Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Fuga lui Ceban de…

EDITORIAL Fuga lui Ceban de actul dezbaterilor

Ivan Ceban a condus primăria capitalei Republicii Moldova în ultimii 4 ani. Acum el candidează din nou, alături de alți 27 de candidați. Dacă ai condus și pretinzi să mai conduci cel mai important oraș din stat, este justificat să ți se adreseze cele mai multe întrebări. Toți cei 27 de contracandidați pot răspunde, în fond, la întrebări despre ce vor face, ce strategii și planuri au. Dar primarul-candidat Ceban trebuie, în primul rând, să răspundă la întrebările despre ceea ce (nu) s-a făcut, cum (nu) s-a făcut, de ce și cât a costat ceea ce (nu) s-a făcut, abia după asta urmând întrebările despre planurile de viitor. 

Ziarul de Gardă a adresat o invitație fiecăruia dintre cei 28 de candidați la funcția de primar al capitalei. Și le-a adresat un set alcătuit din aceleași întrebări, în mod egal, plus un set de întrebări personalizate. Majoritatea dintre ei au venit, au răspuns și s-au văzut cu răspunsurile publicate pe platformele ZdG. Pe gratis, pentru ca toți cetățenii să-i poată auzi, vedea, să poată compara declarațiile, ideile și să aleagă pe cel/cea care cred ei că e mai pregătit pentru așa o muncă.

Totuși, 5 candidați la primăria Chișinău nu au răspuns invitației ZdG. Reprezentanții formațiunilor lui Șor și ai comuniștilor, plus Vasile Costiuc și Ivan Ceban, au refuzat sau nu au răspuns solicitărilor. De ce totuși nu au venit? Unii au zis că nu participă la dezbateri. Dar noi nu am organizat dezbateri, i-am chemat pe fiecare în parte la un interviu. De ce nu ar veni un candidat la ZdG să discute cu un reporter între 4 ochi (în fața camerei)? Primul gând care ne vine – e nedorința să răspundă la întrebările unor jurnaliști de investigație. 

Ivan Ceban nu a dorit să răspundă la niciuna dintre întrebările ZdG. Poate nu-i place această instituție media? S-ar putea, dar vreau să ne amintim cu toții cât de tare îi plăcea lui Ceban același ZdG atunci când el încă nu era primar – ne sugera teme, ne scria mesaje, la întruniri publice ne spunea că facem un lucru bun, că mai sunt subiecte tari de scris, despre corupția din primărie desigur. De când a devenit primar, atitudinea lui față de ZdG s-a schimbat. Pe mine chiar m-a șters din lista de prieteni pe Facebook. Vreau doar să amintesc că ZdG a fost și rămâne un ziar de investigații care abordează problemele de corupție și abuzuri, indiferent dacă cineva sau altcineva devine primar, premier sau președinte. Și așa am făcut timp de 19 ani. 

Bine, poate Ion Ceban nu a venit la ZdG, deoarece nu crede că auditoriul nostru e din Chișinău? Ba da, 40% dintre cititorii paginii noastre web sunt din acest municipiu și 39% dintre ei au studii superioare, adică sunt oameni instruiți și cu gândire critică, care vor să cunoască mai mult și mai bine. Totodată, ZdG e în top 10 printre cele mai citite pagini web din Republica Moldova, deci, audiența noastră e chiar mare. 

Dar ce să mai zicem de procesul dezbaterilor adevărate în emisie directă? Ion Ceban s-a ferit și de acestea. Jurnalista Lorena Bogza de la Pro TV l-a invitat,  l-a așteptat în studio și pe Ivan Ceban, dar acesta nu s-a dus nici acolo. Și e iarăși vorba de un post cu audiență foarte mare, atât în emisie terestră, cât și pe internet. Ceban a evitat să apară în fața telespectatorilor Pro și a multor altora.

Fuga și ascunderea de actul dezbaterilor politice li se întâmplă multor politicieni în multe state.  Există studii și rapoarte care povestesc cum unii și-au văzut carierele politice ruinate din cauza unor întrebări la care nu au avut răspunsuri potrivite sau au avut reacții nepotrivite. Da, într-o echipă de investigații întrebările nu sunt mângâietoare pe cap, dar nici munca la primărie nu este o joacă – doar cel care poate răspunde întrebărilor în mod direct poate răspunde adecvat și provocărilor neplanificate.

Dacă vrei să devii primar, dacă vrei să te numești primar și să ai o primărie transparentă, trebuie să poți răspunde la întrebările jurnaliștilor care contează, trebuie să mergi la dezbaterile cu audiență mare și cu întrebări care creează disconfort. Dacă eviți să răspunzi la întrebările jurnaliștilor independenți și mai ales a presei de investigație, nu poți fi un funcționar public de calitate, cu atât mai mult, nu e bine să conduci localitatea cu cel mai mare buget din acest stat. Desigur, dacă ești opac, obscur, te ascunzi de cine vrei și te duci la cine vrei, poți să devii primar, chiar și președinte, dar în acest fel nu servești interesul public și mai devreme sau mai târziu, vei ajunge să nu poți evita întrebările. 

Le dorim succes tuturor candidaților, iar învingătorilor le dorim răbdare – întrebări vor fi multe și legitime.