Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Ilan Șor declară o nouă…

Ilan Șor declară o nouă capitală

După 27 de ani de Independenţă, pe 27 august 2018, R. Moldova îşi „schimbă” capitala de la Chişinău la Orhei. În condiţiile în care autorităţile R. Moldova sunt tot mai prinse cu vacanţele de la sfârşit de august, anunţul a fost făcut de primarul de Orhei, Ilan Şor. Într-o postare a sa, acesta zice: „Prieteni! Sunt de părerea că mereu trebuie să căutăm lucruri care ne unesc – nu care ne dezbină!

De asta vă invit pe toţi la Orhei, să sărbătorim împreună Ziua Independenţei R. Moldova la 27 august. În această zi, Orheiul va deveni capitala patriotică a ţării”. Primarul nu a spus, deocamdată, cine din actuala guvernare va onora evenimentul cu prezenţa sa: Candu, Plahotniuc, Filip, Ţuţu sau Dodon?

Deocamdată, autorităţile nu au reacţionat. S-au făcut a nu înţelege mesajul. De fapt, nici nu au avut ce propune în locul ofertei lui Ilan Şor, deoarece Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), acolo unde ar fi trebuit să aibă loc evenimente festive dedicate sărbătorilor naţionale, Ziua Independenţei, Ziua Limbii Române, va fi ocupată din 26 august nu se ştie pentru cât timp înainte. Ar fi existat o soluţie. Simplă. Ar fi fost valabile nişte negocieri, acceptarea propunerilor Mişcării de Rezistenţă Naţională, revederea deciziilor legate de nevalidarea votului acordat de cetăţeni primarului ales, Andrei Năstase, dar şi cel puţin un armistiţiu asupra valabilităţii modificărilor din legislaţia electorală, contestată de instituţii internaţionale şi de cetăţeni, dar votată cu ochii închişi de guvernare. Nişte negocieri eficiente ar fi dezamorsat atmosfera şi ar fi făcut ca PMAN să rămână liberă pentru acţiuni naţionale adecvate.

Aşa cum nu există un program festiv, gândit de autorităţile acestui stat, apar tot mai mulţi „regizori” ai unor evenimente care ar completa vacanţa oferită forţat de autorităţi puţinilor cetăţeni care au mai rămas să muncească aici.

Şor nu e singurul care ne schimbă capitala şi ne cheamă să serbăm „patriotic” Ziua Independenţei R. Moldova. După el, Maia Laguta a decis să-şi manifeste grija pentru consumatorii minţiţi de producători, importatori şi guvernatori. O mai fi şi alţii care vor încerca să ne înnobileze sărbătorile.

Ca să fie cât mai convingător în intenţiile sale, Ilan Şor ne promite un marş al patrioţilor (cine i-a testat, cine i-a selectat, cine i-a calificat?), un show aviatic, altul al paraşutiştilor, dar şi mâncare pe gratis. Vor fi şi artişti, printre care cei din Zdob şi Zdub, Cleopatra Stratan şi Anastasia Lazariuc. Toate costă. Deloc puţin. Când, totuşi, vom afla de unde vin banii pentru distracţiile lui Ilan Şor?