24 Februarie: ne vindem?

După ce, săptămâna trecută, a fost cu cerşitul la Putin, Dodon şi socialiştii aşteaptă vizita şi blogoslovirea lui Kirill al Rusiei. Maia Sandu e plecată în Europa la Diaspora de Vest, unde candidează… Cât despre „democraţi”, aceştia, pare-se, vor miza şi în continuare pe tranzacţii de vânzare-cumpărare…

Vlad Filat a fost adus ieri în faţa instanţei de judecată într-un nou dosar, Filat-2. După 3 ani de detenţie, fostului deputat, prim-ministru, om de afaceri şi lider PLDM, i se incriminează „spălare de bani în proporţii deosebit de mari”. Filat respinge, la fel ca şi în cazul dosarului Filat-1, în care a fost acuzat şi judecat la 9 ani de închisoare pentru „trafic de influenţă şi corupere pasivă”, deşi din sala parlamentului a fost ridicat de mascaţi pentru furtul miliardului. Filat insistă şi de data asta, la fel după cum a insistat şi pe durata anchetei în primul dosar, ca şedinţele de judecată să fie deschise, să poată participa presa şi oricine doreşte să audă ambele părţi în dosar, nu doar cea acuzatoare. „Justiţia”, însă, se opune. De ce? Pentru că nu asta e scenariul. Filat nu pentru asta este scos din camera de închisoare şi purtat prin faţa presei la proces şi de la proces, ca un urs dintr-un circ ambulant. Filat trebuie scos din cameră, arătat presei, filmat, după care arătat şi cu degetul că, uite, iată-l, vedeţi-l, nu-l uitaţi, amintiţi-vi-l că el este marele vinovat de tot ce s-a furat în R. Moldova şi hoţul prins „de noi”, adică de Plahotniuc şi de anturajul său. Filat este folosit de PDM pe post de carte de joc (bulă) electorală. „Democraţii” încearcă să se spele pe mâini de dosarul miliardului furat cu acelaşi „săpun” cu care s-au mai spălat, pentru că aşa le convine. Da, mai există şi un Veaceslav Platon. Atât. Unde-s Rapoartele Kroll? Plahotniuc nu vrea să le deschidă pentru public pentru că acolo e plin de nume care îl slujesc. Şi atunci se acoperă, electoral, fie cu Filat, fie cu Platon. Sunt departe de gândul că Platon ori Filat ar fi sfinţi, dar locurile în care stau ei demult rămân în aşteptarea şi altor foşti şi actuali miniştri, foşti şi actuali deputaţi, bancheri, prim-miniştri, procurori, judecători, securişti… Şi doi: nu mai poate fi V. Filat, dlor „democraţi”, cartea de coz cu care să va puteţi apăra în acuzaţiile de furtul miliardului. Nu mai prinde la lume. Fiţi mai inventivi. Deschideţi Kroll-2. Mai schimbaţi „caii”. Cu Filat şi Platon la închisoare şi cu Şor la libertate nu prea seamănă a dreptate. La ce să ne aşteptăm mai departe: cu Şor la puşcărie, sau cu un dosar Filat-3?

În spiritul şi tradiţia anului 2014, pe 26 ianuarie, PDM a dat start caravanei electorale „Pentru Moldova”. Îmbarcaţi într-un autocar luxos şi confortabil, o echipă de partid, ghidaţi de şeful Legislativului, Andrian Candu, a pornit să colinde R. Moldova de la un capăt la altul (cel puţin aşa au promis), în speranţa că lumea îi va întâlni ca pe „cei mai iubiţi dintre pământeni”. Iluzii. Speranţa de viaţă, ca să nu mai vorbim şi de dispoziţia electorală în societate, s-a subţiat şi nu mai este nici măcar cea de acum 2 ani, nu 4. Doi: prea multe au promis democraţii lui Marian Lupu (pe atunci preşedintele PDM) ca să mai poată fi luaţi azi în serios. Frunzăriţi, dlor democraţi, propriul program electoral din 2014 – ca să nu acuzaţi pe nimeni de subiectivism, şi o să vedeţi ca nu aveţi, la modul serios, nici 15% realizat din ceea ce promiteaţi. „Asta a fost cu Lupu, cu Plahotniuc e altfel”, încearcă unii agitatori electorali să înălbească imaginea PD-ului. Da, e altfel, dar nu mai bine. Marele test de credibilitate pentru PDM, cu şi sub Plahotniuc, a fost unul – dar unul esenţial şi extrem de sensibil: miliardul furat. PDM şi Plahotniuc au promis că vor elucida cazul, vor întoarce banii în bugetul statului, vor descoperi făptaşii şi îi vor pune la puşcărie. Unde suntem? Unde-s Rapoartele Kroll? Unde-s banii? Şi PDM e la guvernare din 2009: până în 2016 în coaliţie, iar de 3 ani – cu toate cheile de la guvern şi parlament în buzunar. Cine nu v-a dat voie să guvernaţi mai bine decât aţi făcut-o, dlor democraţi? Americanii? Europenii? Molatecul de Dodon, poate, pe care l-aţi făcut preşedinte, împreună cu Putin în 2016, „turistul”, de care presa rusă şi-a şters săptămâna trecută picioarele şi a râs cum am râde noi de o oaie proastă. Aşa sau altfel, aţi picat testul. Bateţi drumurile în gol cu această „caravană” a voastră, de luxul căreia se sperie lumea, spuneţi oamenilor poveşti şi consumaţi banii în van, în loc să mergeţi cu partidul să vă pocăiţi (nu să pozaţi) pe la mănăstiri şi, cine ştie, poate vă schimbaţi, poate deveniţi alţii, poate va faceţi mai evlavioşi şi vă umpleţi de mai multă înţelepciune şi de multe alte lucruri folositoare, care vă lipsesc şi, până la urmă, s-ar putea să fiţi (unii dintre voi) buni şi pentru parlament. Unii. Şi nu doar cei din PDM.

În căutarea „norocului” electoral, fiecare din cei 3 potenţiali câştigători, îşi are agenda şi drumurile sale – Dodon şi PSRM rămân, ca de obicei, legaţi de Moscova. După ce a fost, săptămâna trecută, cu cerşitul la Putin (nu e clar ce i-a juruit ţarul şi cât ne-ar putea costa) Dodon şi socialiştii aşteaptă vizita şi blagoslovirea lui Kirill al Rusiei. Maia Sandu e plecată în Europa la Diaspora de Vest, unde candidează. Apropos, Maia rămâne singura soluţie reală pentru consolidarea votului Diasporei Vest-europene, altceva e că Blocul ACUM trebuia să compenseze pe lista naţională cu un candidat din partea Diasporei de Vest şi aşa ar fi fost corect să se procedeze şi cu celelalte Diaspore. În ce îi priveşte pe „democraţi”, aceştia, pare-se vor miza şi în continuare pe tranzacţii de vânzare-cumpărare. Până acum PDM a guvernat şi a furat. De acum încolo vrea să ne cumpere şi să guverneze. Ce facem? Ne vindem?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *