Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   „Victoria” fără COVID

„Victoria” fără COVID

Acum câteva zile, discutam cu Daniela, una dintre reprezentantele comunității moldovenilor din Australia. „Ce noutăți mai aveți?” – o întrebai, la care urmă un răspuns prompt: „Ieri, „Victoria” nu a mai înregistrat niciun caz nou de COVID-19 și niciun deces”. În condițiile în care, în R. Moldova, numărul celor infectați e tot mai mare, iar numărul celor decedați crește tragic, această constatare a Danielei mi se păru incredibilă. „Victoria” e un stat din Australia, unul dintre cele mai mari, având o populație de peste 6 milioane de oameni, adică de două ori mai numeroasă decât a R. Moldova. Cum au reușit să învingă acest virus ucigaș?

Aflu de la Daniela că s-au efectuat testări masive și nu doar în cazul celor care invocau simptome, iar lockdown-ul instituit pe o durată de patru luni a fost unul extrem de strict. Oamenii au rămas acasă, cu excepția ieșirii, câte unul din familie, la cumpărături. Erau permise exerciții fizice, în preajma locuințelor, dar și activități esențiale de muncă pentru angajați ai spitalelor, farmaciilor şi magazinelor alimentare. Întrunirile de orice fel au fost interzise, iar plimbările puteau fi făcute doar în sectoarele din preajma locuințelor. Măștile au fost purtate în mod obligatoriu oriunde în public, iar lăcașele de cult, școlile, magazinele „neesențiale” au fost închise.

„Cum a fost?” – o întrebai pe Daniela. „Nu a fost simplu, dar a meritat. Acum, că nu mai sunt înregistrate cazuri de COVID, ieșim fără frică din case, putem merge oriunde, respectând, totuși, distanța socială”, – spune ea.

Imediat cum am încheiat această discuție, tot comparând regulile australienilor cu cele aplicate la noi, auzii declarația șefului Terapiei Intensive a Institutului de Medicină Urgentă, Adrian Belîi: „Buneii și profesorii elevilor care revin la studii vor fi pacienții noștri peste două săptămâni, iar noi nu mai avem locuri”.

Da, era zi de luni, iar începând cu ziua de marți elevii au mers la școală. Miercuri, în instituțiile de învățământ din Chişinău erau înregistrate 529 de cazuri de îmbolnăviri, iar numărul va crește constant, la expirarea perioadei de incubare a virusului, dacă ținem cont de supozițiile că fiecare infectat afectează alte trei persoane.

Deși sâmbătă, 13 martie, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a abordat subiecte legate de starea pandemică extrem de gravă din R. Moldova, iar experți în sănătate publică punctau că fără un lockdown pe o durată de cel puțin două săptămâni nu ne descurcăm, situația a rămas neschimbată, cel puţin până miercuri seara, când scriu aceste rânduri. Maia Sandu anunța sâmbătă, după ședința CSS, că va expedia Executivului propunerile membrilor acestei structuri, iar acesta, în termen de trei zile, va trebui să întreprindă acțiuni, să identifice soluții. Propunerile au fost expediate abia luni, întrucât duminică a fost weekend. Miercuri a fost a treia zi în care Guvernul ar fi trebuit să dea niște semne. Da, au fost niște ședințe, au fost numiți niște secretari de stat și s-a decis ca să fie elaborat „un plan de acțiuni”, în timp ce în fiecare zi, în fiecare oră, au continuat să moară oameni.

Se pare că pentru demnitarii de la noi nu mai contează avertismentele OMS, potrivit cărora, dacă în R. Moldova nu se introduc restricții dure, în 2-3 săptămâni ajungem la 100 de morți pe zi. Când vorbește despre restricții dure, OMS are în vedere lockdown-ul, precizând că altă soluție nu există. Și experți independenți constată că introducerea unui lockdown de 30 de zile ar permite evitarea contaminării a circa 49,2 mii de persoane și salvarea a 1136 de vieți omenești.

Aceste date, se pare, nu mai impresionează autoritățile de la noi, iar o decizie clară privind regimul de activitate în R. Moldova nu va fi luată în scurt timp, așa cum recomandă experții și instituțiile internaționale. Nu va fi luată, pentru că nu e „rentabilă” sub aspect politic. Bunăoară, pe 18 martie, Parlamentul se va întruni în ședință pentru a discuta mai multe chestiuni. Legi și hotărâri, cum ar fi cele privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului, privind modificarea și completarea Legii cu privire la veterani, Codul navigației maritime, proiectul de modificare și completare a Legii privind piața produselor petroliere, proiecte ce vizează modificarea Legii privind finanțele publice… Niciun subiect dedicat sănătății publice. Până la repurtarea „Victoriei” asupra COVID mai durează…