Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Slăbiciunea firească a colonelului Beţişor

Slăbiciunea firească a colonelului Beţişor

În această săptămână, printre alte declaraţii stupide, cea mai năucitoare pare replica procurorei Adriana Beţişor, în legătură cu leşinul lui Vlad Filat la Judecătoria Buiucani, acolo unde, pe 21 iunie, după 17 zile de grevă a foamei, fusese escortat pentru o nouă şedinţă. „Nu e vorba de un leşin, ci a fost atestată o slăbiciune firească”, a spus Adriana Beţişor, arătând competenţă nu doar în materie de justiţie, ci şi în medicină.

Dacă nu se făcea procuroră, oare ce fel de medic ar fi ajuns Beţişor? O întrebare aproape firească, în legătură cu negarea de către aceasta a stării de leşin, în care căzuse Filat pe 21 iunie. Ar fi fost, probabil, la fel de dură, necruţătoare, inumană, cum pare a fi în exercitarea funcţiei de procuror. Pacienţii ar fi evitat-o, iar ea nu ar fi ezitat să execute ordine stupide, legate de tratamentul selectiv al unor bolnavi.

Este adevărat, dacă era medic, nu ar fi ajuns colonel, pe când nu ar fi împlinit nici 30 de ani, în schimb ar fi fost, poate, şefă de spital sau chiar ministră, în condiţiile în care, în R. Moldova, desemnarea în funcţii se face exclusiv pe criterii politice, fiind neglijate cu desăvârşire principiile meritocraţiei.

Aşa s-a întâmplat că Adriana Beţişor nu s-a făcut nici medic, nici actriţă, nici savantă, nici profesoară. Ea a ajuns procuroră în grad militar de colonel de justiţie. De ceva timp, anume ei i se încredinţează cele mai sensibile şi mai răsunătoare dosare.

Nu ştiu cum ar fi făcut faţă altor meserii, se pare, însă, că, în funcţia pe care o deţine, mai are multe de învăţat, chiar dacă, nu se ştie pentru ce merite, deţine gradul militar de colonel de justiţie, destinat angajaţilor din corpul juridic superior, în special „procurorului şef al secţiei Procuraturii Generale, învestite cu atribuţii de exercitare a controlului asupra executării legilor în Forţele Armate, şi adjuncţilor lui, procurorilor procuraturilor militare”. Aşa spune legea. Unde s-o fi regăsind aici Adriana Beţişor?

Să lăsăm şi gradele militare, atribuite deseori, la fel ca şi funcţiile, absolut arbitrar în R. Moldova, şi să ne referim la profesionismul procurorei. Ieri, aceasta, în numele acuzării, a cerut 19 ani de închisoare pentru Vlad Filat. „Având în vedere toate probele acumulate, am susţinut ca instanţa de judecată să aplice 19 ani de închisoare, 3.000 de unităţi convenţionale şi privarea de a ocupa funcţii publice pentru o perioadă de cinci ani. Reieşind din bunurile primite ilicit de la Şor, am solicitat confiscarea bunurilor materiale sau contravaloarea acestora”.

După ce, timp de nouă luni, de când a fost reţinut Vlad Filat, s-a tot spus că dosarul său este unul cheie în cazul furtului miliardului din sistemul bancar, iată că, în ajunul pronunţării sentinţei, procurora pe caz recunoaşte că cere condamnarea acestuia pentru faptul că ar fi primit ilicit mai multe bunuri de la omul de afaceri Ilan Şor. Procurora Beţişor crede că, în urma confiscării proprietăţilor şi bunurilor deţinute de ex-premierul Filat, va reuşi să-i restituie lui Şor banii pe care acesta i-ar fi oferit „cu sacii” fostului şef al Cabinetului de Miniştri. Cum rămâne cu dosarul BEM? De altfel, surse bine documentate susţin că, până în prezent, în dosarul BEM nu există nicio acţiune procesuală serioasă. Câteva persoane cercetate în acest dosar s-au ales doar cu aplicarea restricţiei de părăsire a R. Moldova. Alte acţiuni se arată doar formale şi neprofesioniste. Adriana Beţişor, însă, nu a spus niciun cuvânt despre asta. Tăcerea, în astfel de situaţii, pare a fi slăbiciunea firească a procurorei.