Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Victimele COVID-19, pe seama autorităților

Victimele COVID-19, pe seama autorităților

Fiecare ședință a Consiliului Suprem de Securitate al R. Moldova este transformată de șeful statului într-o adevărată pistă electorală. Ieri, electoratului i s-a vorbit că șeful statului este extrem de îngrijorat de patru probleme de actualitate: investigarea fraudei bancare, reîntoarcerea către stat a Aeroportului Internațional Chișinău, derularea investigațiilor privind schemele de contrabandă și evoluția situației epidemiologice. Dacă le-a anunțat în ordinea priorităților, devine clar că victimele COVID-19 au ajuns pe ultimul loc în îngrijorările șefului statului. Între timp, numărul celor afectați de noul coronavirus este în continuare stabil de mare, numărul celor decedați nu descrește, iar numărul lucrătorilor medicali loviți de această grea maladie este tragic de mare.

Ieri dimineață, șeful statului dădea asigurări că toți cei implicați în crimele de rezonanță vor fi trași la răspundere și pedepsiți conform legislației. „Hoții trebuie să stea la pușcărie!”, declara acesta, fără a face vreo trimitere la numărul celor condamnați pe bună dreptate, în cei patru ani, decând acesta e în fruntea statului. Da, hoțiile, spălările de bani, furturile din proprietatea publică, sunt infracțiuni serioase, dar cât de neserioase sunt infacțiunile comise de autorități în ultimele luni, soldate cu peste 835 de victime și cu aproape 30 de mii de oameni cuprinși în continuare de suferință? Cine va cere tragerea la răspundere a responsabililor de toate aceste victime, dar și de frica în care trăiește întreaga societate de aproape jumătate de an?

Chiar din prima zi a pandemiei, situația a fost gestionată pe dos, lăsându-se mult loc pentru noi și noi îmbolnăviri. Și pentru decese noi. Au existat decizii contradictorii, decizii de o singură zi sau de o singură noapte. Autoritățile ne-au oferit numeroase „exemple” despre cum nu trebuie să ne comportăm pe timp de pandemie, „exemple” pe care unii le-au înțeles greșit, urmându-le.

Cei care au înțeles greșit „exemplele” oferite de autorități, au evadat din secțiile COVID ale spitalelor, punând poliția și medicii în dificultate, au neglijat regimul de carantină, crezând că așa e cel mai corect, mai ales că și Dodon, venind în repetate rânduri de la Moscova, a neglijat acest regim. Da, cei care au interpretat greșit „exemplele” guvernării, au refuzat să poarte măști, iar în locul dezinfectantului obligatoriu au cumpărat alcool și țigări.

Multora li s-a părut un joc politic sau chiar electoral felul în care autoritățile s-au implicat în combaterea pandemiei. Cei aproape 500 de noi pacienți, înregistrați ieri în R. Moldova, cei șase decedați, sunt cifre extrem de mari după aproape șase luni de pandemie, toate fiind consecințele unor strategii negândite, de care guvernarea a făcut uz timp de jumătate de an, simulând că este gata să înfrângă noul coronavirus.

Și asta nu e tot. Lipsa unei strategii bine gândite de combatere a pandemiei, face victime nu doar printre pacineți, dar riscă să lipsească miile de copii de studii în școli adevărate. Dacă situația va continua în aceeași manieră, cei care sunt speranța și viitorul nostru ne-ar putea arunca în disperare, pentru că nu oricine poate face studii și poate comunica la distanță.

Acum câteva zile, Noua Zeelandă a anunțat că, de 100 de zile, nu a mai înregistrat niciun caz de transmitere comunitară a noului coronavirus. Statisticile îmbolnăvirilor și a deceselor din această țară sunt minore în raport cu R. Moldova, desi are un număr aproape dublu de cetățeni față de noi. Noua Zeelandă a avut doar 1569 de cazuri de îmbolnăvire și doar 26 de decese.

Mai există state care furnizează practici eficiente de combatere a acestui virus. Dar cine le analizează la noi? Deși se tot vorbește că zilnic sunt făcute prea puține teste,

autoritățile continua să le economisească, lăsând parcă lumea să înțeleagă că pandemia va continua și că trebuie să consumăm testele cu multă socoteală.

Statele care au oprit evoluțiile COVID-19 au implementat reguli dure la frontieră, în special la intrarea în aceste țări. Astăzi, cetățenii R. Moldova au acces doar selectiv în unele state ale lumii, iar cei care revin, desi, oficial, sunt supuși unui regim de carantină de 14 zile, rar cine îl respectă, manifestând totală nepăsare față de sănătatea celor din jur.

Ieri, până în seară, Igor Dodon a furnizat cifre despre cum o fi fiind recuperate miliardul furat… Campania electorală, neîncepută oficial, continua.