Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Valul doi, de prezidențiale

Valul doi, de prezidențiale

Un avocat, contaminat cu COVID-19, s-a tratat acasă, la recomandarea medicului de familie… A ajuns la spital în stare gravă, după o săptămână de la începerea tratamentului efectuat în izolare. O juristă, afectată de COVID-19, s-a tratat la spital timp de o lună de zile, fiind externată cu fibroză pulmonară, urmând să continue tratamentul de pneumonie la domiciliu. O asistentă medicală, care a salvat zeci de vieți la un centru COVID din Chișinău, s-a tratat timp de o lună la spital.

După cele două săptămâni de carantină, obligatorii de respectat după externare, simte oboseală cronică, respirație dificilă, dureri musculare, dar se bucură că a rămas în viață. Cine, în ce condiții şi când se va ocupa de reabilitarea lor? Așa cum noul coronavirus rămâne unul prea puțin cunoscut de lumea medicală și științifică, loviturile aplicate de acesta asupra mai multor organe vitale încă urmează a fi studiate. Sistemul de sănătate trebuie să intervină urgent, în caz contrar, pe lângă sutele de victime decedate, ne vom alege cu mii de oameni inapți de muncă, din cauza complicațiilor suportate în urma îmbolnăvirii de COVID-19.

Solicitam într-o zi unui specialist în sănătate publică să-mi explice cum dispare acest virus din organism, dacă nicăieri în lume nu există un tratament exact pentru el, or, testele negative constatate la externarea pacienților demonstrează lipsa virusului în organism. Știți ce mi-a răspuns specialistul în sănătate publică? A zis că noul coronavirus dispare atunci când nu mai rezistă poverii medicamentoase aplicate în cazul pacienților din spitalele de la noi. Antivirale, antibiotice, hormonale, antipiretice, anticoagulante – toate în doze impresionante, pentru a fi eficiente. Dacă aceste doze omoară un virus atât de puternic, ce fac ele cu organele noastre vitale? Aceste „cocktailuri” de medicamente cauzează, în primul rând, hepatoxicitate, deloc simplu de tratat. Mai nou, oameni de știință de la Universitatea College London au constatat, în urma unui studiu efectuat asupra mai multor pacienți, că în cazul acestora apar și complicații neurologice, disfuncții ale creierului, accidente vasculare sau encefalite. În condițiile unui stat căruia nu-i pasă de oameni, stai și te gândești: ce rost are să scapi de coronavirus, ieșind din spital intoxicat de medicamente, cu ficatul și pancreasul suferinde, pentru reabilitarea acestora urmând să cheltuiești toată viața bani pentru alte medicamente și diete scumpe, ca să supraviețuiești?

Sunt peste patru luni de când a fost înregistrat primul caz de COVID-19 în R. Moldova, dar și primul deces. Până acum, în ce măsură, cât de mult și cât de adevărat s-a implicat statul în asigurarea reabilitării pacienților externați din spitale cu fibroze, pneumonii, cu hipertensiuni și diabet declanșat de stres și de efectele adverse ale unor medicamente? O clinică privată și-a asumat acordarea, gratis, a unor proceduri de reabilitare angajaților din sistemul medical. O inițiativă necesară, dar singulară.

Iar în jur se pare că ne aflăm într-o situație fără de sfârșit. După ce, timp de câteva zile, numărul celor infectați părea să descrească, iată că iarăși sunt mai mulți pacienți, iar numărul celor aflați în stare gravă rămâne înspăimântător de mare. Atenția publică față de tot ce se întâmplă se reduce de la o zi la alta, iar acest fapt face societatea și mai vulnerabilă în fața noului coronavirus. 

Valul întâi, destul de agresiv, continuă. Timp de patru luni, sistemul nostru de sănătate nu a reușit să respecte niște norme protectoare pentru pacienți, dar și pentru angajații din sistem. Nu este clar de ce pacienții fac teste din contul lor și nu din contul polițelor de asigurare, nu este clar de ce pacienții cheltuiesc mii de lei pentru medicamente, dar și mai greu e să înțelegem ce vom face când ne va lovi valul doi… Va fi frig, vom fi cu toții mai săraci și mai istoviți decât acum, vom avea alegeri, iar politicienilor implicați așa și nu le va păsa de noi…