Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Rea cu răii și bună…

Rea cu răii și bună cu bunii

O vorbă populară zice că ziua bună se cunoaște de dimineață. Dar o guvernare bună, când și cum se cunoaște? Mai sunt două săptămâni până când cabinetul de miniștri va fi scos „la tablă” în plenul Parlamentului și luat la întrebări ca să-i auzim pe domnii miniștri și pe doamnele ministre cum își fac „temele pe acasă”, ce le-a reușit și ce nu, de ce nu, cum se descurcă și dacă se descurcă așa după cum promiteau acum trei luni, când acceptau funcțiile.

Va fi prima probă de foc pentru PAS, de la intrarea în mandat: se împlinesc 100 de zile de la învestirea în funcție a Guvernului Gavrilița. Nu va fi simplu la raport, în condițiile în care crizele au luat cu asalt R. Moldova. PAS are ce raporta, dar are și ce i se reproșa.

„Acest guvern nu va fura, nu va împărți bani publici cu procent, nu va proteja escrocii și bandiții, vom curăți instituțiile statului de oameni corupți, vom face totul pentru a recupera banii din miliard și din alte scheme… Acest guvern va lucra pentru cetățeni. Știm ce avem de făcut. Nu va fi ușor, dar ne vom descurca”, declara, la învestire, prim-ministra Natalia Gavrilița. Acest angajament asumat în plină voce în plenul Parlamentului răsuna, de la tribuna centrală, ca un jurământ solemn din partea Guvernului. Rămâne în vigoare? Să lăsăm la discreția fiecăruia să judece lucrurile după cum le vede și le simte.

Ambițiile PAS au fost mari acum trei luni și rămân mari în continuare. Prioritar, pe justiție și anticorupție. Nici acuzațiile de dictatură, lansate de către socialiști la adresa PAS, nici protestele provocate tot de ei la Chișinău și Comrat și nici amenințările cu anticipatele nu au putut determina PAS să renunțe la remanierile în justiție și la „curățenia” în instituțiile de stat.

PAS s-a angajat să facă în patru ani cât nu au făcut toate guvernările anterioare: revoluționarea sistemului de guvernare în R. Moldova. Real? Ireal, în cazul în care niciun alt partid de la putere de până la ei nu și-a permis, cel puțin, să declare, nu să facă una ca asta… Mai departe de demagogie nu s-a mers. Și de hoție. Va fi altfel cu PAS? Cel puțin, cei care au votat cu PAS își doresc acest lucru, dar asta nu înseamnă că gata, din moment ce i-am ales, ar trebui să ne facem din declarațiile lor drapele și să triumfăm sub ele, fără a fi atenți la ce se face dincolo de dânsele. PAS e abia la primul pas la guvernare. Ispitele și provocările încă urmează.

Guvernul Gavrilița s-a concentrat, pentru acest început de mandat, pe patru direcții prioritare: gestionarea crizei sanitare, demararea reformelor în justiție și pachetul anticorupție, creșterea veniturilor populației și protecția socială a grupurilor vulnerabile, reabilitarea relațiilor externe și a finanțărilor din exterior. Trei luni nu este un termen care ne-ar permite să fim obiectivi la note. Ele sunt mai degrabă un început de start. Cum a fost acest start, cum este?

Dacă-i să reieșim din situația celor patru priorități, constatăm, spre regret, că: Unu – guvernul a pierdut lupta cu pandemia. R. Moldova a înregistrat, în ultimele şapte zile, una dintre cele mai mari rate de decese asociate cu COVID-19, raportat la numărul de populație, situându-se pe locul 12 la nivel mondial. În mai puțin de 45 de minute în R. Moldova moare câte un om. Doi: nu s-au realizat mari schimbări nici la creșterea veniturilor populației și protecția socială a persoanelor vulnerabile, cu excepția majorării pensiilor minime pentru limita de vârstă la 2000 de lei. Era și de așteptat, în cazul în care guvernul a reieșit dintr-un buget hăcuit de socialiști, comuniști și coechipierii lor de la Șor încă până la demisia Guvernului Chicu.

Din acest considerent sau și din altele, Guvernul a pierdut aici și o a doua mare luptă: cea cu prețurile, care nu sunt stăpânite de nimeni. Și situația degradează în continuare. Ce s-a reușit? Cred că prima și cea mai mare reușită a fost restabilirea, în timp record, a finanțărilor din exterior și a relațiilor externe, atât cu vecinătatea (România și Ucraina), cât și cu UE și SUA. Grație acestor relații, R. Moldova s-a asigurat de depășirea mai multor crize, inclusiv cea de securitate energetică, în care am ajuns datorită neloialității Rusiei în noile relații cu Chișinăul. În domeniul externelor, relația cu Rusia rămâne o problemă. Pe plan intern – aici, cea mai serioasă realizare a PAS ar fi să considerăm, probabil, demararea reformelor în justiție și restabilirea ordinii în sistemul de drept. Reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo este startul luptei cu mafia din justiție și ofensiva împotriva corupției la nivel înalt – e ceea ce PAS și-a formulat ca sarcină prioritară a programului de guvernare.

Da, posibil să nu se fi respectat anumite proceduri în arestarea lui Stoianoglo – lucru regretabil, desigur, dar nu asta e fondul problemei, fondul problemei fiind lupta cu corupția în justiție și în tot sistemul de administrare a statului. Este, cred, cea mai mare lovitură dată sistemului clientelar și politico-mafiot din R. Moldova. Demiterea lui Stoianoglo nu e doar căderea lui. Căderea lui Stoianoglo înseamnă deschiderea ușilor către dosarele de mare corupție și începutul sfârșitului pentru tot ce este nedrept în R. Moldova. Arestarea lui Stoianoglo, iar dacă se va întâmpla și condamnarea lui, înseamnă sfârșitul nu doar pentru Dodon, ci pentru toți „dodonii” din R. Moldova care, lipsiți de acoperire juridică, vor trebui să compară în fața legii pentru hoțiile și banditismul politic și economic pe care și le-au permis, fiind în funcții de stat și nu de hoți în lege… Arestarea lui Stoianoglo este demoralizatoare: plecări benevole din judecătorii, procuraturi, politică, administrație publică centrală și locală. Credeți că Dodon s-a retras din Parlament și de la conducerea PSRM pentru că nu-i era bine unde era? Nu, a plecat pentru că arde pământul sub el, pentru că nu vrea să repete soarta lui Vlad Filat. Dodon se pregătește de fugă. Și nu doar el. „Curățenia” cea mare abia urmează.

De mici am fost învățați să știm că ziua bună se cunoaște de dimineață. Dar o guvernare bună, când și cum se cunoaște? Când e dreaptă cu toți: cu răii este rea și bună cu bunii.