Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Patru ani pierduți cu Dodon…

Patru ani pierduți cu Dodon președinte

„Jos Dodon!”, „Jos corupția!”, „Dodon trebuie să plece!”. Sunt mesajele-cheie, cu care, la 1 noiembrie, s-a mers în primul tur al prezidențialelor. Au cerut-o șase din cei opt candidați, cu excepția lui Igor Dodon și a Violetei Ivanov de la Partidul Șor (principalul inculpat în furtul miliardului), au cerut-o toate partidele parlamentare (cu excepția PDM), au cerut-o partidele politice extraparlamentare anti-sistem, a cerut-o Diaspora – atât cea din Vest, cât și din Est. Și Ig. Dodon, care se bătea cu pumnii în piept că va putea câștiga din prima lupta pentru Președinție, pierde, în fața Maiei Sandu, cu tot sprijinul pe care i l-a oferit Rusia la nivel prezidențial, la nivelul Externelor, al Serviciului rus de spionaj extern, al escadroanelor electorale și pușcăriașilor de la Tighina și din Transnistria. Maia Sandu câștigă cu 36,16% din voturi, Igor Dodon clasându-se pe locul doi, cu o diferență de circa 4% (32,61% din sufragii), urmați pe locul trei de Renato Usatîi, cu 16,9%. Deși Usatîi nu mai are, direct, nimic în comun cu turul doi, nu putem lăsa neobservat locul trei, întrucât rezultatele turului doi vor depinde categoric de ce se va întâmpla și unde vor pleca voturile acordate lui Usatîi.

În concluzie, cu referire la primul tur: nu este Igor Dodon un Kascei Nemuritorul, după cum pretinde. „Dodon jos!” e real. Deci, se poate, dacă se vrea. Dacă sunt lăsate la o parte mofturile, supărările mai vechi sau mai noi, frustrările, orgoliile, invidia, deși și aici ar fi mai multe de reproșat „dreptei” politice, care a fost (și de data asta) mult mai scindată și ranchiunoasă decât „stânga”. Și asta, pentru că aici, ca de obicei, se experimentează pe cazuri, care nu sunt de experimentat, nu există spirit concurențial, iar sondajele sunt luate în derizoriu. Da, ar fi o naivitate să te încrezi în sondajele de la noi (plătite și, prin urmare, trucate), dar nici nu le poți neglija total – lucruri care și în această campanie s-au întâmplat. Plus problema „rânzei”, care la moldoveni, mai ales, în politică și, mai ales, pe „dreapta”, rămâne. Și după 30 de ani de independență, „cucoșismul politic”, care se trage de la Iurie Roșca (PPCD) și Valeriu Matei (PFD) nu a dispărut din tradiția „dreptei”. Sau poate nu mai avem dreaptă politică? În tot cazul, rezultatele primului tur pentru „dreapta” (ținând cont de imaginea boțită a lui Dodon) puteau fi altele, dacă „dreapta” ar fi ales să meargă cu un candidat comun. Dar a fost cum a fost.

Dacă și trebuie să spunem, totuși, un „bravo” pentru rezultatele primului tur și eșecul lui Dodon în acest prim tur, meritul este, neîndoielnic, al alegătorilor: și al celor de acasă, și al celor plecați de acasă, dar neplecați cu sufletul și trăirea. Prin votul ei (70% pentru Maia Sandu și doar 3,6% pentru Igor Dodon), Diaspora a făcut foarte clar faptul că pentru ei Moldova contează, că Moldova e țara și casa lor. 3,6% a fost votul lor de blam pentru Dodon. Deși Igor Dodon caută un „amestec din exterior” în acest vot, explicația e mult mai simplă: lumea s-a săturat de promisiuni, falsuri și minciuni. Și cei de acasă, și cei plecați de acasă, doar că cei plecați trăiesc într-o lume din care diferențele se văd mai bine. Faptul că ei nu se pot împăca cu răul de acasă e că binele de acolo, unde sunt, nu le dă voie să facă asta. În accepția lor, patru ani cu Dodon președinte au fost pentru ei (dar parcă pentru cei neplecați e altfel?) o pierdere de timp și un pas înapoi pentru R. Moldova. Ca să pășim înainte, Moldova are nevoie de o schimbare. Dodon trebuie să plece. Primul PAS a fost făcut. Urmează PAS-ul doi.

La o zi după încheierea primului tur, Dodon și-a reluat agenda electorală, aruncând cu „bulgări” în diasporă și cu minciuni în Maia Sandu. „Diaspora reprezintă un electorat paralel cu cel al R. Moldova” și nu ea trebuie să ne decidă „soarta”, a sărit Dodon și toate surlele lui rusofile de pe rețelele de socializare în capul celor plecați, declarându-i străini R. Moldova și intereselor R. Moldova. „Zdrasti!” (bună ziua, n.r.). Dacă diaspora noastră este un „electorat paralel”, ce fel de electorat este cel din Transnistria, plătit, îndoctrinat politic de Moscova și cărat cu hurta la secțiile de votare? Deci, o lume venetică și consacrată fostului regim de ocupație sovietică, chiar și după 30 de ani de la dispariția URSS, se crede la ea acasă, iar titularii acestui pământ – străini. Și nu pur și simplu străini, dar și blamați că nu le fac voia, nu le votează președintele, le strică confortul („noi vrem să vorbim rusește”) și le „decid soarta: noi vrem cu Rusia, nu în UE și NATO”. „Horoșo”. Dar dacă acest electoral, din Diasporă vă e „paralel”, de ce vă hrăniți din miliardele lor transferate an de an acasă? Numai în 2019, circa două miliarde de dolari.

Replica Diasporei știți care-i, Ig. Nicolaevici? Citeam într-un comentariu: „Electoratul „paralel” trebuie să tragă o linie perpendiculară peste cariera politică a lui Igor Dodon”, ceea ce ar însemna nici un vot în turul doi din partea Diasporei. Și a celor de acasă, care își au copiii, nepoții, părinții, frații sau surorile prin străinătăți.

Pe 15 noiembrie mergem din nou la vot. Cum? Mult mai mobilizați. Indecișii să se decidă. Diaspora – mobilizare generală. Foștii concurenți – Andrei Năstase, Dorin Chirtoacă, Octavian Țîcu, Tudor Deliu (care i-ați declarat sprijin Maiei) și partidele pe care le reprezentați – front comun. Monitorizarea – absolută. Alegerea e mult mai simplă decât în primul tur: Maia sau Dodon, între un președinte mincinos, fudul și hoț, care în patru ani a sărăcit Moldova mai mult decât o sărăcise Plahotniuc în 9 ani și unul anti-Dodon și anti-Plahotniuc? Dodon se laudă că l-a dat jos pe Plahotniuc. Da, dar cu votul Maiei, a PAS și a PPDA, după care a dat cu piciorul în ei și s-a făcut un al doilea Plahotniuc. A promis întoarcerea miliardului. Unde-i? A fost furat a doua oară, „kuliok” cu „kuliok” cu „noua majoritate parlamentară”.

Dodon a ajuns să fie azi răul cel mai mare pentru R. Moldova. Votul, pe 15 noiembrie, ne poate scăpa de el. Orice vot pentru Maia Sandu este un vot împotriva lui Ig. Dodon. Și orice vot împotriva lui Ig. Dodon este un vot pentru Maia Sandu. Toți la vot!