Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Pelerinajul ilegal al lui Dodon

Pelerinajul ilegal al lui Dodon

Ești cetățean al R.Moldova, ai muncit un an întreg, ai plătit taxele, ai respectat legile și ai vrut să petreci câteva zile la sfârșit de august în Grecia, să-ți iei un respiro, să mergi la mare sau la munte, sau poate să-ți vizitezi mama care e la muncă acolo, sau alte rude apropiate? Ne pare rău, nu ai voie. De ce? Pentru că Grecia (ca și multe alte state) a impus restricții de intrare pe teritoriul său a cetățenilor străini. Ca să fie mai clar pentru moldoveni, Ambasada Republicii Moldova la Atena a plasat o informație pe pagina sa oficială, explicând că ”În vederea limitării răspândirii virusului de tip nou COVID-19, autoritățile elene au anunțat prelungirea până la 31 august, curent, a restricțiilor de intrare a cetățenilor străini pe teritoriul Greciei, anunțate pe 1 august. Doar cetățenii Republicii Moldova care posedă permis de ședere în statele membre UE pot accede pe teritoriul Greciei”.

Dar dacă ești cetățean al R.Moldova, dar te cheamă Igor Dodon? Atunci da, te duci unde vrei, chiar dacă nu e voie. 

Totuși, dacă Grecia spune că nu primește cetățeni străini, cum a ajuns Dodon acolo la sfârșitul lunii august? Probabil a folosit pașaportul diplomatic. Dar a mers el oare într-o vizită oficială, sau cu vreo misiune de stat? Nu. Agenția de știri ecleziastice Romfea.gr, a anunțat că Igor Dodon va ajunge pe muntele Athos vineri, 28 august, într-o vizită, ”ca pelerin obișnuit”.

Totuși, chiar și un pelerin obișnuit are limitări pe Muntele Athos, având restricții de a se deplasa în grupuri numeroase, de a nu vizita mai multe mănăstiri într-o călătorie, de a purta mască și a menține regulile igienice. Dar dacă te cheamă Igor Dodon sau faci parte din suita pelerinului de rând Igor Dodon, regulile Sfântului Munte pot fi sfidate cu ușurință. 

Așa cum virusul nu cruță pe nimeni și a afectat de-a lungul anului 2020 mii de credincioși în sute de biserici ale lumii, omorând mai mulți preoți și enoriași, inclusiv în R.Moldova, virusul a afectat periodic și călugării de pe Muntele Athos. Chiar la începutul pandemiei, în martie, un călugăr s-a îmbolnăvit după o călătorie în Marea Britanie, ajungând să fie tratat la spitalul Ahepa din orașul elen Tessaloniki. Alți călugări, care au manifestat simptome mai ușoare, au petrecut timpul în izolare în chiliile mănăstirilor, până s-au tratat.

După aceasta, au fost anunțate restricții de călătorie pe Athos, inițial fiind refuzate orice vizite, iar ulterior fiind anunțate limitări drastice a numărului de pelerini. În luna iunie, pagina web a The Orthodox World anunța că vizitatorii nu au voie să vină în grupuri mai mari de 15 persoane după 15 iunie, iar în luna august 2020 revista electronică ”The Orthodox times” anunța ”coronavirusul deranjează din nou comunitatea Sfântului Munte”, și se recomandă respectarea strictă a regulilor impuse de către Guvernul elen, inclusiv ”purtarea obligatorie a măștilor a pasagerilor”, citează sursa. ”Este recomandat mănăstirilor să evite invitarea pelerinilor din străinătate”, conchide revista, informând că ”Mănăstirea Iviru nu va accepta pelerini” deloc. 

Deci, autoritățile Muntelui Athos au anunțat că nu sunt bineveniți pelerinii din străinătate, iar autoritățile elene au stabilit că nu primesc în general cetățeni ai R.Moldova. Dar dacă te cheamă Igor Dodon? Da, dacă te cheamă Igor Dodon sfidezi Moldova, Grecia, normele, Muntele, îți iei un grup de ortaci de partid și escaladezi mănăstirile, fără mască, fără principii, fără valori.

În perioada 28-30 august Igor Dodon ar fi vizitat Muntele Athos, inclusiv mănăstirile Simonos Petras, Pantelimon, Vatopedu, Dochiaru și, culmea, chiar și mănăstirea Iviru care anunțase că nu va primi pelerini. 

„Am venit la Muntele Athos să mă rog pentru mine și pentru poporul Moldovei”, ar fi spus președintele Dodon pe Munte. Oare nu era mai corect să se roage în mijlocul poporului său, nu irosind banii celui mai sărac stat din Europa ca să încalce normele statului și reputația poporului?