Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   OPINIE/ Protest împotriva Americii, Europei…

OPINIE Protest împotriva Americii, Europei și a guvernării: „Dacă organizatorii mai adăugau „masoni” și „homosexuali” – identificau toți dușmanii moldovenilor de la Ștefan cel Mare încoace

„Americanii nu trăiesc cu gândul la moldoveni (cât n-ar fi de straniu) și nici la ruși măcar. Americanii își trăiesc viața așa cum ar trebui și noi s-o facem: discutând și rezolvându-și problemele pragmatic, prin implicare, efort și gândire critică. Nu dând vina pe alte popoare la proteste organizate de hoți și corupți”, se arată în postarea unui avocat din R. Moldova, stabilit în SUA. Reacția vine în contextul protestului organizat de Partidul „Șor”, duminică, în fața Președinției.  

Protest împotriva Americii, Europei și a guvernării: „Am fost prieteni cu rușii, am trăit foarte bine”, astfel se intitulează reportajul ZdG de la protestul de duminică, organizat de Partidul politic „Șor”, în fața Președinției. Oamenii aduși organizat la protest, preponderent vârstnici, au vociferat că una dintre „revendicările” mulțumii este ruperea relațiilor internaționale cu Uniunea Europeană și SUA.

„Maia Sandu a trădat țara americanilor și europenilor. Nouă europeni nu ne trebuiesc, nouă americani nu ne trebuiesc. Eu nu-s de acord ca peste un timp să vină americanii, și copiii, nepoții matale să le șteargă fundurile”, a declarat o femeie din mijlocul protestului.    

O altă vârstnică a spus – „Eu socot că noi suntem colonie a Americii, ca și Ucraina. Nu o să fie bine cu dânșii. Cei de la guvernare sunt spioni ai Americii”.  

Cu o reacție la aceste declarații a venit Dumitru Petru Sliusarenco, avocat stabilit în SUA de trei ani. Avocatul recunoaște că fiind în R. Moldova, a tot auzit și el aceste sperietori, dar aflându-se în SUA, s-a convins de faptul „că americanii nu trăiesc cu gândul la moldoveni”. 

„Dacă organizatorii mai adăugau “masoni” și “homosexuali” – identificau toți dușmanii moldovenilor de la Ștefan cel Mare încoace.

Să recunoaștem însă că e genial să poți aduce oameni din Valea Perjei, Fundul Galbenei, Tărșiței sau Răspopeni care să protesteze împotriva a tocmai 2 continente. Lăsând glumele la o parte, nu e nimic nou în faptul că noi, moldovenii, ne-am obișnuit deja să ne ascundem incapacitatea de a repara drumul în sat sau de a alunga un primar corupt după sperietori cu dușmani inventați. Nu am văzut totuși încă nici un american să plângă în „stakanul granionîi” că nu-și poate plăti facturile din cauza rușilor ori că moldovenii vor să le fure țara americanilor (deși pur statistic mai mulți moldoveni fură-n America decât americani fură-n Moldova).

Cam de când mă țin minte, America era de vină pentru toate relele și suferințele noastre. Generații întregi au crescut nu doar urând un dușman iluzoriu, ci învățându-se să trăiască într-un antagonism continuu în care mereu ești în luptă cu un rău absolut și toate eșecurile tale îi pot fi atribuite acestui rău. De ce să înveți din greșeli și să îți asumi responsabilitatea pentru ele dacă poți da vina oricând pe altcineva?

De când eram copil mic am tot auzit peste tot, la școală, petreceri, zile de naștere, evenimente la casa de cultură, la școală și chiar biserică că America-i de vină că a distrus soiuzul, cauză din care noi toți trăim atât de rău. Narativul preferat la „un cinzeci” în spațiul ex-sovietic este America vs. Rusia, unde America e Mordor, iar fiecare american se hrănește din sângele nostru.

Sunt de aproape 3 ani în SUA și poate cea mai importantă deosebire socială pe care a observat-o este că americanii nu trăiesc cu gândul la moldoveni (cât n-ar fi de straniu) și nici la ruși măcar. Atunci când americanii ies la bere și își discută problemele ei nu ne învinuiesc pe noi și nu caută dușmani galactici. Ei nu discută rivalitatea SUA cu Rusia și cine și cui va da într-un final la bot. Americanii nu trăiesc cu gândul la noi, așa cum ne imaginăm noi că ar trebui.

Păi dacă îi urâm noi pe ei, ar fi logic să ne urască și ei, nu? Nu, americanii nu au habar de noi. Ei își trăiesc viața așa cum ar trebui și noi s-o facem: discutand și rezolvându-și problemele pragmatic, prin implicare, efort și gândire critică. Nu dând vina pe alte popoare la proteste organizate de hoți și corupți.

Mulți dintre noi, din păcate, trăim în trecut. Trăim în iluzii nocive că există conspirații globale împotriva noastră și că cele mai mari și periculoase puteri mondiale vor să ne distrugă. Trăim în aceste iluzii pentru că ele ne dau „valoare” ne ajută să fim (deși doar în ochii noștri) mai mari și mai importanți decât suntem cu adevărat. Dar cel mai important, noi trăim în aceste iluzii pentru că ele ne camuflează mediocritatea, lipsa de voință și de gândire critică, iresponsabilitatea și orgoliul.

Fără aceste iluzii noi suntem doar o mână de oameni care nu-și pot face curat nici măcar la ei în ogradă. Și în loc să recunoaștem că nu putem, să înțelegem de ce nu putem și să ne apucăm de treabă, preferăm să dăm vina pe cineva de peste oceane, care habar nu are de existența noastră”, a scris Sliusarenco. 

Duminică, 18 septembrie, Partidul politic „ȘOR” a organizat un protest împotriva guvernării. Oamenii, preponderent, vârstnici, au fost aduși organizat la protest din mai multe raioane ale țării. În timp ce unii protestatari s-au așezat comod sub gardul de la Președinție și au refuzat să vorbească cu echipa ZdG, ceilalți au vociferat că protestează împotriva Americii, Uniunii Europene, președintei și a guvernării.

„Nu comentăm protestul. În R. Moldova, fiecare cetățean are dreptul la libera exprimare”, este reacția Președinției R. Moldova, oferită Ziarului de Gardă, referitor la manifestația organizată de Partidul Politic „ȘOR”, la care au participat oameni aduși în mod organizat din raioanele țării.

Potrivit IGP, la manifestație au participat aproximativ 6500 de oameni – număr de zeci de ori mai mic decât cel anunțat de președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, membru al Partidului „ȘOR”, care a spus că la manifestație au participat „peste 50 mii de persoane”.