Un sac cu bani pentru negociatori
Şi ce dacă e vară, e cald şi e timp de vacanţă? Oamenii, aşa amorfi cum par, vor premier, vor Guvern, vor claritate în viaţa noastră politică şi vor să ştie exact la ce se gândesc noaptea, sub plapumă, negociatorii. Degeaba cred ei, negociatorii, că oamenilor nu le pasă ce planuri pun la cale acolo, sub plapumă. Deşi participă tot mai puţin în viaţa activă, membrii societăţii ştiu că, dacă vor rămâne nepăsători, în spatele lor şi fără ştirea lor s-ar putea întâmpla orice. În acest sens, sunt suficiente exemple.
Bunăoară, recent, pe nepus în masă, a ajuns premier un personaj cu date suspecte în CV-ul său. Se vede că a acceptat funcţia crezând că chichiţele din CV-ul său vor rămâne neobservate. Deşi a plecat, manifestând un fel de curaj, aşa şi nu a avut tărie să spună cum, totuşi, a devenit posesorul unor acte de studii false.
La fel, au ajuns în fruntea unor primării importante din R. Moldova personaje cercetate penal sau dintre cele care nu ies cu zilele din cazinouri şi de prin case de toleranţă. Este adevărat, aşa au votat cetăţenii, dar la fel de adevărat este că oamenii, până a merge la vot, nu au cunoscut adevărul până la capăt, despre aceste personaje cel puţin dubioase.
La fel, au fost sustrase miliardele de lei de la BEM, în linişte, pe la spate, fără consultări şi fără informarea publicului. Oamenii au aflat prea târziu că au fost jefuiţi, iar consecinţele jafului vor mai fi resimţite, chiar dacă, zi de zi, procurorii ne momesc cu nişte comunicate de presă în care ne spun că a fost interogat cutare sau cutărică, mimând, astfel, că dosarul nu bate pasul pe loc. Nu este exclus că vor mai fi interogaţi ba unii, ba alţii, iar până la urmă, dacă dosarul va ajunge cumva în instanţa de judecată, să se constate că termenul de prescripţie a şi fost depăşit. De altfel, din miliardele de lei sustrase din R. Moldova, ne-am fi ales cu pensii achitate, timp de trei ani, pentru toţi bătrânii de la noi, sau cu 10 trasee de drum moderne, precum Sărăteni-Soroca, construit din fonduri americane. Numeroase şcoli, grădiniţe, spitale, – toate ar fi fost posibil de construit dacă nu s-ar fi produs jaful de la BEM, despre care oamenii au aflat dintr-o întâmplare şi cu prea mare întârziere.
Mai nou, povestea sacului cu bani, trimişi de Eximbank către BEM, sac găsit de un cetăţean în mijlocul drumului, ni se serveşte ca o întâmplare banală, o oarecare întâmplare, despre nişte milioane răsturnate în mijlocul drumului. După acel caz, BEM a anunţat, printr-o singură frază, că va investiga cazul, dar, nici până astăzi, nu a furnizat cel puţin o informaţie despre suma bancnotelor din sac. De ce este secretă această informaţie? Un banc circulă prin Chişinău. Nu ştiu dacă e tare amuzant, dar în banc se spune că sacul era destinat negociatorilor, ca să încheie mai repede negoţul, grăbindu-se să cheltuie banii din sac. Sigur, nu e de râs, mai ales că acei bani, aşa cum nimeni nu ştie câţi erau şi în ce valută, cu siguranţă, au fost trecuţi la miliardele pierdute.
Probabil, R. Moldova nu este singurul stat din lume în care deciziile importante se iau pe la spate, dar acest lucru nu ar trebui să ne calmeze. Urmărim, seară de seară, cum negociatorii ne încurajează că ei s-ar afla pe calea cea dreaptă, că partajează „onest” şi „echitabil” tot ce mai au de partajat şi că noi vom afla detalii atunci când deciziile vor fi luate. E încurajator, n-ai ce zice, dar cine are nevoie azi, în R. Moldova, să fie pus în faţa unui fapt împlinit, dacă eşecurile nu au încetat să ne surprindă de fiecare dată când deciziile importante au fost luate fără implicarea cetăţenilor, adică fără implicarea celor care au ales puterea şi pentru care această putere s-a angajat să muncească. Şi ce dacă Partidului Liberal i-ar reveni funcţia de şef de stat, Partidului Democrat – cea de spicher, iar Partidului Liberal Democrat – cea de premier, în cazul în care s-ar reuşi crearea unei coaliţii din cele trei partide parlamentare. Cine şi de ce crede că această formulă e cea mai potrivită şi cea mai agreată de cetăţeni, adică de cei care au ales Puterea şi pentru care această Putere s-a angajat să muncească.