alta casa luxoasa din Chisinau (Telecentru, spre exemplu) si spuneti-ne care e difirenta ! Cautati pe 999.md casa cu 2 nivele si vedeti pretul ! Presa vine doar cu presupuneri.

 18. ala

  Acum să comentăm prețul nu prea face, în schimb e clar că din salariul a 2 procurori nu faci așa casă, nu-ți iei mașină scumpă etc. Așa că nu aruncați cu murdărie în cei ce fac cercetările pe care de fapt trebuia CNA să le facă demult

 19. nicolai

  PENTRU ELA daca esti o XXX nu arata asta la toata tara, in legatura cu casa presedintelui de raion ialoveni dumnealui acuma face investitii in capuceanu lui ca ii curge acoperisu vizibil ulterior o sa va aducem informatii ce are si unde are, la fel si de domnu primar pe acesta in special nul duce capu la nimic nu ca tocmai sasi faca o casa dar nu va incurca nimeni sai io faceti voi daca retraiti asa tare, si puteti sa mergeti cu el la toaleta sal stergeti pe la fund si sai ridicati de fiecare data chilotii daca nu ai cu ce sa te ocupi,si sa nu va legati de oamenii care nu le sunteti nici la calciuil de la pantofi sunteti niste mizererabil hoti scirbosi voi si tot neamul vostru si vedeti cum dumnezeu are grija de toti saracu presedinte de raion sal intrebe pe taicasau cam dece dunmnezeu la pedepsit asa va spun eu ca sa stiti,DE OARECE TAICASAU 20 DE ANI A FURAT SATU MILESTII MICI SI ACUMA STA LA BISERICA SI SE …….CHIPURILE SE RAOAGA PENTRU SANATATEA PRESEDINTELUI DE RAION MAI BINE SAL DUCA LA DURCA ACOLO SAI PRINDA UN LOC

 20. WWW

  Bre NICOLAI vă arătați fața atît de evident. Da ce procuroru vostru nu trece pe la biserică, nu pupă mîna și nu numai la toți din jur??? Pentru toată șleahta voastră am doar o urare: SĂ VĂ DEA LA TOȚI DUMNEZEU DUPĂ INIMĂ!

 21. al pacino

  Lui Ionel… daca M. Poaleleungi a avut bani si a venit “sa ajute” tara, de ce are jumatate de miloion credit de la Victoriabank… ehe… multe necunoscute are ecuatia

 22. Natalia

  Toti “luptatorii cu coruptia” cu case de milioane si toate rudele lor tot procurori, judecatori sau avocati. Putreziciuni!

 23. Natalia

  Daca nu vreti sa vedeti documentele, care arata ca firmele ce-i apartin lui Plahotniuc in Marea Britanie, au fost beneficiarii atacurilor raider din Moldova, daca nu vedeti ca numai justitia engleza ii mai sta in cale ca sa inchida acele firme si sa-si stearga urmele, cit procuratura noastra tine dosarele la prafuit, chiar si cele intentate de MAI si preluate de la ei, si nu duc nici o investigatie, ci pur si simplu, din marea dragoste pentru Plahotniuc, le tin la sertar; daca credeti ca Interpolul asa fara nici un motiv l-a monitorizat pe papusar, atunci nici o dovada nu va va parea convingatoare ca Mafiotul e mafiot, ce nu v-ar arata. P.S. Poalelungi are credit de 5 milioane la Victoriabank, cel putin dupa declaratia de avere, iar Plesca 5 la Victoria si 12 la alta banca, tot apropiata de alt mafiot Platon. Bravi sefi ai justitiei si procuraturii, si toti isi iau credite de la “nemafioti”, chiar si dupa salarii fantastice de la CEDO. Interesant, de ce oare?

 24. sergiu

  sunt student la drept, si daca intr-o zi voi ajunge in postura de procuror, sunt sigur ca voi fi criticat din toate punctele de vedere, nu si pentru merite !

 25. ioana

  “WWW” procurorii nostri nu se duc la biserica locala din cauza ca in biserica din Milesti se duc doar mincinosii si hotii..ca exemplu cei din neamul lui Agrici si a lui Danilovici
  P.s..primarul nu are asa casa deoarece pe el si pe primarie ii conduce Andrii Agrici

 26. Pingback: Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, și-a ales trei adjuncți. Cine sunt și ce avere declară aceștia - TROLLESS BlitzNews

 27. Pingback: VIDEO-BOMBĂ: BOGĂȚIILE Procurorului general-adjunct, RUSLAN POPOV. Ce ne va spune acum despre integritatea subalternului său PROCURORUL GENERAL ALEXANDR STOIANOGLO – Basarabia Literara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *